Creatieve berichten over naaien

Een bijzonder herinneringsdekentje

Een dekentje van de kleertjes die Anne (1961) droeg toen ze een baby was.


Mensen denken bij een herinneringsdeken vaak aan iemand die overleden is, maar dat hoeft natuurlijk niet! Anne is springlevend, maar heeft door zo’n dekentje wel een tastbare herinnering aan vroeger. En op zolder in een doos is die herinnering toch wat verder weg…


Het bepalen van de vorm van het dekentje

Normaal gesproken maak ik de herinneringsquiltjes van blokken die ik uit de kleding haal zoals hier


Maar dat is bij babykleertjes wat lastiger. Zéker als je ook de details wilt laten zien.

Meestal komen de ideeën en oplossingen vanzelf als ik gewoon begin.

Om af te stappen van de blokken, dacht ik in eerste instantie aan een mozaiek:


Maar dat vond ik wel erg druk worden.

Dus toch blokken, maar hoe dan?

Op de terugweg van de kapper zag ik ineens de oplossing voor me (grappig hoe je hersenen werken als je iets even loslaat :))

Een tijdje terug heb ik een tutorial gezien van iemand die werkte met blokken die bestonden uit verschillende lapjes die meteen op een ondergrond werden vastgezet. (Ik ga die tutorial opzoeken en zal daar in een later blog nog op terugkomen.)

Dat zou hiervoor een perfecte combinatie zijn! Ik kan op die manier de details mooi verwerken terwijl het door de blokken toch niet te rommelig zou worden. De ondergrond zou perfect zijn voor de vaak fragiele stofjes die je wat lastiger aan elkaar vastnaait zonder het van tevoren te verstevigen.

Het eerste blok (ik zal ze niet een voor een bespreken ;))


In dit geval ben ik uitgegaan van blokken van 20 x 20 cm. Per kledingstuk kun je op die manier (meestal) 2 samengestelde blokken maken.


Het vormen van het dekentje

Voor het aan elkaar naaien heb ik ervoor gekozen strookjes witte katoen van 3 cm (exclusief naden) tussen alle blokken in te naaien. Ondanks het feit dat het wat drukkere blokken zijn met veel details, geeft het op deze manier toch wat meer rust en krijgt elk blok de aandacht.
Een ander voordeel is dat je zo voorkomt dat er hele dikke naden ontstaan. Nu zijn alle naden van de blokken onder de strookjes gestreken.

En dit is het uiteindelijke resultaat:


De naden heb ik doorgestikt met een steek waar ik helemaal dol op ben. Ik heb al meerdere keren de vraag gekregen of ik dat helemaal met de hand had gedaan, maar de BERNINA 750 QE heeft hem in het stekenassortiment (steeknummer 1356). Hij valt mooi op doordat hij 9 mm breed en lekker dik is.

Hoe ik de rand heb afgewerkt zal ik in een volgend blog bespreken.


Happy sewing!

Ageeth


Volg mij ook op Pinterest www.pinterest.com/ageethjak


P.s. Wil je ook wel een herinneringsdekentje, maar heb je niet de mogelijkheid, tijd of zin om er zelf een te maken? Ik maak ze ook in opdracht! Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.


Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jan heij BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Vandaag twee prachtige kussens rijker geworden met herinneringsstoffen van shorts en overhemden waar ik jaren in gelopen heb en waar ik geen afstand van kon en wilde doen, fantastisch en nu zijn t kussens die ik dagelijks gebruik in mijn comfortabele chaiselongue! gelijk opdracht gegeven voor een babykleedje en een gadget voor de as grootouders, een leuk idee toch? verdient navolging. kwaliteit en emotie verwerkt in topstukken dankjewel

 • Thérèse BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  dit is een heel leuk idee, houd ik eens in mijn achterhoofd als er wensen komen om een herinnering voor iemand te maken! Bedankt hiervoor!

 • Patricia BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Ageeth,

  We hebben al even telefonisch kennis gemaakt, leuk nu je eerste blogberichten le lezen.
  Wat een goed idee om een herinneringsdeken te maken, en om dan per kledingstuk een of twee quiltblokken te maken!
  Het is echt een prachtig dekentje geworden.

 • Ageeth_Jak BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Bedankt voor jullie reacties en wat leuk dat jullie hierdoor geïnspireerd zijn! En Geertje: ik ben van plan veel meer tutorials te delen en in de toekomst ook workshops te geven, dus hou mijn blog in de gaten 😉

 • Marion v.d. Veer BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Ageeth, Wat een leuk idee, ga ook eens op zoek naar de babyspullen van mijn zonen (ondertussen 27 en 29 jaar). Echt prachtig! Gr. Marion

 • Monique BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Waauuuwww Ageeth wat is hij mooi geworden. En ook zo mooi bij elkaar “gecomponeerd”. Ik dacht inderdaad alleen aan iets om een overledene te herinneren maar jij geeft er een hele andere invulling aan. Nu denk ik ineens aan een herinnering van je trouwdag of het eerste jaar van de kids en zo komen er ineens heel veel ideeën op. Leuke blog, ik ben benieuwd naar je vervolg.

 • Geertje BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Ageeth, ik vind zo’n herinneringsdekentje zó mooi! Ik heb ook geen afstand kunnen doen van de mooiste kinderkleertje van mijn drie kinderen. Misschien dat ik ooit ook zo iets speciaals kan maken, ik vind het echt prachtig!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam