Creatieve berichten over borduren

Borduren, punchen en nog een keer borduren.

Al vanaf februari heb ik verschillende zakjes wol in huis, gekocht bij de jongens op de handwerkbeurs in Zwolle. En dan kom ik ze weer tegen in mijn kast, en dan denk ik oh ja……
Maar hoe en wat ga ik punchen.

En nu heb ik het bedacht, ik heb een prachtige paarse( blijft mijn favorite kleur) joggingstof  daar wil ik een vest van maken. Ik heb gekozen voor de blauwe kleur die overloopt naar paars, en dan moet er een lichtblauwe blouse onder, en de blouse wil ik dan weer doorstikken met heel veel siersteken in de blauw paarse tinten.

Ik heb gekozen voor een bestaand borduurpatroon uit de 830, waar ik de bloemetjes van weglaat, en er later een ander bloemetje overheen zet.

Eerst de bladeren geborduurd, daarna de voet verwisseld en de steekplaat, om het bloemetjes patroon te punchen.

Het is toch een geweldige toevoeging deze punchvoet, omdat je er ook mee kunt borduren.

Wat ik nog eens wil benadrukken, dat het echt geen kwaad kan punchen met de 830! Er zit wel wat aan vast, u moet na het punchen, of zelfs tussendoor met een groot project uw spoelhuis schoon blazen, er komt namelijk heel veel stof en pluisjes in door het punchen. Dit is echt heel belangrijk, als u dit zorgvuldig doet kunt u naar hartelust punchen! Heeft u, uw project gepuncht spoelhuis schoonmaken en een druppeltje olie in de grijperbaan. Dit is echt heeééééél belangrijk!!!! En het behoud van uw prachtige 830.

Dan zijn de bloemen gepuncht, en verwissel ik de voet, de naalden en de steekplaat weer, om er nogmaals overheen te borduren. Zie de bovenste foto. Ik had nu voordat ik begon met borduren en punchen het vest helemaal gemaakt. Zo kon ik precies zien waar de capuchon kwam, omdat ik daarom heen wilde borduren op het rugpand.

Ik kon niet de juiste kleur koord vinden voor de capuchon, ik wilde eigenlijk het donkere paars, maar heb nu gekozen voor 3 kleuren, de tinten die in de wol zitten.

De deelnaden heb ik doorgestikt met een decorative steek.

De zakingang heb ik afgebiesd met een schuine reep van dezelfde stof, de bies heb ik iets korter geknipt dan de lengte van de zak ingang was, daardoor komt de bies er mooi strak om heen te zitten.

En dan de blouse, een standaard patroon, en het patroon wat ik heel veel gebruik, deze keer heb ik gekozen voor een brede kraag met staander. En dan door stikken met veel siersteken. Voor een mooi resultaat leg ik onder de stof scheurvlies. Ik stik een rand siersteken, dan scheur ik het scheurvlies weg, dan leg ik het er weer onder. Zo blijft er niets tussen de stiksels zitten, als ik het weghaal nadat ik alles gestikt zou hebben, moet ik het tussen de stiksel uit purken, dat is lastig, en ik wil het wel weg hebben omdat het scheurvlies toch wel wat dikker is.

En dan ook nog wat steken gestikt met de tweelingnaald.

Ik had nu een pas gemaakt op het achterpand, en deze helemaal doorgestikt. Ook de bovenkraag is helemaal doorgestikt, en het zijn allemaal verschillende stiksels, maar de voorpanden hebben wel dezelfde stiksels, maar deze komen weer niet voor op het achterpand en de kraag.

En zo heb ik weer een blouse met vest klaar. Er zat wel een nadeel aan de joggingstof, kwam ik achter toen ik het een keer aan had gehad, het pluist heel erg! Ik heb de lap voor gebruik gewassen, in azijn, zodat de kleuren mooier blijven. Ik had het vest op de pop zitten, en zag toen al allemaal pluizen zitten, nog een keer gewassen, toen afgeborsteld met een pluizen borstel, toen kreeg ik van iemand een tip om er overheen te gaan met  een panty en azijn. Allemaal gedaan, en weer een keer gedragen, iedereen vond het een heel mooi vest en ook wat ze van de blouse zagen, maar ik durfde het vest niet uit te doen, want ik had gezien dat de blouse al weer helemaal vol pluizen zat. Nu heb ik hem weer gewassen en in de droger gegooid, ik hoop dat het nu over is. Als iemand nog een tip heeft hoor ik het graag, maar wie weet is het wel over nu die in de droger heeft gezeten, hij is gelukkig niet gekrompen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Roos

  Geweldig, wat heb jij toch een fantasie.
  Ik moet toch eens bij jou op de cursus komen.

  groetjes, Roos

 • janneke

  Had ik toch even beter moeten kijken. Had het graag even aan een studie willen onderwerpen, haha.

 • gerda groenevelt

  Hoi Janneke,
  Klopt inderdaad, dit had ik gisteren aan op de quiltmarkt in Bennekom, ik mocht hier voor Stefan demonstreren.
  Marie-Louise, bedankt voor je compliment. Dit is waar voor ik een blog schrijf, ook gisteren heb ik een aantal mensen gesproken, die dit blog lezen. Mensen uit dagen, om meer met hun naai en lockmachine te gaan doen.
  Gerda

 • Marie-Louise

  Geweldig om zo te punchen in combinatie met het borduren, ziet er weer schitterend uit!
  Compliment!

 • Janneke

  Wat leuk je uitgebreide beschrijving te lezen. Ik krijg gewoon zin om aan de slag te gaan. Had je dit setje gister aan??

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam