Creatieve berichten over naaien

Kippenhok

Soms zijn er van die dingen die blijven liggen. Wel aan begonnen maar geen tijd genomen om het af te maken. Toch kan ik daar niet goed tegen. Het liefst maak ik dingen gelijk tot het eind.

In de quilt wereld is een hele leuke uitdrukking voor werkstukken die nog niet klaar zijn en op een plank liggen te wachten. Ze noemen dat een UFO. Een Un-finished-Object.

En met gepaste trots kan ik melden: ik heb ook een UFO!

Begin vorig jaar, dat was dus begin 2012, ben ik begonnen met een BOM. Alweer zo’n uitdrukking. Een BOM is een Blok Of the Month. Gewoon elke maand een blok maken dus. De BOM waar ik aan begonnen ben bestaat uit patronen van kippen.

Braaf heb ik iedere maand de blok gedownload en de eerste kippen waren snel gemaakt. Maar toen…. ach wat zal ik zeggen.

Een aantal weken geleden kreeg ik een mailtje van Kathinca met de vraag hoe het met mijn kippen is. Toen moest ik wel bekennen dat mijn kippen onder hun stok lagen te wachten. Gelukkig lagen haar kippen ook nog onder hun stok te wachten. Samen hebben we toen besloten om NU…. In rap tempo de kippen af te maken.

Het is echt heel leuk om te doen. Ik neem eerst de afzonderlijke delen van het patroon over op Vliesofix (voor de oplettende lezer, ja ik weet het ik heb ze niet gespiegeld). Dan het kleurrijke gedeelte: het zoeken van leuke gekleurde lapjes, de delen op de lapjes strijken en uit knippen.

Een voorbeeldje leggen op de ondergrond stof. Even heel goed nadenken in welke volgorde de delen opgestreken moeten worden. De snavel bijvoorbeeld wil ik onder het kippenlijf vandaan laten komen. Dus strijk ik wel een deel van het kippenlijf vast maar nog niet helemaal tot bovenaan.

Dan maak ik een sandwich. Ik gebruik een hele dunne achtergrondstof (op de foto erg slecht te zien), daarop fiberfill en daarop de bovenkant. Mijn achtergrond stofje is nog niet de definitieve achterkant maar ik gebruik een dun stofje om straks gemakkelijker met de machine te kunnen appliceren. Fiberfill aan de onderzijde wil natuurlijk minder soepel glijden.

Ook gebruik ik fiberfill welke aan beide zijden voorzien is van een opstrijkbaar plak laagje. Hierdoor blijven de drie lagen goed tegen elkaar en verschuift het niet. Voor het appliceren met de machine is deze aan beide zijden plakbare fiberfill erg fijn. Voor het ‘met de hand’ quilten vind ik het minder geschikt.

Wel is het een nadeel dat de fiberfill door het strijken de veerkracht toch iets verliest. Maar het is natuurlijk altijd een kwestie van keuzes maken en kijken wat het uit eindelijke doel van een quilt(blok) gaat worden. Ik kan er voor deze blokken mee leven.


En dan….. het aller aller leukste gedeelte…..het appliceren van de kip. Steeds een ander kleurtje borduurgaren kiezen, een fijne zigzag steek kiezen en gaan…..

En kijk… alweer een KIP!


Het wordt ondertussen een heel gekakel!

Vind je dit soort quiltblokken ook erg leuk? Op de site van http://www.fatcatpatterns.com/ zijn veel van soort gelijke patronen te vinden.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Kathinca

  Hoi dame ! Ik heb ze inmiddels helemaal klaar. Gequilt en al. En ze zijn al bij de nieuwe eigenaar ook!

 • Kathinca

  gut wat is kip 4 ook weer leuk gelukt. Mijn kip vordert ietsje langzamer.

 • ggroenevelt

  Wat een super kippen, ik ben voor de winkel ook bezig met een quilt van kippen, maar die heb ik aangepast aan Barneveld en de winkel. Wie weet als het klaar is komt het nog een keer op het blog. Deze zijn in ieder geval geweldig, ook op de site staan nog geweldige kippen. Daar is voor Barneveld altijd nog wel iets mee te doen.

 • Ageeth

  Wat een grappige kippen! En leuke kleuren ook. Echt iets om vrolijk van te worden.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam