Creatieve berichten over naaien

Wie had dat gedacht…

…toen ik 34 jaar geleden mijn eerste Bernina kocht… Jaren (en 3 Bernina’s) later gevraagd worden om blogposts te schrijven voor Bernina!

In dit eerste blog zal ik wat meer vertellen over wat ik doe en wat mijn plannen zijn voor de toekomst.

Mijn hele leven ben ik eigenlijk al creatief bezig. Naaien, patroontekenen, mouleren, lingerie tekenen en maken, breien, haken – allemaal leuk! Maar eigenlijk altijd op de achtergrond naast mijn fulltime banen.

Een paar jaar geleden kreeg ik meer tijd doordat ik vanuit huis ben gaan werken en heb ik besloten het naaien uit de hobby-hoek te halen en het zakelijker aan te pakken.

Roparati

In eerste instantie ben ik me gaan toeleggen op het maken van kleding en lingerie onder de naam Roparati (een samenvoeging van de spaanse woorden Ropa (kleding/goed) en Para ti (voor jou). Dit stamde uit de tijd dat we (‘we’ zijn mijn man Rutger en ik) plannen hadden om naar Spanje te verhuizen. Van die plannen zijn we door voortschrijdend inzicht afgestapt, maar de naam is gebleven.

Toen de vraag uit de uitvaartwereld kwam of ik ook baarkleden kon maken, ben ik daar wat mee gaan doen.

Daaruit kwam het maken van ritueelkleden

GoodsToRemember

Hierdoor ontstond het idee om iets te maken van kleding van een overledene – als een tastbare herinnering. In eerste instantie in de vorm van een deken(tje)

of een kussen,

maar je kunt er van alles van maken. Denk bijvoorbeeld aan gebruiksvoorwerpen zoals een iPad-/tablethoes, makeup-/penetui, keukenschort, pannenlap, tas enz.

En het hoeft natuurlijk niet altijd met de dood te maken hebben… Je kunt ook het eerste jaar van een kind blijvend herinneren door iets te (laten) maken van de kleertjes uit die tijd. Bijvoorbeeld een gepersonaliseerde verjaardags-/feestslinger, zodat je elk jaar de kleertjes en daarmee de herinneringen uit de babytijd weer tevoorschijn kunt halen.

Trouwens, ook later kun je nog iets maken van de kleertjes uit het eerste jaar:

Het dekentje waar ik nu mee bezig ben is bijvoorbeeld gemaakt van kleding die mijn schoonzus droeg als baby in 1961 en daarna zijn de babykleertjes van mijn schoonmoeder aan de beurt… uit 1928!! (daar wacht ik nog even mee, want ik vind het érg spannend om daar de schaar in te zetten…)

Je kunt ook iets (laten) maken als herinnering aan een bruiloft, die heerlijke zomer, de afstudeertijd en zo is zijn er natuurlijk nog veel meer gebeurtenissen en periodes om te herinneren.

Ben je bijvoorbeeld veel afgevallen? Waarom dan niet iets van de kleding die je droeg voordat je zoveel kilo’s afviel? Zo herinner je je ‘oude ik’ en vier je de prestatie die je geleverd hebt!

We kennen het allemaal wel – dat stapeltje kleding ergens achter in de kast of op zolder. Eigenlijk ligt het in de weg, maar je wilt het (vanwege de herinnering) ook niet weggooien..

Naast de spullen als herinnering voor jezelf, kun je natuurlijk ook iets (troostends) laten maken voor een ander. Bijvoorbeeld een deken voor een zieke, gemaakt van lappen stof van familie en vrienden – hoe troostend kan dat zijn! Degene die eronder ligt voelt op die manier bijna letterlijk de familie en vrienden om zich heen.

Maar ook voor een vrolijke gebeurtenis zoals een bruiloft of jubileum. Waarbij de lappen stof eventueel aangevuld worden met teksten en/of foto’s (kun je tegenwoordig ook op stof afdrukken!)

Eind maart ben ik officieel van start gegaan onder de naam GoodsToRemember.

Het is allemaal nog vers en alle plannen ga ik nog verder uitwerken, maar het begin is er!

En wat is mijn plan met het blog?

In mijn zoektocht naar leuke en interessante ideeën kom ik natuurlijk allerlei tutorials tegen. Ik ben altijd erg in voor manieren waarop ik iets mooier, sneller, makkelijker en vooral leuker kan maken dus ik speur daarvoor het hele internet af en doe allerlei online en offline cursussen.

Die ideeën, manieren, tips & trucs wil ik hier met jullie gaan delen!

En wil je wat meer informatie over bepaalde onderwerpen of technieken? Laat het me weten! Als ik er iets vanaf weet of er iets over kan vinden kan ik daar eventueel ook weer een blog aan wijden.

Happy sewing!

Ageeth

Volg mij ook op Pinterest www.pinterest.com/ageethjak

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

14 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marja Kamphorst

  Hallo Ageeth,
  Bij alle dingen die je hebt gemaakt, hoort ook nog het maken van nieuwe kussenhoezen voor onze boot en een hoes om de buitenbesturing (stuurhoes). Onverslijtbaar.
  Heel veel succes verder met alles.
  John en Marja

 • Thérèse

  Hallo Ageeth, ook namens mij een hartelijk welkom, wens je veel plezier met bloggen en ben benieuwd naar je creaties.

 • Willie

  Hallo Ageeth,
  Ik ben benieuwd wat we allemaal te zien krijgen! Zo te lezen heeeeel veel. Super!
  Succes!

 • Ageeth Jak

  Bedankt voor jullie positieve reacties Elton Jan en Marion!
  Het lingeriemaken is bij mij nu een beetje naar de achtergrond geschoven, maar dat komt wel weer terug.
  Ik heb op jouw blog al mooie resultaten langs zien komen Marion!

 • Marion v.d. Veer

  Hallo Ageeth, Welkom bij de club. Zag dat je ook aan lingerie doet/deed, ben daar benieuwd naar. Maar wat een prachtige ideeën heb je, ziet uit naar je artikelen! Heel veel succes en groetjes Marion

 • Elton jan

  Hartverwarmend als mensen op de bok springen met zulke prachtige resultaten!

 • Ageeth

  Bedankt Geertje en Janneke, ik heb er echt zin in! Oh, en Janneke: je hoeft niet zo lang te wachten op het volgende blog – dat volgt morgen namelijk al 🙂 Zo blijft het persoonlijke verhaal niet zo alleen staan…

 • janneke

  Hallo Ageeth. Ook ik wens je welkom bij ‘de club’. Als ik je blog zo lees dan bruis je van ideeën! Ik wordt daar wel erg nieuwsgierig van. Wanneer is je volgende blog? haha

 • Geertje

  Hallo Ageeth, ook bij deze nog even officieel namens het hele BERNINA team: hartelijk welkom in het clubje van de BERNINA blog auteurs! Ik denk, dat je onze lezeressen veel te bieden hebt en verheug me al ontzettend op de berichten die gaan komen!

 • gerda groenevelt

  Hoi Ageeth,
  Welkom bij de club! Ben nieuwsgierig naar je ideeen. Wat ik al van je gezien heb, was super! Ik wens je ook heel veel plezier met het bloggen.
  groetjes, Gerda

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam