Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de maand december

Dat wordt al weer het laatste accessoire van dit jaar. Ik had in mijn vorige blog verteld dat het een leuk december kadootje zou zijn. En dat is het!

Een cd met borduurpatronen, de Trapunto Collection Vol.2! En dat was niet het enige, ik had jullie beloofd dat het project ook een kadotip zou zijn. En daar moet wat voorbereiding voor getroffen worden voordat ik aan het borduren toe kom.

Ik wil een kalender met een klok gaan maken, en de cijfers van de klok wil ik gaan borduren met trapunto cijfers. De klok komt op canvas.

Als eerste maak ik een collage van krantenknipsels,  stofjes, en wat afbeeldingen van projecten, van voetjes, en machines.

Mijn eerste idee was om het met pritt te plakken, en daarna aflakken met acryllak, dan is het stevig genoeg om er over heen te stikken. Maar ik heb het met chemage gedaan, dat is al voldoende, hoef ik het niet te lakken. Ik heb het laten drogen, en daarna glad gestreken, want ik had niet genoeg geduld om te wachten tot het helemaal droog is, en dat is ook een voordeel van de chemage dat je het droog kunt strijken. Nu ga ik het doek doorstikken met siersteken en de afstandslineaal. Eerst in de breedte.

In de lengte maak ik gebruik van mijn balans knop, dan verloopt de steek.

En dan de cijfers borduren! Op you tube staat een heel mooi filmpje van de manier hoe een trapunto patroon geborduurt moet worden, en wordt gedaan met de nieuwe Bernina 880

Omdat ik het op canvas wil borduren heb ik een andere manier bedacht, want ik wil de canvas ook niet uitspoelen, een beetje lastig met papier. Ik gebruik volumevlies. Als eerste borduur ik het middelpunt van de klok, met de puntjes. Nu leg ik het volumevlies op de plaats waar de cijfers moeten komen. Nu ga ik alle cijfers borduren, maar de contour sla ik steeds over.

Als ik de cijfers geborduurt heb, wil ik het volumevlies weg knippen, er organza overleggen, en dan de countour.

Nu de kalender, deze heb ik van internet gedownload. Dit papier smeer ik aan de achterkant ook in met chemage, daarna kan ik het op mijn collage strijken, en stik ik ze vast met voet 29 accessoire van de maand november

En dan staat alles er op wat ik wil, ik was niet helemaal blij met de keuze van mijn garen van de cijfers, maar nu het organza erover zit vind ik het wel mooi.  Dan kunnen de wijzers er in, ik gebruik hiervoor een klok van Ikea, die ik uit elkaar haal, dit is bij deze klok heel makkelijk, en het is veel goedkoper als een los uurwerk.

Toch vind ik het nog een beetje saai, maar ik heb nog wel een voorraadje knopen, en strikjes, strikjes van lingerie waar ik ooit een hele zak vol van heb gekocht voor een paar euro, om er eens een keer iets geks mee te doen.

Zo is het een prachtig kunstwerk geworden! Misschien een kadotip……? De collage is makkelijk aan te passen voor de persoon die je ermee wilt verrassen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam