Creatieve berichten over naaien

Rugzak

Al jaren heb ik een heerlijke rugzak voor in de vakantie. Maar ook al jaren denk ik dat ik toch echt eens een nieuwe wil! Toch steeds, als de vakantie aan breekt heb ik nog geen nieuwe. Natuurlijk, ik kan er een kopen. Maar ik wil er zelf een maken!

Dus nu, eindelijk…. ben ik vroeg genoeg begonnen en maak ik voor mezelf een nieuwe rugzak. De oude heb ik gebruikt voor de patronen. Een stofje heb ik nog liggen.

Wel heb ik enkele fournituren nodig. Dus op zaterdagochtend (heel vroeg want ik wil gaan zitten naaien) naar de markt. Sinds kort staat er namelijk op de zaterdagmarkt een fourniturenkraam. Niet zo’n hele grote maar toch…

Om te beginnen vraag ik om magnetische drukknopen. De man van de kraam kijkt me op z’n zaterdagochtends-heel-vroeg aan en zegt maar mevrouw, drukknopen zijn niet magnetisch. Ik nog uitleggen wat ik met magnetische drukknopen bedoel, van die tassluitingen. Maar nee hoor, de meneer blijft van mening dat zoiets niet bestaat.

Hmm, ik wordt een beetje kriegelig. Want die drukknopen (of magnetische tassluiting) moet als een van de eerste dingen gebruikt worden. Goed, even ademhalen, dan graag nestelogen van 14 mm. De meneer rommelt wat en heeft een setje nestelogen van 11 mm. Die vind ik wat klein. Dit is de grootste maat, zegt de meneer. Ik zeg, dit is de grootste maat die u heeft. Nee zegt de meneer, groter bestaat niet want anders had ik ze wel gehad.

Ja….ja….

En musketon haken heeft u zeker ook niet? Nee zegt de meneer zonder te verblikken of verblozen.

Heel snel gingen toen mijn gedachten want eigenlijk wilde ik ook geen keperband meer bij hem kopen. Maar thuis had ik alleen nog wit en groen, en dat staat toch echt niet bij mijn stof. En een andere mogelijkheid dan deze fourniturenkraam is er niet bij ons in de stad.

Gelukkig, toen ik mijn keperband had gekocht, me omdraaide, stond ik pal voor de bloemkraam. Drie bos voor 5 euro! Toch nog vrolijk kwam ik thuis. De bloemen in de vaas gezet en gauw aan het naaien.

Ik ben begonnen met de flapjes voor over de voorzakken. De bovenkant dicht gezet en langs de ronde zijde het keperband. Dat was best nog even lastig. Keperband wil niet zo goed langs ronde kanten. Het keperband daarom eerst met steek grootte 4 genaaid en heel iets gerimpeld. Dan valt het een beetje rond.

Kleine lusjes gemaakt van keperband, restje sierband er op, D-ring aan geregen en langs de rand van de flapjes nog zigzagband. Kijk toch eens…. Dat ziet er al geweldig uit!

Aan de voorkant van mijn ‘oude’ rugzak zat een grote zak, in het midden vast gestikt met een pooi. Ik heb deze zakken altijd erg handig gevonden dus ook nu zo’n zak op de rugzak.


Het is eigenlijk een lange strook. Aan de binnenkant verstevigd met Vlieseline en een voeringstof. Ook hier weer eerst de bovenkant dicht gestikt. Langs de bovenrand een kantje aan gezet.

Nu heeft mijn machine een functie waar ik helemaal weg van ben! Namelijk, de rijgsteek! Ik vind het zo gemakkelijk om even gauw met de machine twee lagen met de rijgsteek vast te zetten. En dan het geluid van die rijgsteek. Die is zóóó leuk!

Maar het werkt natuurlijk ook veel fijner wanneer verschillende lagen stof alvast tijdelijk aan elkaar vast zitten. Vooral hier met deze zak. Er moet nog een plooi in, de strook moet in het midden nog op de rugzak gestikt worden. En dan moet alles ook nog een beetje passen!

Maar het resultaat van de eerste dag mag er zijn. Twee flapjes, de grote flap en de voorzak op de voorkant van de rugzak gestikt.

Ik kan niet wachten tot ik er weer meer verder kan!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam