Creatieve berichten over naaien

Accessoire van de maand april

Ook in april weer een geweldig accessoire, de knoopaanzetvoet, voet 18 en de knoopsgatenbeitel.

products_naehfuesse_teaser_18

beitel

Voor mij zijn deze accessoires  onmisbaar. Ik moet er niet aan denken dat ik al mijn knopen er met de hand aan zou moeten zetten. Op dit moment had ik geen projectje waar ik knopen op verschillende manieren knopen aan kon zetten, maar ik had nog een boek, waar een project in stond wat ik nog steeds een keer wilde maken, en ik heb er al wel wat uit gemaakt. Het boek embroidered purses van Jenny Rolfe. Over de knoopsgatenbeitel zal ik in een volgend bericht iets meer over vertellen.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Het wordt een tasje(purse) waar heel veel knopen opgezet moeten worden.

Exif_JPEG_PICTURE

In mijn knopen verzameling heb ik nog genoeg knopen! Eigenlijk bijna genoeg.

Want wat ik ontdekt heb, ik heb ze al vaker gebruikt, dat er knopen zijn met 6 gaatjes. Ik had ze in crème en zwart, maar deze kleuren passen niet in mijn project, dus die heb ik er een paar bij gehaald.

In het boek gebruiken ze twee lagen stof met een versteviging, dit heb ik allemaal niet nodig, want als ondergrond gebruik ik dik vilt, en als decoratie komen hier nog kleine blokjes dun vilt op.

De maten overgenomen uit het boek, vilt geknipt, en dan is het even puzzelen hoe groot ik mijn blokjes vilt wil. Ik maak ze 2,5 bij 2,5cm. Ik heb de kleurtjes op elkaar gelegd, en zo tegelijk gesneden, ze zijn niet 100% gelijk geworden, maar wel goed genoeg. En dan even kijken hoe ik ze neer wil leggen.

Exif_JPEG_PICTURE

Ik lijm ze vast met tijdelijke lijmspray, daarna kan ik ze dan doorstikken.

En dan is het passen en meten hoe ik het door wil stikken, toch erg handig al die lijnen op mijn aanschuiftafel, links en rechts van de voet, daar kan ik dan steeds mijn stof langs laten lopen.

Exif_JPEG_PICTURE

Ook voor dit project is mijn kniehevel onmisbaar, de kleine stukjes vilt zitten een klein beetje vast, maar verschuiven toch iets als ik er met het voetje bij kom, nu kan ik met mijn knie mijn voetje iets optillen, heb ik mijn handen vrij om het vilt goed te leggen en kan ik weer door.

En dan zitten alle stukjes erop! Maar liefst 56 blokjes, dat betekent ook 56 knopen!

Exif_JPEG_PICTURE

En ik heb knopen met 2, 4 en 6 gaatjes, dat wordt dus een hele klus, dat is ook de bedoeling, kan ik laten zien hoeveel mogelijkheden, en manieren er zijn om je knopen vast te zetten. Op de meeste machines zit ook een knoop aanzet programmatje. Ik zou er wel een prijsvraag van kunnen maken hoe vaak ik het knoopaanzet programmatje gebruik. Wie durft een gokje te wagen. Een ding is zeker, als ik de knopen er met de hand aan zou moeten zetten was ik er niet aan begonnen.

De knoopaanzetvoet heeft een pinnetje in het midden, om de knopen op een steeltje te kunnen zetten.

knoopaanz1

 

Dit is makkelijk voor bijvoorbeeld jassen, dan zit de knoop iets losser, maar wel goed vast. Rechts van het voetje zit een schroefje, dit kan eruit, en dan kan het pinnetje weggeklapt worden.  Dat heb ik ook gedaan voor dit projekt, omdat ik de knopen er strak op wil hebben.

knoopaanz2

En dan zijn er natuurlijk veel mogelijkheden om de knopen vast te zetten als je vier of zes gaatjes hebt.

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

Je kunt er kruisjes van maken vierkantjes, of een combi.

En met de juiste voet en de juiste steek maakt het allemaal een stuk eenvoudiger.

KnipselWat de steek doet, het hecht aan met een paar rechte steken, dan 4 keer een zig-zag, dan weer een paar rechte steken, zig-zag, en tot slot nog een paar rechte steken. Dan kun je de draadjes gewoon afknippen. Een groot voordeel van deze voet is de rubbertjes aan de voet, daardoor glijd de knoop niet weg.

Voor mij is deze voet onmisbaar, ik moet er niet aan denken dat ik al die knopen van al mijn projecten er met de hand zou moeten aanzetten. Dus een echte aanrader!

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

En mijn “purse” is klaar! Ben benieuwd of jullie een inschatting kunnen maken hoe vaak ik het knoopaanzetprogrammatje heb gebruikt, het zijn 56 knopen!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Roos

    Wat een leuke tas, en nu ben ik overtuigd dat ik voet 18 wil hebben. Gerda waar kan je dat boek kopen?

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam