Creatieve berichten over naaien

Zomerblogproject # 11

Alie Dijk stuurde ons foto’s van haar geweldige vakantieboek. Ze heeft ook een uitgebreide werkbeschrijving gemaakt. Klik op de foto’s om de volledige afbeelding te zien – ze zijn prachtig!

Vakantieboek in stof met tas

Een boek om vakantieherinneringen in te verwerken en in op te bergen. Entreekaartjes, ijspapiertje, postzegel, vakantiekiekjes etc. Een leuk kijkboek voor het hele gezin.

Het boek bestaat uit 10 bladzijden en een voor- en achterkant.

Iedere bladzijde is 36x32cm en heeft een batting van katoen/polyester (Hobbs 80/20)

Benodigdheden:

–          Twee hoofdkleuren van ieder 2 meter

–          Resten stof in bijpassende kleuren

–          Foto’s uit tijdschrift of eigen foto’s

–          Knopen

–          Lamineerapparaat/lamineervellen A4

–          Batting Hobson, katoen/polyestervlies met een lijmlaagje, handig om stof vast te strijken

–          Kant, kralen etc.

Voorkant: Maak landschap van 19×16 cm, een foto op stof afdrukken is een alternatief, stroken van 5 cm erom heen naaien, vervolgens strook van 3 cm en uiteindelijk een strook van 3 cm. Op de batting strijken en her en der doorstikken. Eventueel bijsnijden. (Bij iedere bladzijde dit herhalen.)

Bladzijde 1: “Een dame in het bos” Een lap handbedrukte stof van 29×25 cm, deze is op de naaimachine met diverse kleuren naai en borduurgaren bewerkt, stof toegevoegd, pailletten en kant. Stroken toevoegen totdat er een bladzijde van36x32 is ontstaan. Op batting leggen en doorstikken.

Bladzijde 2: Rechthoek Vliesofix van 27×21 cm op de plakzijde resten stof, zilverdraad en Angelina vezels leggen totdat er een fraaie compositie is ontstaan. Bakpapier erop leggen en strijken. Hierover een stuk tule, dat groter is dan het rechthoek. Op naaimachine met borduur- en naaigaren doorstikken. Eventueel met de hand verder borduren en of knoopjes toevoegen. Werkstukje op een stuk katoen van 36×32 cm leggen, batting eronder en doorstikken, eventueel lintje erom heen naaien.

Bladzijde 3: Quiltpatroon van 23×23 cm, rand erom heen, doorstikken op batting.

Bladzijde 4: Batting, hierop katoenen lap 36×32 cm, hierop handbedrukte stof, niet precies recht leggen. Handbedrukte stof vast zigzaggen op ondergrond. Hierop 3 fietsjes plaatsen en vastnaaien met de hand. ( fiets paperclips van www.tiger-stores.com)

Bladzijde 5: Blok New York beauty (zon) van 18×16 cm, stroken toevoegen totdat er een bladzijde van 36×32 is ontstaan. Foto op stof leggen, tussen een A4 lamineervel leggen, lamineren. Op juist formaat knippen 21,5x 12,5 cm. Zijkanten en onderkant op bladzijde vastnaaien, zodat het als vakje te gebruiken is om iets op te bergen. Eventueel kant op bladzijde vastnaaien.

Bladzijde 6: Lap stof van 36 bij 36 cm dubbelvouwen, bovenkant in lengte doorstikken, op ondergrond van batting en lap stof plaatsen, zijkanten en in het midden doorstikken. Eventueel stiksels op de bladzijde aanbrengen. Knoopjes vastnaaien. Plaatje of iets anders indien nodig toevoegen.

Bladzijde 7: strook van 32×32 cm dubbelvouwen, aan bovenkant een bies naaien ( strook van 6 cm, dubbelvouwen, ruwe kanten voetje breedte vastnaaien, naar voren omslaan en doorstikken). Lint met knopen erop naaien (Das Depot, Duitsland). Werkwijze vervolg zie vorige bladzijde.

Bladzijde 8: “IJsjes”, 2 vierkanten van 20×20 cm. Dubbelvouwen tot een driehoek en nogmaals dubbelvouwen, 2 stroken van 8×23 cm, op 1 strook het dubbelgevouwen ijsje aan de lange naad leggen, andere rechthoek er boven op, doorstikken. Openvouwen, ijsje in model leggen en strijken, herhaal dit voor 2e ijsje. Beide delen aan elkaar naaien, stroken erom naaien, op batting leggen, doorstikken. Versieren met twee cupcake knopen. IJsjes kunnen als opbergzakjes worden gebruikt.

Bladzijde 9: Door middel van paper piecing twee vissen naaien, stroken toevoegen, op batting strijken, doorstikken. Versieren met 2 knopen, ogen vis, onderaan 3 ronde paperclips (www.granit.com) om dingen aan te hangen.

Bladzijde 10: Maak met behulp van foto’s een compositie van een zomers gevoel, leg dit tussen een A4 lamineervel, lamineren. Knip het op maat. Stel een bladzijde samen van katoenen stroken, plaats het gelamineerde deel erop, stik zijkanten en onderkant door. Op batting strijken en doorstikken.

Achterkant: Strook van 30×36 cm dubbelvouwen, eventueel bies aan bovenkant stikken, op ondergrond van 36×32 cm plaatsen, batting eronder. Strook doorstikken, zodat er 4 vakjes ontstaan, 4 knopen plaatsen.

Afwerken: Bladzijden boven- en onderkant afwerken met een dubbelgevouwen bies van 6 cm, naar voren omslaan en doorstikken op de bies.

Zijkanten ook van een bies voorzien.

Bladzijden komen per twee aan elkaar. Leg de bladzijden in de juiste volgorde op elkaar. Leg het boek in het midden open. Naai tussen deze bladzijden een stuk rood vilt van 36×6 cm, herhaal dit met de andere 2 bladzijden.

De buitenkant gaat iets anders, neem strook stof in bijpassende kleur, 38×20 cm, in lengte dubbelvouwen, boven en onder 1 cm naar binnenvouwen. Aan voorkant naaien en omslaan naar achteren. Achterkant vastzetten. Binnenkant eventueel met bies afwerken.

Andere bladzijden erop leggen, in het midden doorstikken.

Om het boek te beschermen van de resten een tas naaien. Stroken van 90 cm aan elkaar naaien totdat het 39 cm breed is. Strijken, dubbelvouwen, zijkanten naaien, eventueel prairiepointes toevoegen voor de zijkant. (3 vierkanten van 9 cm, dubbelvouwen tot driehoek en nogmaals dubbelvouwen, tussen naad plaatsen). Zoompje in bovenkant stikken. Voor handvat 2 maal 50x10cm, dubbelvouwen en dan in drieën dubbelvouwen, doorstikken en handvat plaatsen.

Beste Alie, heel hartelijk bedankt voor het meedoen. Je hebt een heel origineel project gemaakt, wat een super idee! Dit is inderdaad een ander soort herinnering dan een normaal foto-album of foto’s op de laptop bekijken, veel plezier met dit mooie boek.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam