Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de maand januari

Allereerst wil ik u een gezond, voorspoedig en creatief 2013 wensen!

De eerste voet dit jaar is voet 8 de jeansvoet. Een voet waar je alleen maar mee kunt rechtstikken.

Ik had eigenlijk niet zoveel met deze voet, eerlijk gezegd had ik deze voet ook nooit uitgeprobeert! Maar tijdens dit projectje heb ik me verbaasd, hoe makkelijk deze voet over de dikke naden van de jeans gaat, het heeft te maken met de vorm van de voet, en je kunt er zo mooi kort op de rand mee doorstikken, ik weet zeker dat deze voet ook bij mijn favorieten gaat horen!!

Ik heb een hoed gemaakt van oude spijkerbroeken. Zo heb ik ook vast één voorbeeld klaar voor de workshop die ik op 10 april in het creative center ga geven. Houd u de website van Bernina in de gaten, dan kunt u zich inschrijven.

Ik heb even in mijn kast, en de kast van mijn dochters gekeken voor “mooie” oude spijkerbroeken, en die waren er nog wel. Op internet wat rond gesurfd voor ideeen, maar je ziet dan wel wat leuke dingen, maar eigenlijk weet ik dan ook zelf wel weer wat ik wil.

Ik ga een half hoge hoed maken, en dan wil ik de bovenkant iets breder dan de onderkant. De hoogte van de hoed wordt 15cm, en omdat de bovenkant breder wordt dan de onderkant, kan ik geen rechte strook hiervoor knippen, maar heb ik deze strook verdeeld in vieren. De hoed heb ik verstevigt me vlieseline cs 800, een heel stevig vlies. Hier heb ik alle patroondelen van geknipt, en ook van vliesofix, zo strijk ik het vlies vast op de jeans, en wordt de hoed mooi stevig.

Zo is het tussen stuk, omdat ik geen naden heb geknipt aan het vlies kan ik precies zien waar ik moet stikken. De bovenkant heb ik in 8 puntjes verdeeld, en dan merk je het gemak van de jeansvoet, hoe makkelijk deze voet over de dikke naden gaat!

Doordat het voorste deel van het voetje iets smaller is, laat je die langs de naad lopen, en kun je keurig langs de rand doorstikken, en loopt de voet met gemak over de naden! Hier wordt ik nou echt blij van!

Dan kan de onderste rand eraan, deze maak ik dubbel van stof, en de rand werk ik af met een schuine bies van de jeans, hiervoor heb ik allemaal stukjes aan elkaar gezet, omdat ik niet zo’n lange strook heb.

Dan heb ik de tailleband van de broek van mijn dochter los getornd, en deze komt als rand om de hoed.

En zo is de hoed dan klaar wat betreft de jeansvoet! De hoed is heel leuk…… maar nog wel een beetje saai. Er moeten nog wel wat decoraties op, en daar heb ik voor deze hoed de lockmachine nodig, en de punchvoet. Met de lockmachine ga ik wat cirkels locken met ijzerdraad, zoals ik al eerder in een van mijn blogs heb beschreven, maar ik had het nog nooit met jeans stof gedaan. Maar het wordt weer een prachtige corsage, de hartjes van de bloemen heb ik van kleine jeansknopen gemaakt.

En de sprietjes zijn gelockte pijpenragers, die ik gekruld heb door ze om een potlood te draaien. In de rand van de hoed heb ik kontzakken verwerkt, en daar moet nog wat uitkomen natuurlijk.

Een klein stukje jeans waarvan ik de randen heb gepuncht, zo ontstaan er hele mooie fijne rafels, en dan nog een siersteekje toegevoegd. Overigens alle naden heb ik met dik garen doorgestikt. Doorstikken met dik garen kan met alle naaimachines, wat belangrijk is, dat u de spanning 2 stapjes omhoog zet. Dus is de bovenspanning van uw machine 4, dan zet u hem met dik doorstik garen naar 6. En dan is de hoed klaar.

En waar een wijnkoeler al niet goed voor is.

Zo is het weer een geslaagd project geworden, en ik kan u deze voet echt aanbevelen, het maakt het stikken van dikke naden en randen en zomen veel makkelijker.

En ik hoop u natuurlijk te ontmoeten met de workshop op 10 april.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Therese BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Gerda, geweldige leuke hoed heb je gemaakt! Je vent een echt creatief bezig bijtje.
  wat betreft het jeansvoetje, dit is mijn favoriet. Ik gebruikte hem al op artista 165 en heb hem ook meteen aangeschaft voor de 830. dit voetje mag echt niet ontbreken bij de machine.

 • Geertje BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Gerda, inderdaad een super creatief project weer. Het hele BERNINA team wenst jou ook een heel gelukkig, gezond en creatief 2013. En we willen je bij deze ook ontzettend bedanken voor alle creatieve ideeën en tips die je op de blog deelt. En een speciaal bedankje voor jouw stukjes over het Accessoire van de Maand, die zijn ook elke keer weer een verrassing!

 • janneke BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Zo jij bent het nieuwe jaar goed begonnen! Petje (sorry hoed) af.
  Ik zou je graag een creatief 2013 wensen maar jouw creatieve ideeën stromen altijd volop.
  Dus wens ik je maar heel veel tijd voor 2013.

 • Roos BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Gerda,
  Als eerste ook voor jou een gezond en creatief 2013.

  Maar zoals ik het eerste project zie, nou hoedje af zo leuk als dat is geworden.
  echt chapeau, voor dit leuke idee.

  groetjes Roos

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam