Creatieve berichten over naaien

Accessoire van de maand september

products_naehfuesse_teaser_07

Deze maand is het Accessoire van de Maand weer een hele leuke accessoire, doordat ik meestal al een tijdje van te voren weet wat het wordt, kan ik me er al helemaal op verheugen! En dit is er weer zo één! Voet 7 de doorslagvoet.

Op You tube staat een filmpje: http://youtu.be/3V12-G28Uo0

Ik heb allerlei plannen, maar het is een hele puzzel, ik heb niet al te veel stof gekocht. Ik heb 2 kleuren, de panden effen linnen en de mouwen gekleurd, deze stof gebruik ik ook voor de applicaties.

Exif_JPEG_PICTURE

Op het rechtervoorpand wil ik een opengewerkt randje, en op het linkerpand komen lusje met de applicaties. Dit wordt al een puzzel want het gaat erom of de panden eruit gaan, ze moeten naast elkaar op de stof, ik knip daarom de panden apart. Voor het linkerpand heb ik meer stof nodig, ik knip voor extra naad 4 cm omdat ik voor de opengewerkte biesje het pand twee keer doorknip, en hier heb ik dus extra naden. Ik teken de lijnen op de stof, ook de naden. De naden verstevig ik met vliesofix.
Zo zijn ze gelijk verstevigt, het zit vast en verschuift dus niet, en het rafelt niet.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Op de foto de panden, zo kun je zien dat de linker veel breder is, en op de rechter zie je de lijnen. Eerst strijk ik twee biesjes van 2cm breed vliesofix erop, dan knip ik ze door en strijk de naden vast.

Op de spoel doe ik dezelfde kleur draad als de bovendraad. Ik leg de goede kanten van de stof op elkaar,  het zwaardje van de voet loopt langs de stof, dus als de naald rechts van de voet komt stikt deze naast de stof.

Exif_JPEG_PICTURE

Eerst maar een proefje gemaakt, ik weet niet precies wat het mooiste uitkomt.
Lusjes voorpand eerste proefje zig-zag 3,6 steeklengte 0,5 doorgestikt met steek 6 stretch steek.

Exif_JPEG_PICTURE

 

2de proefje (rechter deel)  zig-zag steekbreedte 5 steeklengte 0.30 doorgestikt met steek 713 rechte steek die 7 keer over elkaar gaat. Dit vind ik het mooiste, hier ga ik het pand mee stikken.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Dan het andere pand, hier stik ik applicaties op. en daarnaast de lusjes.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Hiervoor gebruik ik de zig-zag, steekbreedte 5,5 en steeklengte 0,3, en 0,45. Op de applicaties heb ik nog extra stiksels gedaan, om het geheel met elkaar te verbinden met steek 713, een rechte steek die 7 keer over elkaar gaat. Wat belangrijk is bij de uiteinde van deze stiksels met lusjes, of bij mij de puntjes van de applicatie, ik moet de voet dan keren, gaat niet zo makkelijk door het zwaardje van de voet waar de lusjes overlopen. Je trekt namelijk heel gauw de lusjes los. Ik hecht het nu af op de plaats, met het knoopje, en dan haal ik de lusjes heel voorzichtig van het zwaardje van de voet en keer de stof.

avdmsept2

En dan begin je ook weer met het knoopje.

Exif_JPEG_PICTURE

Nu zet ik eerst de voor en achterpanden aan elkaar, en de mouwen erin. Dan kijken hoe ik de applicaties op het achterpand laat doorlopen en wat ik evt. nog op het linkerpand doe. En ik vind het rechterpand ook nog niet helemaal af.
Eerst maar een stiksel tussen de biesjes door. En dan niet zomaar een stiksel, of eigenlijk wel, maar dan in meer kleuren. Ik kies steek 777, en dit motief stik ik 5 keer, en daarna wissel ik van kleur. Dit geef ik vooraf aan, in de machine.

avdmsept1

Exif_JPEG_PICTURE

 

Zoals je ziet toch ook nog een applicatie toegevoegd, deze moet nu nog bewerkt met voetje 7.

Exif_JPEG_PICTURE

Het wordt zo wel weer een kleurrijk geheel, maar dat is toch wel een beetje mijn ding!

Dan kan de kraag erop, de binnenkant van de kraagstaander doe ik van dezelfde stof als de mouwen en de applicaties. Op de kraag wil ik dan ook nog een randje van voetje 7 terug laten komen en ook de siersteken.

Exif_JPEG_PICTUREZoals je hier ziet, ziet deze steek er weer anders uit. Het is hetzelfde als ik al hierboven heb beschreven, maar ik heb hem nu met steek 6, de drievoudige stiksteek doorgestikt. Dit geeft ook wel weer een heel mooi effect. Ik twijfel nu of ik sommige steken van het voorpand ook nog zal doorstikken.

Dan kan de kraag erop, de zoom erin, en de knoop en knoopsgaten. Ik heb hele mooie knoopjes vind ikzelf, bekleed met stof.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Er is geen een knoopje hetzelfde. Nu is de blouse klaar! Ik heb het voorpand nog geen extra stiksels gegeven, ik laat hem op de pop zitten, en kijk er af en toe naar, en dan beslis ik wel een keer of ik die stiksels nog doe.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Exif_JPEG_PICTURE

 

Ook kun je met deze voet prachtige franjes maken. Ze pasten niet op deze blouse, maar ik wil het jullie wel laten zien, want het is gewoon super leuk, en je kunt het natuurlijk overal voor gebruiken.

Voor dit voorbeeld neem ik een lapje stof, ik stik op de verkeerde kant van de stof, en neem een willekeurig lapje die ik er even onderleg, dit gaat later weg.
Ik gebruik de zig-zag, steekbreedte tussen de 2 en 3, steeklengte 0,4, en de draadspanning gaat noor 0,25.

Exif_JPEG_PICTURE                     Exif_JPEG_PICTURE

 

Dan trek je de lapjes van elkaar zodat de lusjes ertussen komen.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan stik je de lusjes vast op de jeans.

Exif_JPEG_PICTUREVerwijder nu de spoeldraad, doordat de spanning zo los staat kun je deze er zo uittrekken. en verwijder het groene lapje.

Exif_JPEG_PICTUREEn weer een nieuw afwerkrandje!

Maar waar de voet zijn naam aan te danken heeft, of waar hij voor bedoeld is, het doorslaan.

Je knipt je patroon uit, speld deze op de stof, en knipt de stof uit.
Gebruik voetje 7, met de zig – zag, steekbreedte 2 en steeklengte 4. En stik nu kort langs het patroon.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Haal nu de patroondelen van de stof, en trek de lusjes los, en knip ze door.

Exif_JPEG_PICTUREZo kun je heel snel alles doorslaan, en ga je delen in elkaar stikken, dan kun je precies langs de lusjes aan de binnenkant stikken.

Kortom dit is weer een onmisbare voet!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • ggroenevelt

  Hoi Roos,
  De lusjes gaan platter door het strijken, ik heb het aan de achterkant gestreken, belangrijk hoe de lusjes vallen is de steekdichtheid. Tijdens de voetenworkshop volgende week gaan we er mee aan de slag.

  groet, Gerda

 • Roos

  Gerda wat een leuke creatie met voetje 7. Super dat ik hem juist op de vorige les gekocht had.
  Maar ik heb een vraagje over dat pand waar de applicaties zitten en de lusjes eromheen.
  Hoe doe je dat die lusjes zo plat liggen en ik zie er geen stiksel bovenover lopen?
  groetjes Roos

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam