Creatieve berichten over borduren

Een probeersel!

Ik wil toch nog even het laatste project van dit jaar met u delen! In een opwelling had ik stof gekocht voor een jasje, en dacht op dat moment dat ik daar later wel stof bij zou kopen voor een bloesje er onder, of een shirt. Ik had bedacht later welke stof ik wilde, ik had het in de stoffenwinkel waar ik meestal heen ga een keer gezien. Dus gauw even voordat ik naar mijn werk ging even een lapje halen. Maar dat viel erg tegen, de stof was er nog wel, maar de kleur was helemaal fout, en ik had op dat moment maar 20 minuten de tijd. Dat ging dus niet lukken! Een paar dagen later weer terug gegaan, om er iets bij te zoeken, en dan moet er een knop om, omdat niet wil lukken wat je eigenlijk van plan was.
Uiteindelijk heb ik tricot gekocht, in deze stof was wel de goede kleur, zelfs meerdere kleuren. En dan kan ik het natuurlijk niet bij een kleur houden. Een grijze tricot als basis, en drie bruin tinten erbij.  In een blog bericht aan het begin van deze maand had ik 2 wintertruien gemaakt, en voor het ene model kraag wat ik wilde had ik te weinig stof. het tweede model maakte ik gebruik van een sjaalkraag van een ander patroon. Na de beschrijving van het vest van Janneke in haar blog dit bracht mij op het idee dat ik dat ook kon voor mijn kraag. Ik had weer het patroon van mijn basis shirt gebruikt, en de sjaalkraag van het andere patroon, maar nu 10 cm van de stofvouw gelegd, dus mijn kraag werd uiteindelijk 20 cm breder. Deze wil ik dan aan de halslijn rimpelen, en de andere kant plooien en met knopen vastzetten.

Maar eerst moet de effen stof bewerkt worden. Ik begin met de kraag. Het shirt heb ik al geknipt, de panden zijn grijs geworden, en voor de kraag neem ik een van de bruin tinten. Ik heb bedacht om er reepjes stof door te rijgen van de andere kleuren. Ik ga lijnen tekenen, en daar op afmeten waar ik de stof wil insnijden.

Ik heb de stof in gesneden, met een rolmes, inkepingen van 2cm, de strookjes heb ik gesneden op 1,5 cm, maar ik wil door 1 inkeping 2 strookjes rijgen.

Nu wil ik op de stof tussen de stroken nog siersteken stikken. Ik doe dit allemaal met dezelfde steek, maar ik verander de balans van de steek. Dit is een van de leuke extra’s die alleen op de 830 zit, en ik vind het wel heel erg leuk!

Je drukt op het toetsje met de weegschaal, en dan verdraai je de steekbreedte knop, voor mooie steken kan dit tot 20 ongeveer naar links en naar rechts.

Ik heb steeds gebruik gemaakt van dezelfde steek deze blokjes. Deze steken heb ik op de panden van het shirt toegepast.

Hier wilde ik ook de stroken terug laten komen, ik heb achter de stof vliesofix gestreken, en repen van 2 cm gesneden, deze in vlecht vorm op het shirt gelegd en vastgestreken.

Daarna heb ik ze vastgestikt met het blokje, en dan gebruik gemaakt van de balansknop.

De repen zijn vastgestreken, de tricot rafelt niet, dus met de steken ben ik heen en weer gegaan, maar wel zo dat ze op de repen stof bleven, ik heb wel voor verschillende kleuren garens gekozen. Grijs en dan de bruine tinten. En dan kan de trui in elkaar! Het is nog wel weer even puzzelen met de kraag. De halsrand heb ik gerimpeld, deze lock ik dan aan de halslijn, gaat prima. Maar nu de plooien verdelen.

Even wat spelden en uit proberen,  de kraag valt wel mooi bol.

Dan uitmeten dat beide zijde gelijk zijn, en de knopen kunnen erop.

Het geeft een l;euk effect, ook de repen stof. Ze lopen over de mouw door op het achterpand. Voor de finishing touch heb ik wat strass steentjes geplakt tussen de repen.

En zo is het plaatje weer compleet, ik ga op deze manier nog zeker vaker een kraag maken, het kan naar mijn idee ook op een blouse, met iets van katoen of iets dergelijks, maar dan de repen locken met rolzoom, dit zou je ook met de tricot kunnen doen, en dan voor het effect locken met een schulprand. Terwijl ik dit op schrijf komt er al weer van alles boven borrelen, maar dat bewaren we dan maar tot volgend jaar!

Nu nog even het projectje klaar maken voor het accessoire van de maand, zodat u dit direct op 1 januari 2013 kunt lezen. Ik kan u verklappen dat het een handige en praktische voet is!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • therese

    super leuk idee om zo stof te bewerken. ben benieuwd naar je komende creaties

  • Roos

    Gerda, dit is een super leuke kraag. Wat een ideeen heb je toch. Maar zo krijg ik ook weer nieuwe mogelijkheden te zien.
    Dank je wel voor alle leuke nieuwtjes een een fijne jaarwisseling, tot volgend jaar.

    Roos

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam