Creatieve berichten over borduren

Laat de winter maar komen.

En die komt eraan, zo zag het er bij ons uit.

Dus een paar warme truien, kan altijd.
Al die mooie gebreide stoffen die er zijn liggen wel erg verleidelijk in de stoffenwinkel, en ik kon ze niet weerstaan. Ik heb 2 truien gemaakt, die ik u wil laten zien, effen stoffen bewerkt met prachtige garens van onze Belgische vrienden!

Een gepuncht, en de andere gestikt met de kettingsteek van de coverlock. Beide hetzelfde basispatroon, maar de kraag verandert.

De eerste: De trui geknipt, daarna gepuncht met de 830. Het mooie van punchen is met de 830, dat je de draad door de voet kunt doorvoeren, en je als het ware kunt meanderen met de punchvoet.

Op deze manier had ik nog niet gepuncht, dus het was even experimenteren met de steeklengte, ik had de steeklengte eerst op 2 staan, later had ik de steeklengte op 0 gezet. Op deze manier puncht u de draad beter vast. Nadat ik alle roze draden erop had gepuncht, heb ik het geheel nog een keer gepuncht, zo zit het zeker goed vast. En daarna de volgende draad erover heen.

Dan kan de kraag in elkaar gelockt, ook hier is een truckje voor omdat de stof nogal rekbaar is, is het belangrijk dat de steeklengte naar 4 gaat, het differentieel op 2 en de voetdruk laag!

Dan de kraag, ik had ook knopen gekocht waar ik de kraag mee vast wilde zetten, ik wilde de kraag plooien, en de plooien dan met de knopen vastzetten. Kraag uitgetekend, dat wordt wel heel groot, en……..
niet genoeg stof! Dan maar weer iets anders bedenken, eigenlijk heb ik niet veel stof meer, dus kan er eigenlijk alleen maar een breed boord uit, ook daar kunt u nog wel weer wat mee uit halen.

En zo wordt de kraag dan, een breed boord die terugvalt in een punt. Deze moet dan ook nog gepuncht worden.

Op de kraag heb ik de roze draad gepuncht, en de gemeleerde draad heb ik met voet 21 en de afstandslineaal erop gestikt, dit voor de variatie.

En dan kan de trui helemaal afgemaakt, omdat ik nogal gauw last heb van irritatie met wol, heb ik er een losse kraag ingemaakt, deze heb ik vastgezet met een paar drukknoopjes, blijft het mooi op zijn plek zitten, en na het wassen makkelijk te strijken.

De binnenkant van de staander is doorgestikt met sierstiksel, in de kleur van de roze wol.

In het puntje van de kraag heb ik een kleine pluim van de roze wol gemaakt, en de kraag vast gezet met een knoop. De oogjes van de knopen zijn vrij groot, daarom heb ik eerst een roze draad door de knopen geregen, en deze aan de achterkant aan elkaar geknoopt, en toen met de hand op de trui vast gezet.

Dat is nummer een, de tweede trui is door gestikt met de coverlock.

Bernina heeft twee coverlocks in de collectie; de 009DCC, een coverlock met een of twee naalden, en de 1300 MDC, een combi lock en coverlock. Met de 1300 kunt u met de cover doorstikken met maximaal 3 naalden. De coverlock wordt het meest gebruikt voor het stikken van zomen in bv. tricot, dit geeft een professionele uitstraling. Het grote voordeel van de combi is dat je vijf draad kunt afwerken. Naast de lockrand heb je dan ook nog een kettingsteek, dus een hele mooie naad! Met de coverlocks kun je ook met een naald stikken, de kettingsteek. Deze steek is ook rekbaar. Maar ook de onderkant van de steek is heel erg mooi, en deze heb ik gebruikt voor mijn tweede trui.

Hiervoor heb ik dit garen op de grijper gedaan, en een bijpassende kleur in de naald.

Het patroon is hetzelfde als de grijze trui, ik er alleen een andere halslijn in getekend, en de kraag van een ander patroon overgenomen. De patronen heb ik uit de stof geknipt, de halslijn heb ik pas later gedaan.

Daarna het voorpand en de kraag doorgestikt met  stiksels in verschillende kleuren, op de verkeerde kant van de stof! Want ik wil de onderkant van het stiksel als goede kant. Wat belangrijk is met het doorstikken van de kettingsteek, de voetdruk heel laag te zetten, zo blijft de steek rekbaar!

De stiksels gemaakt, en daarna de halslijn uit geknipt, en dan de kraag doorstikken.

Ik had voor de stevigheid de kraag verstevigt met vlieseline.

En dan is ook deze trui klaar, alleen aan de voorkant doorgestikt, en op de mouw.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • gerda groenevelt

  Hallo Odette,
  Ik maak de patronen gedeeltelijk zelf, het basispatroon is het patroon van een shirt met ronde hals, dit is een patroon wat ik al jaren. De kragen teken ik er zelf op. dat ligt eraan wat ik op dat moment bedenk, of welke stof ik wil gebruiken. En dit veranderen doe ik op gevoel.

 • Odette

  leuke truien Gerda, bij begint het ook te kriebelen om zoiets te maken.maak je zelf de patronen?

 • janneke

  Heerlijk om hier steeds je werkstukken te zien. Ik krijg dan gelijk het gevoel… ik wil dat ook doen!!!!!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam