Creatieve berichten over borduren

Shirt van restjes

Ik koop wel eens royaal tricot, als ik dan een stofje zie, wat ik erg leuk vind, en eventueel wil gebruiken voor applicaties, weet ik op dat moment nog niet precies hoe het moet worden. Daarom koop ik de effen tricot wel eens royaal, wil ik kort of lange mouw, en grote of gewone kraag. Nu had ik nog een stukje blauw en oranje, met een restje katoen waar ook dit blauw en oranje in zat.

Hier kon ik nog wel een shirt met korte mouwen uitmaken. Maar het licht al weken te broeden. En nu is het mooi weer dus wil ik het eigenlijk wel aan.

Mijn eerste idee was, de panden middenvoor en middenachter een naad, en dan de ene helft blauw, en de andere helft oranje, en dan evt. wat sierstiksels. Maar ik was er niet helemaal tevreden over. Dus maar weer laten liggen.

En dan kijk je een keer tv, en dan komt er iemand voorbij met een bloesje aan met een hele leuke pas in het model, en ik dacht direkt, dat wil ik met mijn shirt.

Patroon getekend, ik neem weer mijn basispatroon, neem ik opnieuw over op patroontekenpapier, de hele panden, want dan kan ik de passen erin tekenen. Verdeling van de stof gemaakt, het is wel een beetje passen en meten om het eruit te krijgen. Leuk…………… Maar wel saai, en wat ga ik met mijn katoentje doen, het moet wel weer eens iets anders zijn. Eerst maar een poosje van de zon genieten, en dan komt het wel weer. En even surfen op internet om wat ideetjes op te doen. pinterest is daarvoor natuurlijk erg leuk, en kent u de site welke , neemt u wel de tijd, op deze sites kunt u uren snuffelen. Hier kwam ik een shirt tegen, in twee lagen over elkaar, waar dan het bovenste deel was ingeknipt, en ik dacht oh ja….. dat wilde ik ook nog een keer proberen. Prima voor dit shirt.

Ik begin met het voorpand, de pas, en daar leg ik de katoen onder.

En dan vanaf het armsgat tot middenvoor doorstikken. Om zeker te weten dat ik een mooi stiksel krijg, leg ik over de tricot soluvlies ter versteviging, dit is wateroplosbaar.

En zo doe ik het ook met de pas van het achterpand. Hiervoor maak ik nog een borduurpatroontje van een paisleymotief, en dan vul ik hem op met siersteken. Langs de pas middenachter zet ik een rits.

Nu is het puntje niet helemaal mooi geworden door de rits, dit los ik op door  een motiefje uit de katoen te knippen en die er als applicatie op te stikken.

En zo komt de pas voor er dan uit te zien.

De pas is nog weer door gestikt met een sierstiksel, en op het voorpand nog twee bandjes, met daartussen een decoratieve steek, heel mooi breed, dat is een optie van de Bernina 780, en de 830.

Met de Bernina 780 heeft Bernina nu tijdelijk een hele leuke actie! In het voorpand is een rits gezet, en deze is weer afgewerkt met een bandje. Achter het bandje had ik vliesofix gestreken, daarna op de rits, en toen aan de voorkant doorgestikt met een stikkende zig-zag, en dan 9mm breed.

Omdat ik nu de andere helft van de voorpas wel erg kaal vond heb ik daar ook nog een keer het paisley patroon geborduurd, en tussen de stiksel ingeknipt. Hiervoor had ik onder de tricot weer de katoen gelegd. De afstand tussen de stiksels is eigenlijk een beetje te klein om de stof er goed door te zien, maar je ziet het toch nog wel, na het strijken lukt het iets beter.

Als kraag heb ik dit keer een boordje gemaakt. De binnenkant van de kraag van katoen, en de buitenkant van tricot. Daarna de kraag in het midden doorgestikt met een decoratieve steek.

Op de mouwen heb ik verder niets gedaan, maar de een is oranje en de ander blauw. Het eindresultaat is naar mijn zin.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • joke

  wa
  t e en prachtig shirt hier van kom je nooit een tweede tegen .wat hebben wij toch een heerlijke hobby. gr joke plomp Maassluis.ps wie kan mij helpen aan het patroon van pof mouw je weet wel met dat elastiekje in de midden van de mouw of waar ik het e.v.t.het patroon kan kopen alvast bedankt

 • gerda groenevelt

  Hoi Elly,
  Dat is ook een van de redenen dat ik dit blog schrijf, om andere aan ideen te helpen

 • Elly

  Het resultaat is erg mooi geworden. Jammer dat ik niet zoveel fantasie heb.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam