Creatieve berichten over naaien

Ik kan ook met de hand borduren

Exif_JPEG_PICTURE

Een paar weken geleden was ik voor de verandering weer eens in de stoffenwinkel, en zag ik deze gebreide stof liggen. En bedacht gelijk daar wil ik met de machine op borduren, ik heb het wel eens vaker gedaan op een gebreid vest. Het idee bedacht ik al onderweg, maar ik was nog met allerlei andere dingen bezig. Later bedacht ik eigenlijk dat het ook geschikt was om met voetje 43 de vrije hand koordvoet te gaan borduren. Dan toch nog maar laten liggen, dan veranderen de ideen nog wel eens.

En dat gebeurde ook, ik had een paar leuke borduurpatronen gevonden, die wilde ik gaan aanpassen, naar mijn eigen ideen. Maar eerst nog wat andere dingen afgemaakt, moest nog knopen kopen, en daar zie ik in de winkel allerlei kleuren wol liggen, en zo ook deze, ik dacht, volgens mij is dat de perfecte kleur voor mijn trui, en dus maar een bolletje mee genomen.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Het was wel erg dun voor voetje 43, maar er zijn nog meer voetjes, dus, daar maakte ik me niet zo druk over.

En dan vind ik het eigenlijk wel leuk om er een heel simpel truitje van te maken met een ronde hals, en dan wil ik er een losse kraag bij. Ik heb nog wel een restje spijkerstof mooi soepel, daar past wel een kraag met staander uit. Ik gebruik de kraag die op mijn blouse zit die ik al vaker heb gemaakt.

Dan twijfel ik nog even over hoe ik de kraag maak, alleen de kraag met de staander, of er nog een belegje onder. Ik denk namelijk dat als je alleen de kraag maakt, hij niet zo mooi aansluit.  Ik neem dus ook maar een klein stukje van het voor en achterpand van de blouse over.

Ook wil ik dan de draad terug laten komen op de kraag. Ik kies deze keer  voor strakke lijnen, een voetje breed van elkaar, en dan wil ik het niet symetrisch, dus twee verschillende kraagpuntjes. Voor het opstikken van de kraag gebruik ik voetje 22, de koordvoet met 3 gleuven. Dan leg ik de draad in het middelste gleufje, en stik ik de draad op met een zig-zag. Ik zet de steekbreedte op 2 en ook de steeklengte.

Exif_JPEG_PICTURE

 

In de blokjes die ontstaan plak ik nog een paar steentjes, en dan is de kraag klaar.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan de trui, ik gebruik hiervoor ook mijn basispatroon van een shirt. Ik lock het truitje in elkaar met een 4 draadslocksteek. Om een mooie naad te krijgen gaat mijn differentieel op 2 omdat de gebreide stof heel rekbaar is. Ook zet ik mijn voetdruk op L.

1150a

 

 

Dit doe ik omdat ik mijn naad helemaal vlak wil hebben, wat dan ook nog belangrijk is, dat je je stof niet laat afhangen.
De zoom van de mouwen en het pand lock ik ook af en speld ik in. Ik wil ze niet doorstikken, maar ik vond dit wel leuk om deze vast te haken met het garen. Dit gaat  heel makkelijk er tussendoor omdat deze stof zo los geweven is. En dan hoeft het voor mij ook niet netjes recht.

Exif_JPEG_PICTUREOp de trui wil ik graag een bloem, ik teken een beetje een vorm met een verdwijnstift op de trui. Gaat toch wel een beetje lastig, want je kunt er niet zo goed bij. Even aan de kant gelegd, en toen zegt iemand tegen mij dat het ook kan met een kettingsteek. Maar jah…. Ooit toen ik klein was heb ik dat wel eens gedaan, maar ik heb geen idee hoe dat moet. Maar lang leve You Tube, daar staat wel een filmpje met hoe de kettingsteek moet. Toch niet zo moeilijk. Voor diegene die het ook niet weten en misschien toe willen passen, hier het filmpje.

 

Dit gaat inderdaad veel sneller, en dan is borduren met naald en draad toch even leuk, en krijg ik een leuke bloem, en ik zie geen verschil tussen het haken en het borduren van de kettingsteek.

Exif_JPEG_PICTURE

 

En dan gaat het halsboordje, dan wil ik deze ook niet doorstikken dat vind ik dan niet mooi als daar een stiksel zou komen, die weet ik nog hoe die moet. Ook langs de halslijn nog een krullijntje.

Exif_JPEG_PICTURE

 

En dan is mijn truitje klaar.

Exif_JPEG_PICTURE

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Roos

    Gerda hoe eenvoudig en zo super leuk, een geweldig idee. Je verrast me steeds.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam