Creatieve berichten over naaien

Kussenslopen!

Voor alle beginners een project van onze Duitse collega-blogger Susanne Menne. Vaak is het handig om naast de sloop die al bij de hoes voor het dekbed zit nog een extra sloop te hebben. Mijn dochter heeft bijvoorbeeld vaak een vriendin op bezoek die blijft overnachten. Dan wordt er geen extra matras naar voren gehaald, nee het bed is eigenlijk breed genoeg, maar twee kussens is wel handig. Maar ja, de passende slopen bij de kleuren die al op bed liggen zijn in de was… en mijn was wacht altijd heel geduldig in de mand tot ze weer een keer gestreken wordt…. Altijd handig dus om een paar effen, gestreepte of geruite slopen extra te hebben!

Voor een kussen met de maten 40 cm x 40 cm heeft u een rechthoekige lap van 42 cm breed en 100 cm lang nodig. 1 cm naadtoeslag – kussenbreedte – 1 cm naadtoeslag. Waarschijnlijk zijn de kussenmaten in Nederland/Belgie weer anders als in Duitsland, maar ik hoop dat de afmeting dan gemakkelijk aan te passen is en de techniek uiteindelijk niet anders is.

Of u het gelooft of niet, uw kussensloop is met 4 naden klaar. De eerste beide naden zitten aan de smalle kant van de rechthoek. Vouw een inslag (1 cm) en een omslag (1 cm) en strijk de zoom met verstevigingsspray vast.

Susanne heeft met een lange quiltliniaal en een markeerstift een rode hulplijn getekend, dient als orientering bij het vouwen.

Zo ziet de achterkant eruit als de kussensloop nog niet is genaaid. Boven- en onderkant vallen over elkaar.

Met de rechte steek worden de beide zomen aan de smalle kanten van de sloop genaaid. De quiltgeleiding is hierbij een handig hulpmiddel, de stof hoeft hier alleen maar langs te worden geleid. De naaldstand wordt twee posities naar rechts verzet.

Steek een paar kopspelden aan de zijkanten van de sloop. Het is belangrijk, dat het deel van de stof, dat later in het kussen verdwijnt, zichtbaar bovenop ligt.

De zijnaden van de sloop worden in één keer aan elkaar genaaid en afgewerkt (naad 3 en 4). Steek nr. 20 op de BERNINA 830 is hiervoor bijvoorbeeld goed geschikt.

Deze steek vindt u overigens ook op de BERNINA 580.

Bij de mechanische machine BERNINA 1008 wordt het wieltje op “rood” gezet …

en met de rechterhevel steek nr. 14, aan de linkerkant, gekozen. Deze steek verbindt een rechte steek met een zigzagsteek. In de tabel daarboven kunt u de optimale instellingen voor deze steek aflezen:

  • voet 1
  • zigzag op 4
  • steeklengte op 2
  • naaldstand – midden

Susanne naait met de BERNINA 830 en kiest voet 2A. Deze heeft een klein palletje dat verhindert, dat de stof tijdens het naaien samentrekt. De naald steekt over het palletje.

Keer de kussensloop, schuif de vulling in de sloop  –  klaar!

Een blik in de kussensloop aan de achterkant. Let erop, dat het deel dat in de sloop verdwijnt altijd lang genoeg is, anders wordt de vulling naar buiten gedrukt.

Dat was dus de basisbeschrijving voor de kussensloop – een ideaal project voor beginners. Misschien heeft u nu wel zin om kussenslopen met versieringen te maken? U weet het, creativiteit kent geen grenzen, basistechnieken blijven meestal hetzelfde.

Hier nog een paar voorbeelden van Susanne:

voorbeeld 1

en nog 3 andere voorbeelden …

Hartelijk dank aan Susanne voor deze uitleg!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam