Creatieve berichten over naaien

Werkwijze naaien BH, deel 2

Matentabel

Naaien BH

 • Chameuse met een stiksteek (lengte 2-3) aan de bovenrand vast stikken, langs de rand afknippen
 • Keren en doorstikken en met een stiksteek (lengte 3-4)
 • Indien nodig, de onderrand aan het middenvoor stukje vaststikken (stiksteek lengte 2-3)
 • De ondercup aan de bovencup spelden. Leg hiervoor de cups (boven en onder) voor je op tafel, op deze wijze voorkom je de vergissing dat je de verkeerde delen aan elkaar zet! Middenvoor en armsgat vast spelden en dan met gelijke delen verdelen vanuit het midden. Meegeven zodat een mooie ronde vorm ontstaat. Dit doe je dmv de stof over de wijsvinger te leggen. Vast stikken met een stiksteek, lengte 2-3. (langzaam stikken en spelden verwijderen)
 • Zoom naar beneden vouwen (ondercup) en doorstikken (NETJES) op 0,5 cm met een stiksteek, lengte 3-4
 • Aansluit-elastiek aan de bovencup zetten met een stikkende zigzag
 • De ontstane cup in de onderrand spelden. Het kant van de bovencup mooi laten aansluiten op het middenvoorstukje. (Hou er rekening mee, dat beide cups op exacte gelijke manier ingezet moeten worden!) En het eindstuk van de ondercup vastspelden op het uiteinde van de onderrand. Midden opzoeken en vastzetten met een speld en de cup gelijk verdelen (op de wijsvinger meegeven) met heel veel spelden, zodat er een mooie en gelijke ronding ontstaat
 • Cups vaststikken, steeklengte 2-3 en spelden verwijderen
 • Achterpandje aan de onderrand spelden. Bovenaan vastzetten met een speld en onderaan het anderpandje 0,5 zoom meegeven tbv de aanzet van het picot elastiek. Vaststikken met een stiksteek lengte 2-3
 • Picot elastiek met een zigzag aan de armsgaten zetten, tot aan middenachter van het achterpandje. (Bij een doorlopend achterpand tot aan de sluiting). Picot aan de goede kant doostikken met een stikkende zigzag.
 • Picot aan de onderrand met een zigzag zetten op de beide achterpandjes. De lengte van het picot voor de kanten onderrand wordt nog niet vastgezet
 • Met een stikkende zigzag in 1 keer het picot aan het bovenzijde netjes vastzetten, vanaf het achterpand, kant onderrand naar het andere achterpand
 • Het beugelband afmeten met je beugel. Bovenrandje af zigzaggen met een trensje (steekbreedte 4, steeklengte 0,5-1) en strak afknippen. De beugel zit er nog in, strak aanschuiven tot aan de trens en met 1 cm lengte zoom afknippen. Beugel eruit halen. De 2e band exact hetzelfde maken (trensje naaien, afmeten, knippen)
 • Beugelband vanaf boven (middenvoor) met een speld vastzetten. Terugvouwen en kijken of deze aan de voorzijde van de BH netjes aansluit. Andere kant van het beugelband vastzetten op het picot onder de arm. (LET OP: De speld tot aan de kop doorschuiven!!) De rest van het beugelband netjes verdelen (over de wijsvinger met veel spelden vastzetten) op de zoom/naad van de boven- en ondercup en vaststikken met een stiksteek, lengte 2-3. Tot aan de kop van de speld, afhechten. De speld terugschuiven (LET OP, de speld NIET verwijderen). Het laatste stukje van het beugelband vanaf het picot doorstikken op de BH
 • De andere cup op exact dezelfde wijze
 • De restanten onder het beugelband wegknippen
 • Het beugelband terugvouwen en langzaam meegeven en met een stiksteek vastzetten. De 2 beugelbanden die aan het middenstuk aan de voorkant samenkomen, moeten gelijk naast elkaar liggen
 • Dan een stuk beugelband op het achterpand en het onderrandje zetten met een stiksteek. De naad naar achteren vouwen en eerst op de onderliggende steek naaien. Naad wegknippen en de andere kant van het beugelband vast stikken
 • Het schouderband door 2-en knippen (en 1 deel wegleggen). Langs het achterpand naaien met een zigzag. Let op, dat de sluiting precies past. Even nameten!! De zigzag zet je aan de onderkant, de overgebleven stof/lycra knip je weg
 • Dan haal je het ringetje door het schouderband en stik je met een zigzag (3x heen en weer) vast. Het overgebleven schouderband knip op de rand af
 • Het schouderband leg je met de binnenkant op tafel naar je toe. Dan haal je het schuifje er door en stik je met een zigzag (3x heen en weer)
 • BH op tafel leggen, schouderband met de binnenkant naar je toe. Door het ringetje halen en dan door het schuifje terug steken. Kijk goed of het band nu goed zit.
 • Naar voren halen en goed uitmeten op je maat (ca 40 cm + 2 cm extra) vastspelden op de bovencup. Vastzetten met een zigzag (3x heen en weer) in een driehoekje.
 • De sluiting aanzetten met een trens (steekbreedte 4, steeklengte 0,5-1). Linkerachterpand met de goede kant op tafel leggen en het lange gedeelte van de sluiting aanspelden en vastzetten met de trens. Het korte gedeelte van de sluiting aanhaken en in het andere achterpandje schuiven en spelden. Loshaken, BH omdraaien en vastzetten met de trens
 • Beugels inschuiven en bovenaan dichtnaaien met dezelfde ingestelde trens
 • Strikje met de hand aannaaien aan het middenstuk, en eventueel op de aanhechting van het schouderband

Veel plezier met je zelfgemaakte BH!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam