Creatieve berichten over naaien

Appliqueren met de naaimachine

Heb je soms ook niet ontzettend veel zin om iets leuks voor een van de kinderen te maken? Of heeft je beste vriendin een baby’tje gekregen en wil je iets heel bijzonders geven? Wat dacht je van een zelfontworpen applicatie op een kussen, een dekentje of een slabbertje? Hierbij kent creativiteit geen grenzen! Ben je niet zo goed in tekenen? Laat je hierdoor niet afschrikken! In schets- en tekenboeken staan zoveel voorbeelden! Claudia Geisser heeft onderstaand een duidelijke uitleg over appliqueren met de naaimachine voor jullie voorbereid.

Dit heb je nodig:

Vele verschillende restjes stof in diverse bonte kleuren, passende achtergrondstof, borduurvlies dat je kunt wegscheuren, Vliesofix, strijkijzer, potlood HB of harder, doorzichtig tekenpapier, kleine (borduur-)schaar, garen dat qua kleur bij de stof past, eventueel transparante applicatievoet. 

 applizieren

Zo maak je het:

Teken het gewenste motief. Denk eraan, dat de definitieve applicatie gespiegeld t.o.v. het originele motief op het papier verschijnt! Teken het voorbeeld op het doorzichtige papier, keer dit en gebruik het gespiegelde motief als voorbeeld voor de afzonderlijke applicatiedelen. In plaats van doorzichtig tekenpapier kun je ook boterhamzakjes gebruiken.

1_vorlageTeken alle afzonderlijke motiefdelen op de gladde kant van het Vliesofix. Let erop, dat de motiefdelen die op de achtergrond liggen met een kleine naadtoeslag worden geknipt, die daarna voor het opstrijken onder de motiefdelen worden gelegd die op de voorgrond komen (zie afbeelding).

2_spiegelnKnip alle motiefdelen uit…

3_ausschneiden… en strijk deze op de linkerkant van de uitgekozen stof.

4_buegeln

Knip nu alle motiefdelen heel zorgvuldig uit. Met een kleine borduurschaar gaat dit heel makkelijk.

5_exakt_schneiden

Verwijder daarna de papieren laag van alle motiefdelen…

6_papier

… en leg deze met de plakkende kant naar onderen op de goede kant van de achtergrondstof. Strijk alle motiefdelen één voor één op de stof. Let goed op de volgorde en gebruik een schoon strijkijzer (lijmrestjes van Vliesofix of potloodstrepen veroorzaken lelijke vlekken). De naadtoeslag van de applicatiedelen die op de achtergrond liggen, verdwijnen onder de motiefdelen die op de voorgrond liggen. De naadtoeslag van de nek van de kikker ligt bijvoorbeeld een paar millimeter onder de kop.

7_buegeln

Leg een stuk scheurbaar borduurvlies, dat groot genoeg is, onder de achtergrondstof.

8_unterlegen_vliesAppliqueer alle motiefdelen met de naaimachine. Gebruik hiervoor een smalle zigzagsteek. Bij hele kleine motiefdelen moet je de steekbreedte op ca. 2,3 mm instellen. Hecht de draadjes van de applicatienaad het beste even met de hand aan de achterkant af of maak kleine knoopjes. Deze naad moet namelijk heel wat uithouden bij kleine kinderhandjes!

9_applizieren

Het juiste voetje is heel belangrijk. Maak je eerste applicatiepogingen gerust met een normale rechtsteekvoet. Maar als je een keer het applicatievirus hebt, moet je toch wel de speciale BERNINA applicatievoet #23 aanschaffen! Dicht op elkaar genaaide steken glijden moeiteloos onder de naaivoet door. De transparante zool garandeert altijd een goed zicht op het naaiwerk, zodat je heel exact kunt werken. Ook kleine motiefdeeltjes kunnen perfect worden geappliqueerd! Onderaan dit bericht kun je het filmpje over deze voet bekijken.

fuss

Verwijder het borduurvlies. Meestal kan dit eenvoudig worden weggenomen, omdat dit door de applicatienaad werd “geperforeerd”. Indien dit niet het geval is, kun je met een naald langs de contouren “snijden” en het vlies dan wegnemen. Strijk de stof met de applicatiedelen goed.

10_vlies

Karel, de kleine kikker ziet er uiteindelijk zo uit:

fridolin_kirsch

Video BERNINA applicatievoet:

Dit idee is van Claudia Geisser en werd ook door haar uitgewerkt.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Angelique

    Leuk project! Het filmpje gaat alleen niet over de appliatievoet maar over de knoopsgatenvoet!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam