Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de maand oktober

Deze maand een geweldig  Accessoire van de Maand, of eigenlijk heb je de keuze uit 3!

Het zijn de tools van DesignWorks: de PaintWork tool, de CutWork tool en CrystalWork tool.

Een geweldige aanvulling om je naaiwerk te decoreren. Deze maand zijn het alleen de tools zonder de software, maar dat hoeft absoluut geen probleem te zijn. Er zijn ondertussen al verschillende gratis patronen, deze kun je vinden op de BERNINA site . Je kunt ook patronen kopen, deze kun je bekijken op de site van BERNINA DesignStudio. De BERNINA dealer kan hier de patronen kopen. Jij kunt met een USB stick naar de dealer, je zoekt op internet het patroon met het nummer op dat je wilt, en zo kan de dealer dit voor je downloaden en op een USB stick zetten.

De dealers in Nederland die met BERNINA DesignStudios werken zijn:

Huissteden naaimachines Nieuwegein
Rijkers naaimachines Veghel
van Doorn naaimachines Rotterdam
van keekem & Wildschut Gorinchem
Wibo naaimachines Alkmaar

Mocht je BERNINA dealer hier niet vermeld staan, neem dan toch even contact met hem op. Het is mogelijk, dat hij inmiddels een BERNINA DesignStudio account heeft.

De machines waarmee je met DesignWorks kunt werken zijn de B 580, B 750 met borduurmodule, de B 780 en de B 830.

Voor dit project maak ik een tas, het patroon komt uit de nieuwste inspiration.

Ik vind het model erg leuk, ik gebruik andere stof, en het zakje laat ik ook weg.

Als patroon heb ik een patroontje gemaakt van een silhouet, die je kunt downloaden: avdm okt
Belangrijk is dat als je een patroontje voor chrystalwork download, je ook de setup gegevens op je usbstick download, anders kan de machine het patroon niet goed lezen.

Bij iedere tool hoort ook een You Tube filmpje.
Voor mijn uitvoering begin ik met de PaintWork tool. Als eerste het filmpje:

Ik span neschen in de ring waar ik het tasdeel op plak, en zo mijn tekening erop kan maken, en kan ik daarna mijn tweede tasdeel er ook op plakken.

Ik had nog niet eerder een patroontje gemaakt in paint waarin de kleuren over elkaar gingen, was benieuwd hoe dat zou uitpakken, en tot mijn verrassing, komt er geen overlap, dat wordt dus automatisch in de software gedaan! Helemaal goed. En dan ook nog een grijze kleur, die helemaal super uitpakt.

Ben heel tevreden met het resultaat.
Dan mijn voet verwisselen voor voetje 44, en de naald voor de CutWork tool.

En dan ook even het filmpje van de CutWork tool:

Doordat de stof op de neschen zit geplakt, is het ook stevig genoeg om uit te snijden.

Als applicatiestof heb ik er een bontje achter gelegd, met deze stof werd ik verrast door Bart en Francis, ik had wat stof nodig voor Stitch@Home, werd thuis gestuurd, en maakte doos open en er zat nog veel meer moois in, o.a. een aantal van deze staaltjes bont. Prachtig voor deze applicatie, maar ik doe er ook de bovenkant van de tas mee.
Nu moet de applicatie vast gestikt, dat gaat door in hetzelfde patroon, ik laat wel voetje 44 erop zitten, omdat het schoteltje dan mooi over de rand loopt.

Ik dacht dat ik een dubbele steek had gekozen om te stikken, maar hij stikte een enkele steek, daarom ben twee keer terug gegaan om de stiklijn te herhalen. Het ziet er goed uit.

Nu nog de crystals. Mijn eerste idee was, om deze ook nog weer hierover te plakken. Maar ik heb me bedacht, op de andere kant van de tas, maak ik het patroon nog een keer met de PaintWork tool, dan geen CutWork, maar alleen de crystals.

Ook hier weer eerst het filmpje.

Hier is ook weer een speciale voet voor, en in plaats van de naald een stans, op de steekplaat, komt een bakje waar de stans doorgaat. Hierbij zitten 4 verschillende metalen plaatjes, voor de verschillende maten van de crystals, deze zitten met een magneet vast in het bakje.

In het midden van het bakje zit een metalen pinnetje, die in de opening van de steekplaat past.

Dan spannen we bakpapier in de ring, het papier gaat er andersom in, het ligt niet onder, maar op de ring.

En dan een stukje template materiaal plakken op het bakpapier, en laat de machine het werk maar doen. Ik was vergeten een foto te maken, en had de template al op een kartonnetje geplakt.

Nu komt het leukste, de crystals met het borsteltje in de openingen vegen.

Folie erop plakken, en dan kan de afbeelding op de juiste plaats worden gestreken, over het folie bakpapier leggen, omdat de steentjes wel heet moeten worden gestreken. Voordat je het folie loshaalt, wel eerst laten afkoelen.

Dan kan de tas in elkaar volgens de werkbeschrijving in de Inspiration.

Wat ik nog wel anders heb gedaan, is de schouderriem. I.p.v. nestelringen in te slaan heb ik een van mijn favoriete voeten gebruikt, het apparaat voor Engels borduurwerk

Dit is het eindresultaat.

Daarna heb ik nog het silhouet over wat ik had uitgesneden, eigenlijk wil ik die ook nog gebruiken, maar weet nu nog niet waarvoor, of er nog een paar meer uitsnijden en er een soort hanger van maken voor aan de tas. Ik denk dat het zoiets gaat worden.

Deze maand zullen er een aantal berichten met toepassingsmogelijkheden voor de BERNINA DesignWorks tools worden gepubliceerd. Ik raad je dus aan de BERNINA blog regelmatig te lezen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • ggroenevelt

    Hallo Lidwina,
    Het silhouet heb ik gemaakt met een dingbat, deze heb ik gedownload van de site wwwdafont.com dit is een site met lettertype’s die je kunt downloaden, Je kunt het dan in bv. paint vergroten, opslaan en dan met designworks bewerken.

  • Lidwina Wilmsen

    Dag Gerda,
    Met veel plezier heb ik je blog gelezen, ik ben nu ook de trotse bezitter van de paintworktool, de cutworktool had ik al, de crystalworktool zal nog even moeten wachten. Ik heb het patroontje van het silhouet gedownload en heb er ook een tas mee gemaakt waarvoor mijn DANK. Ik vraag me wel af hoe je zo een silhouet maakt zover ben ik nog niet.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam