Creatieve berichten over naaien

Shirt

Soms denk ik dat ik kan toveren. Toveren met stof! En dan bedoel ik niet de uit eindelijk ontwerpen, nee….. met de afmetingen van mijn stof!

Het gebeurt mij zo vaak dat ik een stukje stof koop, een coupon of laatste restje van de rol, en dan denk ik altijd dat het wel groot genoeg zal zijn. Groot genoeg voor wat ik zou willen.

Maar helaas, ook altijd…. is het juist te klein voor wat ik zou willen.

Toch heeft dit ook zo z’n voordeel (elk nadeel heb z’n voordeel, zullen we maar zeggen). Het voordeel in dit geval is dat het mij creatief maakt. Creatief om een oplossing te zoeken.

Zo ging het dus ook met dit blauw-wit gestreepte stukje stof. Het was een laatste stukje van de rol. De verkoper kon heel goed meten…. 1.25 meter. Bij thuiskomst was die 1.25 wel erg strak gemeten. Zeker beetje schuin gemeten ofzo!

In mijn optimisme wilde ik er een shirt van gaan maken. Natuurlijk had ik in de winkel wel al in de gaten dat dit niet met lange mouwen zou gaan worden. Nou dan driekwart of kort!

Maar de streep is wel erg streperig. En een shirtje met korte mouwen wordt dan wel erg braaf en gewoontjes.

Opeens had ik het eureka gevoel!!!! Ik doe schuin van draad….. en ik doe aangeknipte driekwart mouwen. Ooh, ja, ook nog een watervalhals.

Van één-meter-vijf-en-twintig-stof!!

Iedere naaister voelt op dit moment het probleem al aan komen…. Maar ik in mijn enthousiasme weer eens niet. Dus ik ging aan het schuiven met de patroondelen. Nu heeft een shirt met aangeknipte mouw maar 2 patroondelen. Een voorpand en een achterpand. Dus dat scheelt. Maar hoe ik de twee patroondelen ook op de stof heen en weer bewoog, de lengte van het shirt zou te kort worden.

Toch heb ik het shirt schuin van draad uit de stof geknipt. Hoewel, recht op de draad richting had het er helemaal niet uit gekund! Want ik had ondertussen al nagedacht hoe ik het shirt langer zou kunnen maken. Van de stof hield in niet genoeg stof over om er een band of iets dergelijks onder te zetten. Nee…… ik had nog een stuk blauw kant! En dat moest er tussen komen!

En nu zal ik nog iets bekennen…… ik ben nogal een luie naaister!

Een shirt met aangeknipte mouwen en watervalhals is lekker makkelijk om te maken. De achterhals een schuin geknipt biesje aan zetten, en met de covermachine gaat dat natuurlijk heel eenvoudig! Het beleg van de waterval even aflocken, naar binnen vouwen en de schouder-arm naden sluiten. Dan alleen nog de zijnaden en klaar is het shirt. Nou ja nog de zomen.

Maar zoals ik al heb bekend, ik ben een luie naaister en heb in dit geval onder niet eens een zoom gemaakt! Maar het kant moest er nog wel tussen. Maar hoe?

Ook hier weer op een gemakkelijke manier aan gepakt. Een strook kant geknipt en aan de binnenkant van het voorpand gelegd. Vast gestikt. Maar met dan fragiele kant ging ik toch wel even twijfelen. Is dit voldoende? Gaat het niet los?

Dus nog een hele kleine zigzagsteek aan de goede kant van het pand over mijn stiklijn gezet. Het pand vlak langs het stikstel af geknipt en op dezelfde wijze aan de onderkant van het kant gezet. Zo dat zit vast. Ook op het achterpand op dezelfde wijze een strook kant tussen gezet.

Nu heb ik wel bekend dat ik een luie naaister ben maar ik ben niet gauw tevreden! Tevreden over het resultaat. Want ik vond het shirt nog steeds een beetje …hum… wat zal ik er mee……

En bij toeval kwamen de rest stukjes van het blauw gestreepte shirt op een stapeltje stofjes te liggen. En wat zat daar nog tussen??? Een lap tricot ( deze keer wel ruim voldoende!).

Van de tricot een lange top gemaakt die onder het shirt moest komen. Bovendien had ik al gezien dat door het kant, waar je dus door heen kijkt, er wel iets onder moest wat bij het shirt zou passen. En dus was dat probleem ook gelijk opgelost.

En als we het dan toch over door kijken hebben…. Van de tricot heb ik nog drie vierkantjes geknipt. Aan de binnenkant van de stof gelegd en met een stiksteek vast gestikt. Aan de goede kant voorzichtig de blauw gestreepte stof weg geknipt en……


Helemaal tevreden!

Mijn advies is dan ook…… koop gewoon te weinig stof, haha

En mijn rugzak uit mijn vorige blog? Die is klaar. Op mijn blog acastellemaakhetzelf.blogspot.nl is het eind resultaat te zien.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam