Creatieve berichten over naaien

Mijn Kazu Huggler jurkje.

Vorige week hebben we de nieuwe BERNINA 7-serie gepresenteerd aan onze dealers tijdens het dealersymposium in Brussel. We vinden het altijd leuk als we als BERNINA team aan onze kleding te herkennen zijn, dus allemaal bijvoorbeeld dezelfde kleur. Dit keer hadden we er voor gekozen om niet allemaal dezelfde kleur te nemen, maar wel het zelfde patroon.

Voor de nieuwe 7-serie heeft de Zwitsers-Japanse ontwerpster Kazu Huggler een exclusieve jurk ontworpen, geïnspireerd op een traditionele Japanse kimono. Voor de visual van de B 780 heeft ze hiervoor ook een speciale stof ontworpen met het motief van een kraanvogel. Deze stof hadden wij helaas niet, dus kozen we voor een tricot stof, die voor de gelegenheid zeker ook wel wat comfortabeler was. En met effen zwart en rood heb je ook alle mogelijkheden om de stof te versieren, met borduurwerk of de nieuwe Designworks accessoires.

Ik koos voor de zwarte stof en wilde daar graag op borduren met motieven die meegeleverd worden met de BERNINA 780. Dus mocht de B 780 mee naar huis! Jammer genoeg moest ik hem na een paar dagen weer mee terug brengen, want op dat moment hadden we er nog maar twee gekregen en iedereen wilde er graag mee spelen. Maar ik ben nog steeds stapelverliefd op deze machine. Hij heeft zoveel mogelijkheden en is vooral heel erg gemakkelijk in de bediening. Alleen daarmee kan ik al een heel blogberichtje schrijven, maar dat doe ik niet, want ik wil graag met u delen hoe ik het borduurwerk gemaakt heb.

Ik wil graag een motief aan de onderkant van de mouwen en een groot motief achterop. Nou heb ik altijd het probleem dat ik niet kan kiezen uit al die mooie motieven, dus ben ik als eerste maar in de map met “Japanse motieven” gaan kijken, de jurk is immers in Japanse stijl. Genoeg mooie motieven die met elkaar te combineren zijn.

Ik besluit eerst de mouwen te gaan doen en daarvoor motief nummer 5 te gebruiken. De onderrand van de mouw is iets meer dan 40 cm breed, dus dat past mooi in de JumboHoop. Ik had ook de Megahoop kunnen gebruiken, want die is ook 40 cm lang, maar de JumboHoop is veel steviger en gemakkelijker om in te spannen. Bovendien kun je de stof veel beter stabiliseren.

Ik wil graag een hele rand maken van dit motief, dus het motief moet eerst 90 graden gedraaid worden, dat gaat heel gemakkelijk met bijna één druk op de knop.

Omdat ik andere kleuren wil gebruiken dan in het originele motief, ga ik deze eerst aanpassen, want anders loop ik het risico om de verkeerde kleur te pakken. Dat zou niet de eerste keer zijn dat me dat overkomt. Standaard geeft de machine de Isacord kleuren aan, maar je kunt dit ook heel gemakkelijk aanpassen naar andere merken garen, van heel veel merken zit de kleurkaart er in. Ik ga borduren met Isacord en Mettler borduurgaren en voer de kleuren in zoals ik deze bij elkaar gezocht heb.

Met de functie “eindeloos borduren” kun je heel gemakkelijk een rij van dezelfde motieven aan elkaar zetten. In dit geval heb ik maar één keer de lengte van het borduurraam nodig, maar ook randen die langer zijn, kun je zo heel gemakkelijk borduren, want de machine maakt op het einde 2 merktekens waarmee je het volgende motief weer heel gemakkelijk aan kunt sluiten. Automatisch voegt de machine het maximale aantal motieven dat in één keer gemaakt kan worden, toe. Dit kun je nog wel veranderen, als er bijvoorbeeld minder motieven nodig zijn, of als je de motieven niet door wilt laten lopen, maar er een stukje tussen wilt hebben.

Omdat ik de hele lengte van het borduurraam wil gebruiken, maak ik het geheel nog iets groter. Ik kies ervoor om het motief proportioneel te vergroten tot 115%.

Het motief is nu klaar om te gaan borduren. Aan de linkerkant van het scherm maakt een vraagteken me er nog eens op attent dat ik wellicht nog iets aan moet passen. Als ik er op klik, dan verschijnt een scherm waarin met een ster aangegeven wordt dat de rechtstikplaat de aanbevolen steekplaat is voor borduurwerk.

Deze rechtstikplaat wordt standaard meegeleverd met de borduurmodule en omdat daarmee de beste resultaten bereikt worden, vervang ik op de machine de normale steekplaat voor deze rechtstikplaat. In de machine kies ik dan ook de rechtstikplaat. Dit hoeft niet persé, maar is wel veiliger, want als ik vergeet om hem weer te wisselen voor de normale steekplaat, dan zal de machine me toch niet toe laten om bredere motieven te naaien. De steekbreedte blijft altijd nul, zodat ik niet het risico loop dat de naald op de steekplaat komt en daarmee schade aanricht. Erg handig!

Nu kan ik echt gaan borduren. Ik maak me er even zorgen over dat ik heel vaak het garen zal moeten wisselen, want ik ga het motief 4 keer borduren. Maar gelukkig is daar ook over nagedacht, want op het moment dat ik in het borduurscherm kom, kan ik er voor kiezen om van elk motief eerst de 1e kleur te borduren en dan de 2e, etc. Echt super handig, het wijst zich bijna vanzelf. En terwijl de 780 aan het borduren gaat, bedenk ik me dat ik tijdens het samenstellen van het motief, niet één keer de handleiding nodig gehad heb! De bediening is echt super makkelijk!

Als de mouwen klaar zijn, ga ik het motief voor de achterkant bewerken. Ik wil het motief een stuk groter dan het origineel, dus pak ik weer de JumboHoop en vergroot het motief tot 150%. Bij de 7-serie kun je niet het hele oppervlak van de JumboHoop gebruiken, want de machine is een stukje kleiner dan de 830. Ik moet dus wel even oppassen met het inspannen van de stof, anders komt het motief niet in het midden.

Natuurlijk pas ik hier de kleuren ook even aan uit voorzorg en ik ben weer klaar om te borduren.

Het was erg leuk om te zien hoe iedereen van het team iets anders gekozen had om de jurk mee te versieren, ik zag al meteen weer motiefjes die ik ook wel een keer zou willen gebruiken. De mogelijkheden zijn echt eindeloos, en nou heb ik nog maar een paar functies uit de B 780 gebruikt…

Als u het jurkje ook wil maken, dan kan dat, want het patroon is te downloaden vanaf de BERNINA website. Daar staan ook de andere patronen van de projecten van de filmpjes, posters en folders.

Heeft u nog geen B 780, maar wilt u zelf graag proberen hoe gemakkelijk alles gaat, of één van de andere functies uitproberen, dan kunt u de simulator van de B 780 downloaden en installeren op uw computer. U kunt dan alle functies gebruiken, behalve het echt naaien en borduren. Tja, daar heb je nog steeds een machine voor nodig, maar dromen kun je er dan in ieder geval alvast van…

Ik ga alvast weer dromen over een volgend project. Dat moet er wel komen, want ik wil ook nog de andere functies van de B 780 uitproberen, zoals het gebruiken van de naaisteken in de borduurmodus, of het maken van teksten en natuurlijk alle mogelijkheden van de naaimachine…

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam