Creatieve berichten over naaien

Naaien & Stikken

Ik weet niet of jullie het programma “The Great British Sewing Bee” kennen? Ik vind het een geweldig programma. Bij “The Great British Sewing Bee” zijn ze op zoek naar de beste amateur naaier/naaister van Engeland. Er zijn tot nu toe twee seizoenen uitgezonden. Nu is er ook een boek uitgegeven dat gebaseerd is op de serie.
Boek
In het boek komen veel patronen die je in de serie gezien hebt terug. De patronen zijn ook heel divers, bijvoorbeeld een tuniek, een pyjamabroek, vloerkussen, herengilet, vouwgordijnen. Dus voor ieder wat wils!
inhoud
De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven door het aantal knopen, 1 knoop zijn de makkelijke patronen en 5 knopen de moeilijke patronen. De patroondelen staan in het boek zelf en dien je te vergroten. De beschrijving bij een patroon is heel duidelijk, er wordt aangegeven wat je nodig hebt, welke stof je het beste kan kiezen, welke technieken er gebruikt worden, een knipschema en de werkwijze. Bij de werkwijzen staan tekeningen om alles te verduidelijken.
Schort
Naast de patronen staan in het boek ook tips voor het naaien zoals de inhoud van je naaidoos, machines en toebehoren, werken met patroonbladen, stoffen, garnering en sluitingen.
sluitingen
Daarnaast is er ook nog een hoofdstuk met naaitechnieken. In dit hoofdstuk wordt aandacht besteed aan je werkplek, de werkvolgorde, rijgen, diverse steken, naden stikken en afwerken, model aanbrengen, rits inzetten, afbiezen en knoopsgaten maken.
Ik vind het een heel leuk, duidelijk en divers boek!

Nog even terugkomend op de serie waarop dit boek gebaseerd is, “The Great British Sewing Bee”. Zoals ik al gezegd had, zijn ze op zoek naar de beste amateur naaier/naaister van Engeland. De deelnemers krijgen iedere aflevering drie opdrachten. Als eerste maken ze een kledingstuk van een patroon, bijvoorbeeld een blouse of een rok. Daarna moeten ze van een bestaand kledingstuk iets anders maken, bijvoorbeeld van een mannenpak. Als laatste moeten ze een patroon op maat van een levend model maken, zoals een nachthemd. Door de verschillende opdrachten worden alle deelnemers op een bepaald moment wel uit hun comfortzone gehaald. Ze worden door de opdrachten gedwongen om dingen te maken die ze nog nooit gemaakt hebben. Het is heel leuk om te zien dat de deelnemers toch meer kunnen dan ze zelf denken, hoewel het soms ook wel fout gaat. Iedere aflevering vallen er één of meerdere deelnemers af totdat de winnaar overblijft.

The-Great-British-Sewing-Bee deelnemers van seizoen 1

Er zijn twee juryleden, May Martin en Patrick Grant. De serie wordt gepresenteerd door Claudia Winkleman. En zij presenteert het heel leuk! Met veel humor en heel betrokken bij de deelnemers. Tijdens iedere aflevering wordt er ook een bepaald onderwerp uitgelicht waardoor je leuke achtergrondinformatie krijgt. Is nog educatief ook.

Er zijn tot nu toe twee seizoenen geweest. De afleveringen van deze seizoenen kun je terugzien op youtube. Van wat ik op internet heb kunnen vinden, komt in 2015 seizoen drie. Ik ga zeker kijken!

great-british-sewing-bee-2 deelnemers van seizoen 2

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam