Creatieve berichten over naaien

Zomerblogproject # 6

Lidwina Willemsen ging een heel uitdagend project aan: een optrekgordijn! Ze heeft onderstaand beschreven hoe dit in zijn werk ging.

Dag BERNINA team, Dit is mijn project, een optrek-of vouwgordijn.

Het heeft wat langer geduurd, maar ik heb wat langer moeten wachten op mijn optreksysteem, daar ik altijd ga voor het merk DECOLINE. Dan weet ik dat het geen problemen geeft. Ik heb er voor gekozen om de stof te dubbelen omdat ze in de zon hangt en zo bescherm ik de stof. Als je de stof enkel neemt, is het een andere werkwijze dan deze die ik nu ga beschrijven :

Eerst neem je de maat van het raam in functie van de hoogte en de breedte van het optreksysteem. De stof knippen op maat : de hoogte plus 5 cm en de breedte plus 3 cm naadwaarde. Voor de voering aan de achterkant doe je hetzelfde. Ik heb voor de stof met het fruit gekozen in het midden. Daar de stof te smal was heb ik er een rode boord van de andere stof rond gezet en die nog een beetje versierd met een siersteek en de balans van mijn naaimachine BERNINA 780.

Dan leg je de voering op de tafel en de stof er bovenop, goede (rechtse) kant op goede (rechtse) kant en spelt alles goed vast behalve de bovenkant. Nu kan je de drie kanten (zijkanten en onderkant) dicht naaien op 1 cm breedte. Daarna de stof omdraaien en alles goed plat strijken.

Nu kan je de tunnels gaan berekenen. Ik neem het onderste vak altijd iets kleiner dan de andere vakken omdat die in het zicht blijft hangen want het is niet mooi als die er (te) lang onder uit komt. Ik heb gekozen voor zeven vakken (zes plus het onderste deel) en dus zes tunnels. Mijn onderste vak is 17,00 cm en de andere zijn 26,30 cm. De hoogte was namelijk 175,00 cm -17,00 cm = 158,00 cm : 6 (vakken zonder het onderste deel) = 26,30 cm. Nu kan je aan de achterkant lijnen gaan trekken. Voor de onderlat is dat een potloodlijn op 4,00 cm. Dan meet je van de onderkant naar omhoog op 17,00 cm. Daar trek je een lijn en 2,00 cm onder deze lijn een nieuwe lijn voor de tunnel. Vanaf de 17,00 cm trek je weer een lijn op 26,30 cm en 2,00 cm eronder ook weer één. Vanaf die 26,30 cm trek je weer een lijn op 26,30 cm en 2,00 cm er onder ook weer één en zo ga je verder tot je 6 tunnels getekend hebt. Daarna de tunnels stikken en het gordijn plat strijken. Van onderaan de stof naar boven meten voor de hoogte en er een velcro op naaien. Aan de zijkant van de tunnels het stiksel een klein beetje los maken om er de baren van het optreksysteem in te kunnen schuiven. Die kan je met de hand een beetje terug dichtnaaien. Het systeem op de velcro van de stof bevestigen zodat je kan zien waar de ringetjes van het systeem moeten genaaid worden; de koordjes door de ringetjes halen en aan de onderste baar vastmaken, niet aan de onderlat want anders draait die (en de onderste17,00 cm) mee naar achter. Het gemaakte optrekgordijn naar omhoog trekken en op de juiste plaats bovenaan in het raam bevestigen.

Uit de stofresten heb ik nog zijkussens gemaakt met foto’s van de kleinkinderen.

Ik heb er nog wat borduursels, vlinders in 3D en appliqué op aangebracht.

Op het rechter kussen is nog plaats vrij gelaten voor een foto van het kleinkind dat in november geboren wordt. De kleine kussentjes zijn gemaakt met de laatste restjes van de gekregen stoffen met aan de achterkant de proefjes die ik maakte in functie van de te kiezen steken.

Het onderkussen is een andere stof daar ik de ontvangen stoffen reeds volledig gebruikt had.

Ik vind dat het alles bij elkaar een leuke speelhoek voor de kleinkinderen geworden is voor de komende vakantieperiode. Het geheel bezorgt me tevens een heerlijk kleurrijk vakantiegevoel in onze veranda.

Bedankt BERNINA team, Ik hoop hiermee ook menig hobbynaaister geholpen te hebben met mijn beschrijving. Vriendelijke groeten, Lidwina

Een geweldig project Lidwina, wat een werk zal dat geweest zijn. Maar het resultaat mag er zijn, het is een supergezellig geheel geworden. Heerlijk voor de kinderen om daar te kunnen spelen. Namens het BERNINA team heel erg bedankt voor het meedoen en het delen van dit project. We wensen je een hele fijne zomer!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • janneke

    Wat ziet dát er gezellig uit! De kleinkinderen willen nu elke dag wel komen spelen.

  • Ageeth

    Dapper om zo’n project aan te gaan.. Maar het resultaat is prachtig! Bedankt voor de duidelijke uitleg – daar help je vast veel mensen mee.

  • Ria Zandbergen

    Wat leuk bedacht om dit ervan te maken. Een heel vrolijk hoekje zo.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam