Creatieve berichten over naaien

Inspiration kleedje

Een tijdje geleden kreeg ik, samen met de handleiding voor deze blog, ook de meest recente Inspiration, toegestuurd. Er staan prachtige kledingstukken in (Gerda schreef er vorige week ook al over) en ik was onmiddellijk verkocht door dit kleedje. Op het stoffenspektakel vond ik dikke tricot, ideaal voor de koude winterdagen.

Vlijtig begon ik eraan. Patroon overtekenen, stof knippen, tot zover ging alles goed. De kraag moest gesmockt worden. Ik wist dat enkele Knappe Knoopjes hier al ervaring mee hadden en nam het stof mee naar een bijeenkomst. En daar kwam de eerste teleurstelling. Smockelastiek zou je enkel kunnen gebruiken met een spoel die verticaal in de machine zit. Bij mijn machine ligt die er plat in 🙁 Ik liet me echter niet van de wijs brengen en probeerde het toch (eerst op een proeflapje), volgens mij toch met succes. Achteraf bleek dat ik beter niet gehecht had aan begin en einde, dan had ik de elastiek nog kunnen aantrekken (zoals ook in de werkbeschrijving van het kleedje vermeld stond, maar wat misschien niet nodig geweest was met een juiste spoelligging, wie zal het zeggen). Mijn kraag is dus wat minder gefronst…

De rest van het kleedje zat snel in mekaar (met de overlock, zoals ik hier ook al eens vertelde). Een eerste pasbeurt liet echter enkele onvolmaaktheden zien. In de rug waren coupenaden nodig (heb ik wel vaker nodig vanwege mijn holle rug).

Maar ook de aanzet van de mouwen bleek voor mij niet te passen. Er moest aan de voorkant heel wat lengte weggenomen worden. Bij de aanpassing op het patroon viel het de naailerares op dat dit model een hele rechte mouwuitsnijding heeft, en geen klassieke ronde. Even navraag doen bij de redactie van de Inspiration leerde me dat “dit model bewust met rechte armsgaten werd ontworpen/getekend om de rechte vorm van deze snit te benadrukken” (maar dus niet voor mijn figuur bestemd).

Na deze aanpassingen (de belangrijkste reden om nog steeds naailes te volgen) past het kleedje perfect. Maar vermits het voor de feestdagen is, laat ik hier nog geen foto zien. Na nieuwjaar komt die zeker op mijn persoonlijke blog

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marie

  Hallo ik vind die kraag erg leuk waar vind ik het patroon graag verneem ik dit van u
  MVG

 • Geertje

  Hartelijk bedankt voor deze uitleg Ivy, ik denk dat het heel handig is voor veel lezeressen om de persoonlijke tips en ervaringen bij het namaken van een patroon op deze blog te kunnen uitwisselen. En voor ons van BERNINA is het ook leerzaam om de ervaringen die jullie met de patronen uit de Inspiration hebben te horen, zodat dit weer aan de redactie van de Inspiration kan worden doorgegeven. Fijn om te horen, dat de jurk uiteindelijk perfect paste, veel plezier ermee!

 • gerda groenevelt

  Ziet er goed uit Ivy, hier loop ik ook wel eens tegenaan,, ik heb een basispatroon voor een shirt, en ook wel voor een blouse en broek, en in jouw geval zou ik dan alleen de kraag hebben overgenomen, en dan mijn voorpand van mijn basisshirt, en daar de halslijn in getekend.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam