Creatieve berichten over borduren

Locken, maar dan anders!

Zoals ik een vorig bericht al aankondigde, een lockproject met garen van onze belgische vrienden, ik wilde hier op de handwerkbeurs mee demonstreren. Ik was nog niet helemaal tevreden over de kleuren garen die ik had, dus even naar ” de jongens” voor een paar kleurtjes.

Prachtige garens, zijn eigenlijk niet voor het locken, het is absoluut niet sterk, maar wel prima decoratief te gebruiken. Ik gebruik ze voor flatlock naden. De naden lock ik twee draads, dat betekent dat ik de bovengrijper afdek met de bovengrijperafdekking.

Voor de flatlocknaden gaat de naaldspanning naar 1, ik gebruik de linkernaald. De ondergrijper gaat normaal met deze naden naar 6, maar met dit garen is de spanning op 3 het beste resultaat.

Dit geeft een super effect, maar nu wil ik eigenlijk ook de naden doorstikken met dit garen, het is dikker en pluiziger dan gewoon naaigaren, en niet zo sterk, dus doe ik het op de spoel. En het gaat super, zonder aanpassing van de spanning.

Als dit lukt, wil ik ook de gaatjes voor het koord in de capuchon maken met het accessoire van de maand, het apparaat voor Engels borduurwerk.

Het is  tricot, en omdat mijn spoeldraad de goede kant van de stof wordt wil ik het niet verstevigen. Dat wordt eerst een proeflapje.

En…. het lukt!!

Yes!!! Nu voor het echie, ik had met de priem een heel klein gaatje gemaakt, omdat het rekbare stof is, dan zit het heel strak om het pinnetje. Het draait wel lastiger rond! Ik hield mijn vingers er te kort bij, met gevolg een gebroken naald en een paar hechtpleisters nodig voor mijn vinger.

Nu dit lukt wil ik nog meer, het koordje wil ik ook in de kleur van het gemeleerde garen. Met de punnikmolen van prym een koordje gepunnikt.

Deze vouw ik in het beleg van de capuchon voordat ik het beleg stik.

Alle naden heb ik nu ook doorgestikt met dit garen, het gaat wel wat lastiger, omdat je steeds aan de verkeerde kant van de stof stikt, maar ik ben super tevreden over het resultaat.
Dan kan de rits erin, en is het vest klaar.

Stof voor een shirt heb ik er ook al bij, gekregen op het stoffenspektakel van Herbert Kruiskamp . Een kraam met de prachtigste tricot en katoentjes, ik kan hier niet voorbij.

Ook het shirt moet bewerkt met dit garen. Als patroon gebruik ik weer het patroon van mijn basisshirt, dit keer wil ik er een gerimpelde sjaalkraag op. Ik had het patroon van een gewone sjaalkraag, nu heb ik deze 8cm van de stofvouw afgelegd waardoor ik dus de extra stof krijg om te rimpelen. Voor deze kraag heb je wel meer stof nodig, daar had ik niet helemaal rekening mee gehouden, ik heb er daarom voor gekozen om de mouwen maar wat korter te maken.

Wat ik nu wil proberen omdat het garen op de spoel zo’n leuk effect geeft, en het zo makkelijk gaat wil ik ook decoratieve steken proberen. Ook dit lukt, ik heb wel de bovenspanning iets losser gezet, en het is niet met alle steken mooi. De kraag stik ik door met een decoratieve steek, en met zigzag. In het midden van de kraag stik ik smal elastiek zodat de kraag ook daar rimpelt.

Omdat ik de kraag soepel wil houden, omdat deze nog gerimpeld moet wil ik geen versteviging in de kraag, wat voor het doorstikken op de enkele tricot eigenlijk wel nodig is. Ik heb het verstevigd met avalon film, een wateroplosbaar vlies.

Ook dit ziet er goed uit, nu kan het shirt in elkaar, ik vind de stiksels op de kraag voldoende, dus verder op het shirt geen stiksels of borduurtjes, wel stik ik de mouwnaden en de halslijn door met dit garen evenals de zoom in de mouwen en in het shirt.

Wat ik nog niet begrijp, ik heb de zoom in het shirt en de mouwen gestikt, met een rechte steek, steeklengte 3,5 en toch blijft het stiksel rekbaar. De steek is wel iets kleiner dan met gewoon garen, ik denk dat dit komt door het dikkere garen op  de spoel, en dat, dat voor de rekbaarheid zorgt……… Ik ben er wel blij mee.

Waar ik u nogmaals op wil wijzen, is als u naait met dit soort pluizig garen, dat u na het naaien van uw project uw machine, zeker het spoelhuis even schoonmaakt, en een druppeltje olie geeft. Dit is echt het behoud van uw machine!

En dan doe ik het shirt even op de paspop, en kom dan tot een leuke ontdekking, toeval….

Zo hoort de kraag, met het elastiek op de vouwlijn, maar hij kan ook zo.

En dan het vest erbij, laat de lente maar komen.

Mijn volgende lapje ligt al klaar, een hele soepele spijkerstof, om een blouse te maken, maar daar komt nog een ander stofje bij. Dit bewaar ik voor de volgende keer. En dan ligt ook de Inspiration nog steeds voor het oog, ik wil zeker die leuke bloemen nog maken.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Sylvie

    Hallo Gerda, Jaren geleden kocht ik een lockmachine waar ik totaal geen plezier mee gehad heb. Gespaard voor een Bernina en ingeruild. Had eerder al 2x cursus lockmachine gedaan, dus wist wat er kon. Met zoeken kwam ik bij jou uit. Leuk, ik ga je zeker bijhouden. Ik heb ook een vraagje, waar dient witte knopje voor: zgn. steekkeueheuvel. Hoe gebruike je die, staat standaard naar achter, maar kun je naar voren schuiven, naai ik naalden er dan niet kapot op of mes? Groeten, Sylvia

  • Therese

    Hoi Gerda wat heb jij toch weer een super mooi setje gemaakt, je gaat als een speer!
    Heel leuk sierstiksel met de lock.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam