Creatieve berichten over borduren

Met applicaties worden het mooie kunstwerkjes

Applicaties op kleding maken, dat vind ik toch wel helemaal geweldig. Toen ik in februari met Stefan op het stoffenspektakel in Barneveld stond, stonden we naast Herbert Kruiskamp, van Herbert textiel , hij heeft eigenlijk heel veel kinderstoffen, maar ook hele mooie tricot en katoentjes! Mijn oog viel op deze prachtige rozen, en had natuurlijk het idee, de hele dag door, daar wil ik wat mee.

En ‘s middags toch maar eens van dichtbij gekeken, en daar vond ik nog bijpassende stofjes.

Ik had royaal stof genomen, want op dat moment wist ik nog niet precies wat ik wilde. De stof met de vogeltjes is tricot, de andere twee zijn allebei katoen.

En het moet een blouse worden, met de mouwen van tricot. Ik had lange mouwen geknipt, maar toen ik er mee aan de slag ging bedacht ik dat ik al twee soort gelijke bloesjes had met lange mouwen, en nu wordt het toch wel mooi weer, dus dan maar een stuk van de mouwen af.

Vliesofix achter een stuk van de roosjes stof strijken, en een heleboel roosjes eerst maar eens uit gaan knippen, en dan ook achter de vogeltjes, daar heb ik er natuurlijk ook wat van nodig.
Voordat ik de applicaties op de stof strijk, stik ik de panden eerst aan elkaar, om zo een mooie verdeling van de applicaties te maken.

Zo komen de roosjes er dan op, eerst maar eens vast stikken. Dit doe ik met de BSR, en de rechtstiksteekplaat, deze steekplaat wil ik gebruiken, omdat de katoen vrij dun is, en er hele kleine deeltjes bijzitten. En op deze manier heb ik geen last dat dit naar beneden wordt getrokken in de steekplaat. Als alle roosjes vastzitten, krijgen ook de vogeltjes een plek.

Ziet er echt wel gaaf uit….

Dan de mouwen en de kraag, voor de kraag kies ik deze keer alleen een boordje. Voor de binnenkant van het boordje gebruik ik het ruitje, en de buitenkant de rozenstof. En nu de bloese in elkaar zit vind ik dat er op het voorpand nog wel een applicatie bij kan.

Dan de knoopsgaten en knopen nog, dan is deze klaar, maar ik heb er nog een.

Als ik dan weer eens in de stoffenwinkel loop zie ik weer een leuke tricot om voor applicaties te gebruiken, en ik kan nog best een bloesje gebruiken.

Deze keer een vlinder tricot, waar ik een bruin katoenen ruitje bij koop, en een effen gele katoen.

Ook hier heb ik het bloesje eerst in elkaar gestikt, daarna een verdeling gemaakt van de applicaties, en deze er met een zig-zag op gestikt.

Het beleg is geel geworden, maar ook met een applicatie, als het bloesje iets open valt, zie je daar nog een stukje van.

Ook onder de vlinders komt een geel randje uit, van de katoen. Ik heb eerst de vlinders op de gele katoen gestikt, daarna ruim uitgeknipt en op het bloesje gestikt.

Voor de kraag, maak ik een kraag met een staander, en de kraag wil ik dubbel, de onderste kraag wil ik geel, dit is de standaard maat van de kraag, de tweede maak ik iets kleiner, zodat de gele kraag er iets onderuit komt.

De binnenkant van de kraagstaander is geel, en daar heb ik aan de ene kant nog een applicatie gemaakt, en aan de andere kant nog een paar decoratieve stiksels.

En er dan een passende knoop erbij vinden…. Deze keer 3 verschillende knopen, en verschillende kleuren zodat ook de kleuren van de applicaties terug komen.

Het zijn weer twee unieke bloesjes geworden, en ben er ook weer heel blij mee.

Mijn volgende project wordt mijn zomerjas. Op de handwerkbeurs in Zwolle had ik al wat stofjes mee genomen van onze Belgische vrienden Bart en Francis, deze wilde ik in mijn zomerjas gaan verwerken, hierover de volgende keer meer.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam