Creatieve berichten over naaien

even denken

Even denken, dat was het zeker. Om te beginnen al om deze blog te schrijven. Hoe gaat dat ook weer allemaal. Zó lang is het geleden dat ik een blog heb geschreven. Sorry! Ik heb deze zomer best veel achter de naaimachine gezeten, ondanks het warme weer, en steeds was ik van plan er een blogje over te schrijven maar ook steeds kwam er weer iets tussen. Het was voor mij gewoon een rommelige zomer. Maar gelukkig wel met allemaal leuke dingen.

Maar het was ook even denken toen mij gevraagd werd een boxkleed te maken.


Dát is lang geleden dat ik ooit een boxkleed heb gemaakt! Hoe zit dat alles??? Wat zijn de maten, hoe doe je de vulling. Het moet natuurlijk wasbaar zijn maar kun je dan net als bij een kussen een sluiting doen?

Ik heb  ontdekt dat er erg veel verschillende maten boxen zijn. Voor dit boxkleed waren de maten al bekend. De box was door de aanstaande ouders al gekocht. Dat ‘probleem’ was dus al snel opgelost.

De vulling: ik heb gekozen voor dikke fiberfill vulling. En dan heb ik twee lagen op elkaar gelegd.

En wasbaar? Ja natuurlijk moet het wasbaar zijn. Maar een sluiting (zoals bij een kussen) is niet aan te bevelen bij een boxkleed. Het kindje zou het kleed kunnen keren en met z’n hoofdje in de sluiting kunnen komen met nare gevolgen. Dat zou je niet willen! Dus het geheel moet in de wasmachine kunnen. Met fiberfill is dat geen probleem. Wel heb ik de vulling op een aantal plaatsen vast gezet zodat het niet kan schuiven. En natuurlijk, van te voren alle stoffen gewassen.


Maar het meest moest ik na denken over de applicaties. Het voorbeeld voor de applicaties stonden op een piepklein baby shirtje. Of ik die in het groot kon maken? Nu moet ik bekennen tekenen (figuurtjes tekenen) is niet mijn grootste gave! Ik heb het nog even geprobeerd. Want de figuurtjes zien er niet zo heel moeilijk uit. Maar dat werd echt geen succes.

Tja, wat dan? Ik heb een foto genomen van dat piep kleine baby shirtje. Van deze foto heb ik de applicaties met een foto programma uit gesneden. Hierna heb ik hier een bitmap van gemaakt. Onder tussen had ik al berekend hoe groot de applicaties moesten worden.

Vervolgens heb ik de bitmap met applicaties met het programma PostRazor vergroot dat de juiste grootte. Hierna kon ik de applicaties zo over trekken. Kind doet de was zullen we maar zeggen!

Nou dat is ook weer niet helemaal waar. Het is  even zoeken of de applicaties de juiste afmeting hebben. Dus ik heb het  een aantal keren opnieuw gedaan.


De applicaties heb ik met Vliesofix op de witte wafelstof gestreken en daarna met een kleine zigzagsteek vast gezet. Ook weer lastig want die wafelstof is een beetje bobbelig. Maar uit eindelijk ben ik hierover goed tevreden.

Wat ook nog een reden tot denken was: tricot stof (het streepje) en wafelstof (het grijze) aan elkaar te krijgen! Bovendien moesten de blokken wel de juiste afmeting hebben. Tricot stof rekt natuurlijk maar wafelstof ook wel wat. En ondanks mijn heerlijke naaimachine lukte dit toch niet goed. En dat lag echt niet aan de machine maar aan de combinatie van stoffen. Naaimachines kunnen natuurlijk heel veel maar er zijn altijd grenzen. Ik vond het tenminste niet mooi worden.

Denk, denk…. als… ik nu eens Rasterquick pak…..en de blokken met de paper piecing manier aan elkaar zet. Hoe zal dat gaan?


Even uit geprobeerd en….. gaat prima! Doordat de onderlaag van Rasterquick stevig is en omdat je nu aan de achterzijde van de Rasterquick kunt stikken, schuift het niet. Ik gebruik wel veel vaker Rasterquick om rechte lijnen en blokken te stikken. Kennen jullie Rasterquick en deze methode? Anders is het leuk daar eens een blogje aan te wijden!

Verder is het maken van een boxkleed niet zo ingewikkeld. Ook had ik niet veel technische dingen nodig. Om eerlijk te zijn: de stiksteek en een kleine zigzag steek is alles wat ik gebruikt heb. Zelfs het gewone naaivoetje is niet van de machine geweest!

Dus eigenlijk is dit een blogje van niks! Geen naaitechnische hoogstandjes, geen super prestaties van mijn machine, …maar LEUK dat het was om dit kleed te maken!

En nog veel leuker is het om de baby op het kleed te zien liggen!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam