Creatieve berichten over borduren

Kristallen stralen als sneeuwsterren

Mijn beloofde engeltjes zijn sneeuwsterren geworden, omdat de engelen niet in de ovale ring passen en ik het leuk vind jullie een patroon te geven, dat iedereen kan maken. Download hier sneeuwvlokCryst. Gratis te downloaden CrystalWork patronen, vind je bij het BERNINA blad Inspiration.

Met de CrystalWork Tool maak je zelf in een wipje bling bling mallen. Juist in de gezellige dagen voor kerstmis komt dat goed van pas. Ik laat zien hoe je een mal maakt en de kristallen op een voorwerp of een kledingstuk brengt. Voor de vrijstaande sterren heb ik een CutWork patroon gemaakt, zodat bezitsters van beide Tools of alleen de CutWork Tool dat patroon ook kunnen gebruiken. Download hier sneeuwvlokcut.

De CrystalWork Tool (voet) zit in een doosje samen met 4 verschillende maten ponsjes. Bij elk ponsje hoort een plaatje met een gat waar het ponsje in past. Op het ponsje en het plaatje staat de maat van de kristallen. De plaatjes passen op een rond doosje waarin de uitgeponste template rondjes vallen. Het is belangrijk dit doosje na elk patroon te legen.

De maten van de te gebruiken kristallen zijn: SS6= 2 mm, SS10=2,7-2,9 mm, SS12=3,5 mm en SS16=3,8- 4 mm. Bij het maken van de mallen krijg je op de machine in beeld welke maat je pons, plaatje en kristallen je moet gebruiken.

Als je begint is het heel handig om de CrystalWork starters kit van BERNINA aan te schaffen. Hierin vind je 2 grote vellen Template materiaal, een soort bakpapier om in de ring in te spannen, een borsteltje waardoor de kristallen zomaar goed in de gaatjes vallen, kristallen en strijkbaar plastic, om de kristallen vast te zetten op de stof of andere ondergrond, kortom alles wat je nodig hebt, om een mal te kunnen maken. Er is ook nog een navulkit en het Template materiaal kan door uw dealer bij BERNINA besteld worden.

Span het bakpapier omgekeerd in de ring in, leg hiervoor het papier op de binnenring en druk de buitenring erover heen.

Knip een stukje Template materiaal af, iets groter dan het patroon. Verwijder de beschermlaag en plak het materiaal op de ring.

Bevestig het doosje met de juiste plaat op de steekplaat, die bij uw machine past en steek de pons op de plaats van de naald. Check nog een keer of alles past. Laadt het patroon in de machine en plaats de ring aan de machine. Sart de machine en het patroon wordt geponst.

Het is ook mogelijk een patroon met verschillende maten kristallen te maken. Haal de mal van het papier en plak deze op een stuk stevig karton, iets groter dan de mal. Ik noteer altijd de maat van de kristallen op de mal.

Strooi nu flink wat kristallen op de mal en veeg ze in de gaatjes met het borsteltje.

Knip het strijkbare plastic op maat. Haal de beschermlaag van het plastic en druk de plakkant stevig op de mal met kristallen. Ga nog eens extra met je vinger over de kristallen en trek voorzichtig aan het plastic, de kristallen zijn nu overgebracht op het plastic. Bepaal de plaats van de kristallen en strijk ze met een hete strijkbout vast. De kristallen zijn op allerlei materiaal te strijken, hier op geverfde CS 800 en een stevige papieren servet.  De mal en het plastic zijn vele keren opnieuw te gebruiken.

Versieren maar.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Geertje BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo Liesbeth, wat een leuk idee! Zo raken we lekker al een beetje in kerstsfeer. Ik denk dat we binnenkort nog wel meer over advent en kerst zullen lezen hier op de blog! Groetjes, Geertje

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam