Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de maand augustus, de boventransportvoet

Deze maand de boventransportvoet, met 3 verschillende zolen. Een voet die heel veel voor het quilten wordt gebruikt, hier heeft Karen Lipton ook al eens een blog overgeschreven.

Ik maak wel eens een quilt, maar niet zo vaak, ik gebruik de voet het meest voor het maken van mijn lingerie. Ik heb ooit een watercolorquilt gemaakt, de eerste en enige ” echte ” quilt, maar ik had hem nooit afgemaakt, dus ik heb ook een UFO. En met deze voet kan ik hem mooi afmaken.  Ik wil hem doorpitten, begin heel ijverig.

Maar wat een werk…… en ook wel een beetje saai. Ik vond destijds al die blokjes stikken al veel werk, maar je zag wel resultaat. Terwijl ik bezig ben, kom ik tot de ontdekking dat ik er natuurlijk wel mijn eigen draai aan wil geven. In de blokken zitten ook stukjes van dieren, en in ieder blok zit een stukje van een varken. En ik weet dat ik nog ergens een borduurpatroon heb van varkens, ook hele leuke! Een patroon met alleen de contour, en die varkens hebben jurkjes of broekjes aan. En deze wil ik gaan gebruiken. Ik heb nog stukjes over van de blokjes, dus het varkentje krijgt een geappliceert broekje aan. Het patroon heb ik gemaakt, even iets anders tussendoor, maar ik wil toch even doorzetten en de hele quilt eerst doorpitten voordat ik aan de varkentjes begin.

Voor het doorpitten gebruik ik de zool met de extra geleiding in het midden, zo kan ik in de ditch stikken. Dit werkt super, het drukt de naad heel goed naar beneden.

Toch is het ook lastig om een mooie steek te krijgen, ik gebruik natuurlijk ook geen gewoon garen, maar Madeira glamour garen, dit is natuurlijk onregelmatig garen, dus ook moeilijker te verwerken. Voor de doorpit steek doet u het gekleurde garen op de spoel, en transparant garen boven.

Destijds heb ik de cursus bij Marjon gevolgd, daarom Marjon even een mailtje gedaan en om advies gevraagd, zij gaf de tip om extra aandacht te vestigen op het blok. Even over nadenken, aan de rand wilde ik varkentjes met een broek, maar ik had ook nog een dame. Daar een groot borduurpatroon van gemaakt, en in de jumbo hoop geborduurd met voet 43 de koordvoet.

En dan de zool van de boventransportvoet wisselen met de open voet, ik wil nu een kader om het vierkante blok maken, en dit met goud draad doorstikken, ook omdat er in de stofjes goudkleurige randen zitten.

Marjon gaf ook nog de tip, om een blok heel anders door te stikken, nou dat licht mij wel, en van het doorpitten had ik inmiddels wel genoeg. Voor de linker hoek heb ik gekozen voor siersteken van de machine.     Omdat ik wel graag de 9mm steken hiervoor wilde gebruiken heb ik van voet gewisseld en voet 1D erop gezet. En voor siersteken gekozen die bij de quilt passen. Ik ben aan de buitenrand begonnen met twee rijen blokjes.

De tweede rij zijn letters geworden, het hele alfabet, ik had namelijk ook een stofje waar letters op stonden. Op deze manier komen de motiefjes van de stof terug in de stiksels, voor deze stiksels heb ik wel voor hetzelfde garen gekozen. een gemeleerde draad. Dan de hele bruine rand, met een goudkleurig stiksel. Voor al deze stiksel heb ik de afstandslineaal aan de voet bevestigt, om zo de afstand gelijk te houden.

En dan de varkentjes, ik vind ze geweldig!

Het rechtse varkentje heeft zelfs op zijn broek nog weer een varkenskop staan. en dan de rand afwerken. Bernina kent een prachtig bandapparaat om hiervoor band op te zetten. Deze heb ik in de winkel wel eens gedemonstreerd, werkte heel goed, maar dat is anders als dat je het echt gaat gebruiken. Dus Stefan maar even gevraagd of ik hem mocht lenen. Kon ik ook even oefenen. In een woord GEWELDIG!!!

Ik had vooraf de quilt afgelockt, zodat alle lagen op elkaar zaten. En stroken van 3,2 cm breed gesneden en aan elkaar gestikt. Zelfs de naadjes lopen er soepel door. De stof was recht van draad, omdat ik niet genoeg stof had om ze schuin te snijden, maar het ging perfect.

Tot slot moest ook mijn knopen stofje nog terug komen en heb ik er wat losse knopen op gezet.

En dan heb ik mijn eerste quilt klaar! Alleen nog even strijken.

In de praktijk zal ik deze voet voor quilten niet zo vaak gebruiken, ik vind dit resultaat heel erg leuk, en nu heb ik ook wel zoiets dat wil ik nog wel eens doen. aar ik gebruik deze voet toch vaker voor het maken van bv. lingerie. Daarom staat deze voet ook in mijn top 5 .

Of denkt u eens aan al die tricot’s die nu te koop zijn, wat zo rekbaar is, met deze voet blijft het perfect op elkaar liggen.

En dan wat ik u nog belooft had, ik had ook nog een kussen gemaakt, bij het andere kussen en de hocker.

Ik had nog strookjes stof over van de lampenkap die ik had gemaakt voor Stitch @ Home , deze heb ik op de stof gespeld en met de afstandslineaal aan de boventransportvoet bevestigt doorgestikt. Dan wilde ik het bloemetje van de hocker op dit kussen terug laten komen, het plaatje uitgeknipt, deze op de stof gespeld, erom heen gestikt, zodat ik het patroontje op de stof had, en daar strookjes stof opgelegd, en vast gestikt.

En dan is het kussen klaar, ze liggen op de bank, en daarbij staat natuurlijk de lamp.

Kortom het accessoire van de maand is weer een geweldig accessoire, voor mij onmisbaar!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • therese

    Deze voet is echt ideaal, voor mij dan ook onmisbaar.
    zelfs schuimrubber laat zich zonder problemen verwerken.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam