Creatieve berichten over naaien

Pink Lady

Moet meteen denken aan die nieuwe appels, die je nu veel op de reclame ziet.

Dit is toch echt andere koek (?) en erg naar mijn zin uitgevallen. Heb een workshop bij Paula van Kantje Boord gevolgd in Amsterdam, voor het maken van een BH met padding. In mijn geval is het een halve padding cup geworden.

Ik heb bij haar een patroon gekregen, die zij in alle maten heeft voorbereid. En er hangen genoeg BH’s, dus even passen is wel zo handig. De workshop is prima geregeld en zou ik zeker aanraden voor een beginnende naaister op het gebied van de lingerie. Je hebt dan een goed passend patroon en je weet zeker dat je werk en stof aankoop de moeite waard is.

Aan de slag dus met een voor mij een hele andere werkwijze, maar een zeer leuke uitdaging. Kritisch als ik ben was ik nog niet helemaal tevreden met de pasvorm. Wilde het achterpand net even anders, omdat ik graag mijn schouderband wat meer naar het midden draag, haat afzakkende banden.

De cup heb ik iets kleiner gemaakt, omdat ik dat stukje onder de arm netter wilde hebben. En de bovencup iets kleiner, want ik hou wel van iets meer gezelligheid.

Halve padding cup

De padding wordt van te voren met vlieseline bestreken, papier eraf gepeuterd en dan weer met een stuk voering bestreken. Daarna knip je de patroontjes voor de padding. Deze worden dan met een brede zigzag aan elkaar gezet, je legt ze tegen elkaar aan. En zo ontstaat er een ondercup. Je kan kiezen om de padding aan de binnenzijde te dragen, maar als je de katoenen kant prettiger vind, kies je deze. Dan zet je de bovencup op de paddingcup met een zigzag en vervolgens de ondercup met de schulp er over heen, ook met een zigzag. Wel eerst het “banaantje” netjes afstikken, dat is de figuurnaad in de ondercup. Zie foto. Het onderstuk van de BH zet je in elkaar en nu eerst het picot aanzetten, want als je dit later doet is dat lastig naaien met de paddingcups, die gaan alle kanten op. Moet zeggen dat ik wel tevreden ben over mijn eerste halve padding BH, zal ook wel een zegen zijn onder een shirt, dat kleed natuurlijk mooi af.

Moet de cup nog strijken, daarvoor heb ik een grote piepschuime bal aangeschaft, waar de cup overheen valt, dan spuit je deze in met strijkspray, doet daar natuurlijk een doek overheen (makkelijk is als je van katoenen voering een rond maakt met elastiek, die je over de bal en cup trekt, dan kan je deze onder de arm vasthouden en zo strijken).

De slips ook leuk geworden, glittertje erop, beetje stoeien met het kant, want de BH vraagt veel stof. Maar dat is voor mij ook wel een uitdaging als ik begin met knippen. Passen en meten.

Pinkie Slip

Pink lady is klaar voor gebruik, hoewel ik nou net een sluiting in het pink ben vergeten te kopen. En tja dan is Amsterdam ineens ver weg. Hopelijk brengt een vriendin nog uitkomst in haar koffer vol met fournituren! En anders op naar het Walhalla voor de lingerie naaister…..

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Marion

    Hallo Joke, bedankt voor je compliment. Nu is het jou beurt om aan de slag te gaan?
    Groetjes Marion

  • gerda groenevelt

    Gaaf Marion,
    Deze staat ook nog op mijn verlanglijstje, ik wil er ook nog een keer een maken met paddingcups.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam