Creatieve berichten over borduren

Maak iets bijzonders van je knoopsgaten


Iets bijzonders maken van je knoopsgaten gaat met V6 perfect! Ik ben er helemaal weg van!
Het blijft dan natuurlijk niet alleen bij de knoopsgaten, er kan van alles omheen.

Hier kun je ook gebruik maken van de patern stamps wat ik uitgelegd heb in een vorige blog .

Als eerste kiezen we in arrange de buttonholes.

Dan kies je het aantal knoopsgaten dat je wilt, ik kies er zelf voor om het aantal te kiezen wat in de ring past die ik ga gebruiken, en dat is voor de knoopsgaten altijd de 255 x 145. Vaak verplaats ik de ring 3 keer. En ik maak dan gebruik van het plastic raster om te kijken of ik mijn stof recht in de ring heb.

Zo maakt het niet uit of de stof iets verder naar links of rechts zit, als het maar recht is, en zo kun je het door de naaldpositie te verzetten altijd perfect aan laten sluiten.
Voor deze blouse heb ik er voor gekozen om de knoopsgaten eerst te maken voordat ik er de kraag opzet, dan heb ik geen last van de naad bij het inspannen in de ring. Omdat ik dan bovenaan de hals wil beginnen stik ik het voorpand met een zo’n groot mogelijke steek op wateroplosbaarvlies. Zit het mooi vast in de ring, want er zit in de blouse genoeg versteviging met het beleg, en ik wil natuurlijk aan de achterkant geen scheurvlies zien. Ook neem ik voor de spoeldraad dezelfde kleur als mijn bovendraad.

In de software kun je ook de totale lengte aangeven van je blouse waar de knoopsgaten komen, en de software berekend dit dan. Ik vind hetzelf op deze manier makkelijker, doordat ik met mijn motieven speel, en ook wel eens met de knoopsgaten zit  niet altijd alles evenwijdig, en als ik het dan met het raster doe kan ik het precies uitrekenen en bepalen zoals ik het wil. Klinkt eigenlijk wel erg eigenwijs!

Dit is zo’n voorbeeld, mijn knoopsgaten bies is 4cm breed. Standaard is eigenlijk in het midden een rij knoopsgaten, maar ik vind het niet zo mooi, en deze breedte is erg mooi om er een motiefje in te zetten. Bij de pattern stamps heb ik dit motiefje gekozen. Voor de knoopsgaten kies ik een knoopsgat die ik dan ga kopieeren, dit is makkelijker om de positie te bepalen.
Ik kies bij het eerste knoopsgat al het soort knoopsgat, en geef ik de juiste lengte aan. Nu heb ik voor deze blouse al knoopjes gekocht, dus ik kan de goede maat aangeven. Dat is toch iets makkelijker als knopen zoeken als je het knoopsgat al hebt gemaakt.

Bij object properties kies je dan je knoopsgat, en daar verander je de lengte.

Bij het voorbeeld hierboven  zijn de knoopsgaten versprongen, en is de onderkant van het patroon anders als de bovenkant. Dit is met vaste tekentjes moeilijk aan te geven, maar zoals je het raster in de software ziet heb je ook het losse raster, en kun je je naaldpositie exact op de juiste plaats zetten.

Als we het patroon dan op de machine hebben gaan we de positie bepalen. Je kunt dan een check doen, en bepalen waar je motief komt, je kunt hier de hoeken van het totale motief zien.

Er komt dan een kader om het motief, en als je het raster in de borduurring legt, kun je precies bepalen waar je motief moet aansluiten.

En zo zijn het prachtige knoopsgaten allemaal evenwijdig aan elkaar.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam