Creatieve berichten over naaien

Slipper de slip

Het maken van een eigen slip is een weldaad voor je draagcomfort.

Nooit meer trekken aan het achterpand en opletten dat iemand het ziet, want de slip zit mooi om je figuur. Bij de maat nemen wordt namelijk ook je slipkruislengte gemeten, daardoor kan ook een string of tangaslip goed zitten.

Slipkruislengte is de lengte, meestal vanaf de navel onderdoor naar de bovenkant van de bil. Dus geen touwtje meer dat trekt of juist net te lang is. Zit mooi op lengte aangepast aan jouw figuur.  Ook een hipster of boxer zit daardoor beter.

Hieronder heb ik wat foto’s van het inzetten van het kruisje, dit kan op twee manieren met twee blinde sluitingen of wat meer eenvoudig met 1 blinde sluiting en een gestikte zigzag, zie foto van de steek op de Aurora 240 verderop. Ik beschrijf nu de tweede optie.

Het kruislapje leg je onder het voorpand van de slip. Met de goede kant boven en de voorkant slip ook met de goede kant boven. Dan leg je het achterpand met de goede kant op het voorpand. En deze 3 delen zet je met een zigzag aan elkaar.

Dan vouw je de panden van elkaar met de verkeerde kant  boven en leg je het kruisje naar het achterpand. Het midden zet je dan vast met een stikkende zigzag. Het kruisje zet je dan nog vast met spelden en ook de lange zijde zet je het vast aan het achterpand ook met een stikkende zigzag.

Het is vaak even wennen en een puzzel, maar naar een paar slips gaat het vanzelf. Daarna is het een kwestie van de zijpanden zigzaggen en aan de goede kant netjes met stikkende zigzag afwerken. Rest stof netjes wegknippen

Picot (elastiek) aanzetten.

Hiervoor moet je de pijpjes op het patroon opmeten, net als de bovenkant/taille van de slip, hiervan gaat 20% af vanwege de rekbaarheid van het picot en dat is dan je maat van het elastiek dat wordt aangezet.

Bijvoorbeeld je taillemaat is 25 cm x4 (want je patroon geeft ¼ deel van je omvang) = 100 cm. Dan is je elastiekmaat 80 cm. Het elastiek verdeel je dan weer met spelden in 4-en en zet je vast aan de rand van de taille. De zachte fluweelachtige kant van het elastiek ligt boven en het leuke randje van het picot richting kruisje, zie foto.

Het elastiek wordt dan aangetrokken aan de stof genaaid met een zigizag (breedte 2, lengte 2). Wel netjes langs de kant van het leuke randje stikken. Je knipt met een klein scherp schaartje de stof weg van het elastiek en vouwt het elastiek naar binnen, waardoor het randje mooi boven de stof uitsteekt. Deze zet je rondom vast met een stikkende zigzag.

Het picot aan de pijpjes worden op dezelfde manier ingezet. Elastiek goed verdelen en met spelden vastzetten!

Hoop dat het allemaal duidelijk is, anders weten jullie mij te vinden!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam