Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de maand maart

Deze maand weer een geweldige accessoire, voet 86 ! Het rimpelapparaat, of ruffler voet. Eigenlijk zou je het ook nog wel een plooivoet kunnen noemen, want deze voet maakt kleine plooitjes.

Ook op you tube staat in een duidelijk filmpje het gebruik uitgelegd.

Ik heb er al wel mee gewerkt, bloemen mee gemaakt, en geplooide stroken voor op een kussen, dus nu tijd voor iets anders. Ik wil het in een blouse verwerken, dus eerst maar een aantal proefjes maken, en kijken hoe het uitpakt.

Het linker strookje is geplooid op stand 1, iedere steek een plooi, en het tweede lapje op stand 6, iedere 6de steek een plooi. De strookjes zijn aan beide kanten geplooid, maar de andere kant is andersom geplooid. Mijn idee is om hiervan het halsboordje te maken. De rechtse vind ik de beste, hier is ook te zien dat de plooien draaien. Dat is een! Maar nu nog op de panden.

Ik denk dat ik aan een kant in de lengte een geplooide bies wil, en de andere kant in de breedte, en dan denk ik dat ik hiervoor dezelfde breedte aan houd als van het halsboordje. En dan kan ik spelen met de stof, want ik heb twee verschillende ruitjes gekocht. Een tijdje geleden ben ik bij Herbert Kruiskamp geweest, in Duitsland, ik heb mijn ogen uitgekeken, wat een stoffen. Maar jullie hoeven niet zover te gaan om bij hem stof te halen, want hij staat ook op de Stoffenspektakels, en hij heeft een webshop.

En ook nog een bijpassend bandje gevonden. Maar nu dan even bedenken wat het meest praktisch is om mijn patroon te knippen. Ik gebruik weer mijn basispatroon van mijn blouse.
Het ene voorpand doe ik van het kleine ruitje, en de ander, het andere ruitje.

Het grote ruitje knip ik in de lengte door om er een geplooide strook tussen te zetten, en het kleine ruitje in de breedte.

Als ik de geplooide strook erin lock, lock ik met de geplooide strook aan de bovenkant, in de richting van de plooi. Zo kan ik ervoor zorgen dat de plooien niet dubbel onder de voet komen.

Bij het linkervoorpand, waar de strook in de breedte zit heb ik ook nog een gerimpeld strookje gemaakt, die er als een ruche tussen uitkomt.

Hiervoor heb ik een strookje van 3cm breed geknipt, deze heb ik eerst met voetje 62 gerolzoomd. Doordat je met dit voetje alleen maar recht kunt stikken, krijg je ook met deze dunne stof een prachtig zoompje.

Zo zijn de voorpanden klaar, nu het achterpand, hier lock ik eerst de zijpanden aan, dan knip ik het bovenste deel door waar ik dan ook weer een geplooide strook tussen zet.

De panden had ik gewoon van stof geknipt met rondom 1cm naad, dus niet extra naad om de stroken aan te zetten. Ik heb de stof doorgeknipt op de plaats waar de stroken moesten komen, de stroken er tussen gelockt, daarna het patroon er weer opgelegd en bijgeknipt.

Als ik het voor en achterpand klaar heb, lock ik de schoudernaden, en dan ga ik eerst de kraag doen, ben namelijk wel erg benieuwd hoe die uitpakt. Ik knip eerst de binnenkant van het halsboordje, dit verstevig ik met vlieseline. Voor dit halsboordje gebruik ik de staander van de kraag, en heb deze breder getekend. Ik wil dat mijn uiteindelijke boordje 6 cm breed wordt.

Nu knip ik ook weer een strook stof, die ik ga plooien, ook weer op stand 6 van de plooivoet. Nu leg ik hier mijn andere kraag deel op en zo kan ik de juiste vorm van de kraag stikken.

Ik stik nu de kraag eerst aan de goede kant van de stof, en dan zoom ik de kraag met de hand tegen. Normaal stik ik hem aan de verkeerde kant aan, en dan kan ik hem aan de goede kant doorstikken. Maar ik denk dat het mooier is om het geplooide deel aan te stikken.

Het wordt wel helemaal leuk! Maar ik bedenk me nog weer. Mijn oog valt op het geplooide strookje wat ik aan het voorpand had gezet, eigenlijk kan dat ook nog wel over de schouder. Ik maak het mezelf niet makkelijk, het strookje was aan een kant al gerolzoomd, en het was ook al geplooid. maar nu moet de andere kant ook nog gerolzoomd. Maar het lukt prima met het rolzoomvoetje, voet 62.

Nu wel de kraag, en dan de mouwen. Toch kom ik tot de ontdekking dat er toch nog wel wat decoratieve stiksels kunnen worden toegevoegd. Ik wil dit op het voor en achterpand.

Ik begin met de steek net onder het geplooide randje, zo kom ik mooi uit met mijn motief. Nu heb ik deze kant gedaan, en wil ik toch op het andere pand ook nog wel een paar rijtjes steken.

En dan de zoom en de knoopsgaten. Voor de knoopsgaten kies ik niet het standaard knoopsgat, maar een decoratief.

En voor de verandering ook niet in een kleur, maar in de kleuren waar ik de siersteken mee heb gestikt, dat worden dus 3 kleuren.

De knopen stik ik wel vast met een kleur, maar wel met borduurgaren. Omdat het borduurgaren nogal glad is, maak ik geen gebruik van het schaartje om de draadjes af te knippen, ik til met de kniehevel mijn voetje op en schuif de stof door naar de volgende plaats waar een knoopje moet komen. Als laatste knip ik dan de tussen liggende draadjes gewoon met de schaar. Ik doe het op deze manier, omdat ik gemerkt heb als ik met het schaartje van de naaimachine naar iedere knoop die ik gestikt heb de draadjes knip, en dan de volgende knoop wil doen, dat de spoeldraad niet altijd goed wordt op gepakt. En dan is mijn blouse klaar, nog even netjes strijken.

En dan heb ik het bandje nog terug laten komen onderaan de zijnaad.

En zoals op deze foto ook te zien is heb ik de zoom ook doorgestikt met een decoratieve steek.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam