Creatieve berichten over naaien

alle kleuren

Het zal niemand zijn ontgaan; dit najaar is het gekleurde korte jasje helemaal in! Ik zie ze in alle kleuren en modellen voorbij komen. Ik vind het wel leuk, wat kleur in het najaar. Knalgeel, fel blauw, gras groen….. en tomaat rood.
En met zoveel mooie jasjes om je heen kan het natuurlijk niet anders; ik wil ook een!
Gelukkig had ik nog een geschikte lap stof liggen die ‘schreeuwde’ om gebruikt te worden.
Toen de keus: maak ik het patroon zelf (eigenlijk altijd wel) of gebruik ik een patroon uit een modeblad. Voor dit laatste heb ik gekozen. Een beetje met angst en beven. Ik ben vaak toch niet helemaal tevreden met de patronen uit de bladen. Dat heeft niet altijd met de bladen te maken maar meer met het feit dat wanneer je zelf tekent, je ook zelf ‘de baas’ bent over het patroon.
Toch heb ik een patroon uit een modeblad genomen omdat ik ook wil ervaren hoe die patronen zijn. In mijn naailessen maken mijn cursisten wel uit modebladen en de laatste tijd waren de modellen uit de Knip niet altijd even goed. Voor veel dames zijn de mouwen vaak te nauw. In sommige patronen is dit aan het papieren patroon al te zien. Oké ik geef toe, een beetje ervaren oog heb je daar wel voor nodig.
Dit jasje heeft een raglanmouw. Niet helemaal traditioneel maar een soort van…
Na het overnemen van het patroon op papier heb ik de mouw goed gemeten. Ik meet dan vooral de wijdte van de mouw ter hoogte van het armsgat. Dit moet voldoende wijd zijn om goed om de arm te passen.
Gelukkig, ik hoef hier geen problemen te verwachten. En nu het jasje klaar is klopt deze conclusie helemaal!
Het jasje is gevoerd. Nou daar heb ik helemaal geen zin in! Wat een gedoe! Bovendien is mijn stof aan de binnenkant mooi en glad. Dus, geen voering!
Maar natuurlijk wil ik wel dat de binnenkant er mooi uit ziet. Maar dat is geen probleem. Ik heb een 5-draads lockmachine. En ik vind die naden toch mooi!!!

horizontaal is de achterkant van het stiksel. Verticaal de voorkant.

Voor iedereen die nog geen lockmachine heeft of wie aan een andere toe is: een 5-draads lockmachine is top! De naad is iets breder waardoor deze niet zo gauw ‘rolt’. Bovendien maakt de 5-draads een extra stiknaad (deze naad heeft een naam maar vergeef me, ik weet het zo even niet).
Op de foto in het modeblad is het jasje voorzien van studs. Heel veel. Ik heb gekozen voor knopen. Heel veel.
En natuurlijk ga ik al die knopen niet met de hand aan naaien! Hiervoor hebben we tegenwoordig de machine. Ik moet zeggen ik doe het niet zo vaak. Een enkel knoopje zet ik met de hand aan. Maar nu! Zoveel!!!
Het is best even ‘eng’, natuurlijk heb ik de afstand goed uit gemeten, maar toch…
Deze angst is dus nergens voor nodig. Wat leuk om te doen! Knoop onder het voetje, de eerste 2 steken even voorzichtig en dan… gas geven.
En het beleg vast zetten? Want ik heb nu natuurlijk geen voering waar dit aan vast kan. Helemaal geen probleem. Mijn knopen houden de beleggen op z’n plaats.
En nu snap ik het, waarom ik zoveel jasjes zie! Als je één heb…. wil je alle kleuren!

Commentaren op dit bericht

4 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Odette

    prachtig (kerst)jasje ,leuk accent die knopen,patroon uit de knip misschien?

  • Marieke

    Mooi jasje! Leuk detail met de knopen 🙂 En ik moet dat ook nog een keer testen knopen met de machine aanzetten…. ook een beetje bang maar nu iets minder 😉

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam