Creatieve berichten over borduren

Behang, maar dan anders!!

Ik had mezelf een nieuwe zomerjas beloofd, of eigenlijk zo’n lekker windjack. En dat moet dan wel wat bijzonders worden. In februari had ik dit al bedacht. Op de handwerkbeurs, want daar waren onze Belgische vrienden , endaar had ik de volgende stofjes(zijde) meegenomen voor applicaties.

Later heb ik hier donkerblauwe stof bijgekocht, die wind en waterdicht is.

En dan het patroon voor de applicatie, een behangetje.

Achter de stofjes strijk ik vliesofix, tegen het rafelen, en dan kan ik ze ook zo op de stof strijken, en daarna vaststikken.
En dan de delen op het achterpand strijken.

Ik ga alles met een kleine zig-zag afwerken.  Voor een mooi resultaat ga ik er twee keer over. De eerste keer  steekbreedte 2,5 steeklengte 1,5, en de tweede keer steekbreedte 3 en steeklengte 0,6. Voor het zig-zaggen gebruik ik voet 2a, het overlockvoetje. De zig-zag moet over het pennetje, en daardoor kan de stof niet in elkaar trekken. Dit geeft met deze rafelige stof ook een mooier resultaat.

Een hele klus, al deze applicaties, was benieuwd hoe het uit zou pakken. Ben er tevreden over, ook het hart van het patroon de bloem, verschillende lagen over elkaar.

Nu wil ik ook op het voorpand en op de mouw nog applicaties, want een deel van het patroon moet wel terug komen.

Ondanks dat de stof donkerblauw is, wordt het toch wel een fleurige jas.

Voor de rits heb ik gekozen voor een dubbele zipper. Dit heb ik gedaan voor de lengte van de jas. De rits is 70cm. Als ik bv. op de fiets zit, komt er aan de onderkant van de rits meer druk te staan, ik heb wel eens gehad met een soort gelijk jack dat mijn rits stuk ging, en dan ben je niet blij, want dan moet je alle stiksels los halen en er een nieuwe rits inzetten. Met die dubbele zipper heb je daar geen last van, want dan kan de onderkant een klein stukje open.

Ik had een transparante kleur rits gekocht, omdat ik die zippers mooier vond, het werd niet zo mooi als ik dacht, daarom ook een overslag gemaakt. Bijkomend voordeel, de wind waait niet door de rits. In de overslag komt verder geen sluiting. Ik heb een mooie bijpassende stof voor de voering gevonden.

Voor de finiching touch maak ik onder en boven een sluiting met een gesp, en deze wordt weer gemaakt van de applicatiestof. De gaatjes worden gemaakt met het apparaat voor engelsborduurwerk. Dit vind ik persoonlijk veel mooier als die nestels, die niet altijd even makelijk in te slaan zijn, en waar de kleur het dan net niet helemaal is.

En dan is het toch wel weer echt mijn jas geworden!  En er is gelukkig genoeg stof over om er een tas bij te maken, want dat hoort, als ik een jas maak hoort daar een bijpassende tas bij.

Daarover de volgende keer meer.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam