Creatieve berichten over naaien

Paspels – made by you!

In de handel zijn veel kant-en-klare paspels verkrijgbaar. Maar vaak hebben ze net niet de goede kleur of zijn ze net van een ander materiaal als dat u graag had gewild. Soms zijn de kant-en-klare paspels, resp. het koordje in de paspels zo dun, dat ze bij het uiteindelijke project nauwelijks uit de naad steken. Daarom maakt Claudia Geiser haar paspels meestal zelf en laat ons hier zien hoe gemakkelijk dat gaat (klik op de afbeeldingen om deze te vergroten).

In dit voorbeeld gebruikt Claudia voorgevouwen biaisband. Dit wordt helemaal open en glad streken. U kunt natuurlijk ook een strook van uw favoriete stof knippen of gelijk een paar stroken en deze aan elkaar zetten, juist als het precies die speciale stof moet zijn. In het midden van het biaisband wordt in de lengte een katoenen koord gelegd met een dikte van 3 mm. Hoe dik en stevig of hoe zacht het koord moet zijn, hangt ervan af waar u de paspel in wilt verwerken. Voor een kinderjurkje is een stevig anorak koord van 3mm zeker te dik, maar voor een paspel rond een kussen weer wel geschikt.

Leg het koord exact onder de gleuf van de breiwolvoet #12C en naai dit met een grote rechte steek op het biaisband vast. Naaldstand uiterst rechts.

Snij het paspelband – het beste met behulp van een liniaal en rolmes – op de gewenste breedte. In dit voorbeeld was dat 1,5 cm (1 cm naadtoeslag in het kussen en 0,5 cm moet de paspel straks uit de naad steken).

Het begin van het paspelband wordt diagonaal afgesneden. Het koord wordt afgeknipt, zodat het einde ong. 1,5 – 2 cm van de diagonaal afgesneden rand af ligt.

Strijk een paar millimeter van het band om en vouw dit weer in het midden dubbel.

Speld het paspelband rondom het voorpand van het kussen, dit heeft een afmeting van 42 x 42 cm (incl. naadtoeslag). Het band moet mooi om de hoeken worden gelegd en moet hiervoor overeenkomstig de afbeelding worden ingeknipt. De ingeknipte rand ligt ong. 1 cm van de kant af. Naai met een naadtoeslag van 0,75 cm, dan ligt de inknip 0,75 cm van de kant af.

Knip het einde van de paspel op de gewenste lengte af en steek dit in het beginstuk met de ingestreken naadtoeslag.

Leg het bovenvoorpand exact neer. Dit deel heeft een afmeting van 42 x 42 cm en wordt aan één kant twee keer 3 cm omgestreken en gezoomd. Daarna wordt het ondervoorpand met de afmeting 42 x 22 cm cm, eveneens twee keer 3 cm omgestreken en gezoomd.

Naai alle vier zijkanten met de breiwolvoet # 12C aan elkaar. Het koord ligt weer exact in de gleuf van de naaivoet. De naaldstand moet afhankelijk van de dikte van het koord overeenkomstig naar rechts worden aangepast. In dit voorbeeld werd de naald twee posities naar rechts gezet, dan steekt de paspel straks perfect uit de kussennaad. Er worden vier aparte naden om het kussen genaaid, zo worden de hoeken het mooist.

Knip de naadtoeslag bij de hoeken naar wens af. Keer het kussen naar de goede kant en controleer of de paspel rondom mooi uit de naad steekt. Dan terugkeren naar de verkeerde kant en de naadtoeslag afwerken. Dat gaat perfect met een overlocknaad.

Keer het kussen weer naar de goede kant….

…  en klaar is de selfmade paspel! Mooi nietwaar!

Claudia Geiser wenst iedereen veel plezier bij het zelfmaken en wij danken Claudia voor deze duidelijke beschrijving!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam