Creatieve berichten over naaien

De knoopsgatenbeitel

beitelDe knoopsgatenbeitel is samen met  voet #18 de knoopaanzetvoet het Accessoire van de Maand. In mijn vorige bericht heb ik de knoopaanzetvoet uitgelicht, nu de knoopsgatenbeitel. Eigenlijk valt er niet zoveel over te vertellen, maar wel een stukje geschiedenis.

Ik was nog heel klein, ik denk een jaar of 7 toen mijn moeder al zo’n knoopsgatenbeitel bij haar naaimachine had. Ik was er erg door gefascineerd, vooral omdat wij er absoluut niet mochten aankomen, omdat het heel scherp, en heel gevaarlijk was.

Mijn moeder heeft deze beitel nog steeds. Ze had hem al gekocht bij haar BERNINA in 1964! Toch wel hele goede kwaliteit! De machine is ondertussen wel een keer ingeruild.

2014-04-07 12.40.20

 

Zit toch eigenlijk geen verschil in. Deze is nog wat donkerder, en nog meer gebruikt.  Maar in gebruik nog steeds heel handig, en een makkelijke manier om je knoopsgaten open te krijgen. Het maakt niet uit of je dikke of dunne stof heb, je krijgt ze altijd heel makkelijk open. Wat je wel eens hebt, als je een knoopsgat maakt op een naad, dat deze  lastig open te krijgen is met een tornmesje, omdat je dan snel uit schiet, dit voorkom je met een beitel. De beitel is 13mm breed, als je knoopsgaten heb die kleiner zijn dan 13mm, dan kun je de beitel niet gebruiken.

beitel

 

Ook het voorbeeld op de foto, een joggingstof, deze stof is wat dikker, en rekbaar. Blokje onder het knoopsgat, en met de beitel druk je op het knoopsgat, en open, dit knoopsgat is vrij groot, dus zet je de beitel 2 keer naast elkaar. Ook dit accessoire is voor mij onmisbaar!

Wie heeft er ook nog zulke oude accessoires bij de machine, die je nog steeds gebruikt, ik ben nieuwsgierig of er nog meer oude accessoires zijn.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam