Creatieve berichten over naaien

“Familie” schort (met link naar patroon en werkbeschrijving in het Duits op de Berninablog Duitsland)

Een tijdje terug heb ik geschreven over het boek “Naaien & Stikken”. In dit boek staan leuke patronen voor een mannen- en een vrouwenschort. Omdat mijn zus zo weg was van het schort, wilde ik deze voor haar maken. En omdat er ook een leuk mannenschort in het boek staat maak ik voor de rest van haar gezin, man en twee kinderen, ook een schort.

Ik ben begonnen met het mannenschort. Op de Duitse blog van Bernina staat er een artikel met de complete werkbeschrijving en een link naar het patroon.

Ik ben eerst begonnen met de band te maken. Ik heb al eerder band gemaakt maar dan met een biaismaker. Deze band is een stuk breder en kon ik niet met een biaisband maker maken. Ik heb eerst de stroken van 9 cm breed gemaakt. Met het rolmes heb ik een begin van de strook gemaakt door in een hoek van 45 graden te snijden.
IMG_2858
Vervolgens meet je de 9 cm breedte af en snijd je dit met je rolmes.
IMG_2860

Ik heb alle stroken aan elkaar genaaid. Om het ‘biais’ effect te krijgen, heb ik de lange strook eerst dubbel gevouwen en gestreken. Daarna heb ik de strook weer open gevouwen en de zijkanten naar het midden gevouwen en gestreken.
IMG_2861
Hierna weer dubbel gevouwen en opnieuw gestreken. De bijna 3 1/2 meter lange strook is nu klaar. De rest van het schort heb ik volgens de instructie afgemaakt.

In het boek staat een hele handige tip waarmee je voorkomt dat de stof in de hoeken te dik wordt doordat je veel lagen op elkaar hebt. Ik heb geprobeerd om hier foto’s van te maken, maar daar werd het niet duidelijker van. Op de Duitse blog staat de tekening zoals die in het boek staat. Deze heb ik voor de duidelijkheid gekopieerd. Schuerze-ecken

Omdat ik alleen maar recht hoef te stikken bij alle schorten, plaats ik de stiksteekplaat. Om te voorkomen dat ik een volgende keer vergeet om de plaat te vervangen terwijl ik bijvoorbeeld ga zigzaggen, stel ik op de naaimachine in dat ik stiksteekplaat gebruik. Dit doe je door op I te klikken en vervolgens op de ‘gevarendriehoek’.
IMG_2870
Je komt dan in het volgende scherm waar je op de steekplaat klikt.
IMG_2871
Hierna kom je in het scherm waar je de juiste steekplaat kunt aankiezen.
IMG_2872
Zolang ik deze instelling niet wijzig, blokkeert de machine wanneer ik de zigzag steek wil gebruiken. En dit voorkomt natuurlijk ellende waar je niet op zit te wachten als je lekker wilt naaien!

Zo is het schort uiteindelijk geworden. IMG_2877

Nu is het tijd voor het vrouwenschort. Ook voor dit schort heb ik stroken nodig. Deze stroken worden gestikt en vervolgens gekeerd. Voor het stikken maar ik vaak gebruik van voetje 34D. Dit is een transparante voet met duidelijk markeringen op 1/2 cm en 1 cm en met de mogelijkheid voor boventransport. Ideaal dus voor het naaien met één centimeter naadtoeslag.
IMG_2866
Voor het keren van de stroken gebruik ik een omkeertang. IMG_2868
De tang doe je in de gestikte strook en haak je vast aan een stiksteek. Vervolgens trek je de tang voorzichtig terug en dan komt de goede kant van de stof automatisch mee.
IMG_2867
In de rok van het schort is het de bedoeling dat ik een stukje van de stof ga rimpelen. Hiervoor verleng ik de steeklengte en stik ik twee rijen onder elkaar. Op deze manier is het heel makkelijk om de stof te rimpelen.
IMG_2869
Het schort ziet er uiteindelijk zo uit.
IMG_2878

Nu nog twee schorten maken voor mijn neefjes. Ik neem hiervoor het mannenschort als basis en maak dit op de maten van mijn neefjes. Omdat deze schorten een stuk kleiner worden, maak ik de biaisband wel met een biaisband maker. Voor beiden neefjes maak ik hetzelfde schort (om te voorkomen dat ze ruzie krijgen…) en ik wil toch door middel van een detail het verschil aangeven. Daarom wil ik op de zakken die ik op de schorten ga zetten hun namen naaien. Ik heb de zakken eerst uitgeknipt en met een potlood de namen op de zakken geschreven.
IMG_2873
Met de vrije hand-koordvoet 43 ga ik dan de namen met wol erop stikken. Voor het geleiden van de wol plaats ik het materiaalgeleidingsoog aan de zijkant van de naaimachine.
IMG_2874
Hierna plaats ik het voetje en span dit verder in. Hierbij maak ik gebruik van de meegeleverde inrijghulp.
IMG_2875
In een rustig tempo naai ik nu de wol vast.
IMG_2876
Dit is het eindresultaat.
IMG_2879

En de hele familie schort bij elkaar.
IMG_2881

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam