Creatieve berichten over naaien

Accessoire van de maand juli

products_sonderzubehoer_teaser_kreisstickapparat83

Leuk, leuk, leuk, deze keer weer een van mijn favorieten als Accessoire van de Maand:

het BERNINA cirkelborduurapparaat #83 .

Ik heb hem al heel vaak gebruikt, ook al wel in blog berichten. Tijd voor iets nieuws! Maar een cirkel is een cirkel, maar je kunt natuurlijk ook delen van een cirkel gebruiken.
Eerst maar eens gegoogled op internet op afbeeldingen/cirkels.

Deze twee vond ik wel inspirerend, daar kan ik wel wat mee.

cirkel1

       cirkel2

 

Ik wil een aantal dingen uitproberen.
Ik begin met de rechtse afbeelding, voor dit oefenproject gebruik ik een mooie stevige jeans die ik een keer heb gekregen. Omdat ik mijn 9 mm steken gebruik, doe ik er voor de zekerheid scheurvlies achter, dan weet ik zeker dat mijn steken mooi vlak blijven.

Voor de eerste grote cirkel gebruik ik een siersteek. En ik gebruik voor deze steken voetje 20C omdat ik dan goed zicht op mijn werk heb.
De tweede cirkel doe ik met de stretch zigzag. Ik pas de lengte en breedte van de steek aan en ik verzet mijn naaldpositie, omdat ik de steek kort langs het voetje wil en zo ook goed kan zien, dat de steek langs de steek van de vorige cirkel loopt.

cirkel

Het is wel even puzzelen welke steek je het beste kunt gebruiken voor de kleine cirkeltjes. Door bij de steken de steekbreedte aan te passen en de naaldpositie te verzetten kun je de cirkels ook kleiner maken.

cirkel3

 

Wat is het ook weer even heerlijk spelen met de siersteken!

Exif_JPEG_PICTURE

Voor de volgende bloemen is het handig om een aantal hulplijnen te tekenen, om bloemen te maken met het cirkelapparaat.
Ik heb eerst de buitenste lijn met het cirkelapparaat gestikt, daarna de 6 hoeken getekend en tenslotte de andere lijnen. Deze heb ik gestikt, omdat ik dit voorbeeld wil bewaren.

Exif_JPEG_PICTURE
Als je deze lijnen op papier tekent en dit lamineert kun je je eigen malletje maken. Ik denk dat ik dat maar eens ga doen.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Ik heb een halve cirkel gedaan, dan kunnen de lijnen iets groter, en als ik het dan aan wil geven, kan ik het zo omdraaien. Zo ga ik het lamineren, daarna met een gaatjestang de gaatjes erin maken waar ik de streepjes heb gezet. Zo kan ik heel veel bloemen maken.
Exif_JPEG_PICTURE

Nu zijn alle lijnen gestikt. Op de lange lijnen zet je het middelpunt van het cirkelapparaat, de naald moet, als deze in het midden staat, het middelpunt raken.

Exif_JPEG_PICTURE

De eerste bloem is klaar, ik had de cirkel ook eigenlijk lichtblauw moeten doen, omdat dit ook een hulplijn is.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Volgende proef, wordt dezelfde bloem met een ander voetje. Het wordt voetje 22, de koordvoet met 3 gleuven. Het is nog even proberen wat ik het aan het einde met de draadjes moet doen.

Exif_JPEG_PICTURE

Als dan steeds in het midden de lijnen bij elkaar komen, wordt het wel heel dik. Door iets aan de stof te trekken achter het voetje, gaat het prima. Je krijgt dan uiteindelijk een heel gaaf resultaat.

Exif_JPEG_PICTURE

 

In het uiteinde heb ik met één van de draadjes twee knoopjes gelegd, voor dit voorbeeld is dit prima. Op naar de volgende voet!

Nu teken ik eerst weer  hulplijnen voor mijn bloem, hiervoor zou je eveneens een malletje kunnen maken.
Ik gebruik voet 12C, de breiwolvoet.

Ook dit is helemaal leuk! Ik ontdek, dat ik na de eerste halve cirkel de voet kan laten staan, zo kan ik in de hoek verder en krijg ik geen afgeknipte draden.

Exif_JPEG_PICTURE

Daarna begin ik met de derde halve cirkel en ontdek dat ik een fout heb gemaakt. Doordat deze siersteek aan de linkerkant te veel te zien was, verzette ik mijn naaldpositie. Mijn stiksel is mooi, maar toen kwam ik in het midden niet meer helemaal uit. Toch maar afgemaakt.

Exif_JPEG_PICTURE

 

En zo zijn er nog vele mogelijkheden  met dit cirkelapparaat, je kunt er ook prachtige applicaties mee maken. Daar zal ik jullie later deze maand nog wat van laten zien. Bezoek ook de website van BERNINA, in september geef ik een voetenworkshop in het Creative Center in Breda, en dan gaan we ook aan de slag met deze voet. Als je je hiervoor wilt aanmelden, kun je dit direct op de BERNINA website doen!

Last but not least, kun je veel over de toepassing van dit accessoire in het BERNINA Youtube filmpje leren!

Kreis_Rahmen_gomp

Ik wens jullie veel plezier met dit accessoire, een echte aanrader!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam