Creatieve berichten over naaien

Het begin is er – quiltcursus #BOM13

Het eerste stofpakketje voor de quiltcursus kwam begin van de week binnen op ons kantoor in Breda. 3 lapjes, leuk verpakt in het bekende patroonpapier uit een tijdschrift. Het was eventjes slikken, want ik had weliswaar paars-rood besteld, maar dit was bij elkaar wel heel erg paars.

Ik zal eerlijk zijn, ik zou deze lapjes zelf nooit uitgekozen hebben. Maar ik vind het juist een uitdaging om met iets aan de slag te gaan als het precies niet mijn keus is.

Dus eerst maar eens de malletjes maken en beslissen welke lapjes ik voor welke onderdelen ga gebruiken. Ik wil de puntjes van de ster eigenlijk van de ruitstof maken, maar kom erachter dat de lapjes wel heel erg klein zijn voor deze grote ruiten.

Dit eerste blok bestaat uit 4 blokken en elk van deze 4 blokken is een nine-patch van 15 x 15 cm die een ster vormt. Volgens de werkbeschrijving moet ik de lapjes met de hand aan elkaar zetten. Ik weet uit ervaring dat dit best wel snel werkt, maar volgens mij moet dit ook met de naaimachine kunnen.

Er is overal 5 mm naad aangeknipt, ik moet dus zorgen dat ik precies 5 mm naad naai. Om te bepalen wat de naaldstand dan moet zijn, teken ik twee lijnen op een blad papier, precies 5 mm van elkaar. De ene lijn laat ik precies langs de rand van de voet lopen en ik verplaats de naald zo ver naar rechts totdat de naald precies op de lijn in het papier prikt. Dit gaat ook heel goed met millimeterpapier, maar dat had ik even niet bij de hand. Voor mijn BERNINA 580 moest ik de naald helemaal in meest rechtse naaldpositie zetten met voetje 1C.

Omdat je toch weer over de naden naait hoef je niet aan en af te hechten. Een hele snelle methode is dan om alle lapjes achter elkaar te naaien, zonder steeds de voet omhoog te moeten zetten.

De kniehevel (FHS) is hierbij heel handig, dan kan ik mijn handen aan de stof houden.

Van de 9 blokjes maak ik eerst rijen en vervolgens zet ik de drie rijen aan elkaar. Alle puntjes moeten goed op elkaar komen en dat is nog best een uitdaging, wellicht dat dat de reden is dat het eigenlijk met de hand moet? Je moet er in ieder geval voor zorgen dat de spitse punten van de driehoeken ook spits blijven, dat kan het makkelijkst als je dat lapje aan de bovenkant houdt.

Zo, het eerste blokje is klaar. En hij is echt leuk geworden, ondanks de lastige ruitstof en de uitdaging met de kleuren. Alhoewel… als ik na het strijken nog eens goed kijk, zie ik dat één van de puntjes van de ster niet helemaal klopt, dat moet dus even uitgehaald en opnieuw gedaan, anders komt het straks niet goed met het grote blok.

Aankomende week zal er wel niet zo veel van komen, dus de andere 3 blokjes moeten wachten tot volgend weekend. Gelukkig is de maand nog niet voorbij en heb ik nog twee weekenden om het blok verder af te maken. Dat moet lukken.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Rensia de Troije BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Rianne. Wat een mooie ideeen heb je steeds.
  Zouden mijn punche schilderijen weer naar Katwijk kunnen komen, als er iemand naar Rooijackers gaat mogen ze de schilderijen daar afgeven. Hoor ik nog van je .
  Groetjes Rensia.

 • Rianne BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ja, Ria, je hebt gelijk, er zijn inderdaad een aantal voetjes die het leven net wat aangenamer maken, maar die had ik natuurlijk op zaterdagavond niet bij de hand ;). En voetje 57 is inderdaad heel erg handig, maar dan moet je een 1/4 inch naadtoeslag hebben en ik had hier 5 mm naadtoeslag. Maar het ging prima op deze manier hoor. Ik denk dat ik het lapje van de punt die niet helemaal goed zit, niet goed op de andere gelegd heb.

 • Rianne BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Bedankt voor de tip Gerda. Ik vind het resultaat toch heel leuk geworden en ik ben nieuwsgierig wat er volgende maand komt. Ik hou wel van een verrassing en een uitdaging, dus ik ga met deze stofjes door.

 • gerda groenevelt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Rianne,
  Je bent al verder dan mij, ik vond de stofjes ook erg tegenvallen, ik twijfel nog sterk of ik met deze kleuren verder ga of dat ik voor mijn eigen stofjes ga. Nog een tip, heb ik ook ooit eens van iemand gekregen, om niet aan en af te hechten, gebruik een kleine steeklengte, 1,5 bv. als je met 2,5 werkt laten de uiteinde soms toch wel iets los, zeker als je het niet achter elkaar af maakt.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam