Creatieve berichten over borduren

Het rimpel gereedschap in BERNINA software V6

In september en oktober geef ik 2 dagen cursus software V6 in het BERNINA Creatief centrum in Breda. Natuurlijk is dit aanleiding om de software weer eens heel goed te bekijken. Het blijkt dat ik nog helemaal niet uitgespeeld ben met V6. Ik wil jullie laten zien hoe inspirerend het gebruik van het, in V6 nieuwe, rimpel gereedschap is. Het bloempatroontje kun je in verschillende formaten downloaden. Klik hier ripple bloem .

Open de software en ga naar Art Canvas. Klik in de gereedschapsbalk op het icoontje met de vector vormen en kies de ellips.Teken een ellips en ga naar de kleuren balk. Om de ellips een kleurtje te geven druk je met de linker muisknop op de gewenste kleur.

De omlijning geef je een andere kleur door met de rechter muisknop op de kleur te klikken. In dit geval wordt de omlijning weg gehaald, klik hiervoor met rechts in het witte vakje met het kruis, bovenin de kleuren balk.

De vector image kan nu omgezet worden naar steken. Klik hiervoor op het “Convert Vectors To Embroidery” icoon in de gereedschaps balk.

Het patroon staat geselecteerd in Embroidery canvas. Klik op de Reshape Tool en wijzig het begin en eindpunt naar onderen en de steekrichting van het patroon naar 0 graden. In het Arrange menu wijzig je de start en eind steek naar eerste steek en laatste steek van het patroon. Controleer bij Object Properties of  Underlay uitstaat.

Klik nu op de Wreath tool. Kies 9 als herhaling. Schuif de ovalen mooi over elkaar, ze mogen elkaar overlappen en klik. Het programma vraagt of de overlappende delen van het patroon verwijderd moeten worden. Klik Yes.

Met de bloem geselecteerd kies je de Ripple Tool en je hebt zelf een uniek patroon gemaakt.

Pas de steeklengte en lijndichtheid aan in Object Properties. Sla het patroon op in art formaat, zodat het mooi te vergroten en te verkleinen is.

Veel plezier met het rimpel gereedschap.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Thérèse

  geweldig leuke bloem, moet ook eens kijken of ik meer uit de software kan gaan halen,
  pfff zaten er maar meer uren in een dag en meer dagen in een week.

  bedankt voor de uitleg!

 • Gerda Groenevelt

  Hoi Liesbeth,
  Ik ben me ook aan het verdiepen in de software, en heb ook zo’n bloem gemaakt, maar op een heel andere manier!
  Groetjes Gerda

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam