Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de maand januari

Allereerst wil ik jullie een heel gelukkig nieuwjaar  toewensen, en dat we maar veel creatieve ideen mogen delen op de blog.

Het eerste accessoire van de maand is een van mijn favoriete voeten! De vrije hand koordvoet, voet 43.

Eigenlijk mag deze voet bij niemand ontbreken!

Deze voet is voor iedere  Bernina naaimachine te gebruiken. Let wel op als jouw machine van voor 2000 is, is het, het oude model, en heeft de voet een andere aansluiting. Ook kan er met deze voet geborduurd worden met de borduurmodule, ik heb van allebei een voorbeeld gemaakt.
Toen Geertje mij mailde om het accessoire van de maand door te geven had ik al garen klaar liggen en stof.

Dus dacht dat is makkelijk en snel gedaan. Maar toen ik een proefje ging maken bleek dat het garen toch haast te dik was, het loopt er niet helemaal soepel doorheen. Ondertussen voor dit garen een ander idee bedacht, maar dat houd u nog te goed. Ik ga in ieder geval het apparaat voor engelsborduurwerk gebruiken. Zo kom ik wel goed in mijn truien te zitten, dit mocht ook wel, want de truien van vorig jaar zijn allemaal te groot geworden. Dat was het enige voordeel van de ziekenhuisopname afgelopen zomer, afvallen.

Borduren met de borduurmodule en voet 43, blijft leuk! Het is voor iedereen toepasbaar. Voor kleding, maar ook op quilts. Ik ging stof kopen, en kon eigenlijk niet kiezen uit twee lappen, en heb ze dus maar allebei gekocht.

Ik gebruik als basis hetzelfde patroon, alleen de kragen worden anders. Voor de eerste gebruik ik de kraag uit de inspiration, ik had hem al een keer vaker gebruikt, het was eigenlijk een jurk, maar ik heb alleen de kraag gebruikt.

En dan een quiltpatroon gezocht, die ik bij de stof vond passen.

De stof bestaat uit rechte vakken, daarom wil ik ook een patroon wat  in de vorm van een vierkant past. Wat erg belangrijk is, is dat de draad heel soepel mee moet lopen, en ook van het bolletje af is, anders stik je er gauw naast. Omdat in dit patroon nogal wat rondingen zitten, verklein ik de steeklengte naar 2.0.

Ik heb als eerste neschen in de ring gespannen, met de beschermlaag er nog op, en de beschermlaag haal ik allen af van het gedeelte in de ring. Zo blijft mijn ring mooi schoon.

Ik borduur een aantal patronen op het voorpand en op de kraag. Daarna lock ik de schoudernaden aan elkaar, en de mouwen erin, want dan moeten er nog wat patronen doorlopen.

En zo is er een klaar, nu de volgende. Hetzelfde patroon, maar nu met een sjaalkraag, hier leg ik middenachter extra ruimte tussen omdat ik hem wil rimpelen en plooien.

Op deze stof wil ik de motieven omtrekken.  De stof is in grijs tinten, ik wilde de lijnen stikken met een roze draad, en ik heb een hele mooie roze met grijs gemeleerde draad gevonden.

De bloem teken ik nog een keer, deze wil ik er nog overheen stikken. Ik teken hem op wateroplosbaarvlies, zo zijn de lijnen goed zichtbaar.

Dan de motieven op de kraag. Deze hoeven maar op een helft, omdat de kraag dubbel komt.

Ook nu stik ik de motieven op het voorpand, dan de schoudernaden. Nu doe ik eerst de kraag, ben wel erg benieuwd hoe die uitpakt. Ik vouw hem dubbel en rimpel hem met de lockmachine.

Voor uitleg rimpelen met de lock kun je kijken op een van mijn vorige blog berichten.

En dan de rand van de kraag plooien, en even vastzetten met spelden, ziet er wel stoer uit, ik besluit om op de helft van de kraag, zoals de kraag nu zit een draad te rijgen, zodat het mooi gerimpeld blijft. Op de plooien wil ik knopen zetten, moet ze nog kopen, maar dan kan ik hem niet direkt afmaken! Dus iets anders bedenken, ik ga de knopen punchen.

Ik teken rondjes op wateroplosbaarvlies, dit span ik in een ring. Ik stik de rondjes eerst met voet 43, niet helemaal tevreden, daarom nog een draad erover, wordt de knoop iets dikker, en dan punchen.

Helemaal geweldig!

Dan nog even zomen en weer klaar.

Ziet er toch goed uit………….

En dan voor de quilters onder ons, zo kun je toch prachtige blokken maken.

Naar mijn idee is het echt een voet die niet mag ontbreken!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam