Creatieve berichten over naaien

Herfstrok

spijkerrok 5

In mijn vorig bericht heb ik beloofd om een variatie te laten zien op mijn a-lijn rokjes.
Het idee was om met de naaimachine een patroon te stikken als versiering aan de zijkant van  een a-lijn rok zodat hij wat opgevrolijkt werd.

spijkerrok 1
Allereerst heb ik een patroon gezocht op het wereldwijde internet en uitgeprint op de juiste grote.  (Als je googled op free-motion quilting dan kom je heel veel leuke voorbeelden tegen)

spijkerrok 2

Om het patroon recht op de rok te krijgen heb ik de recht van draad afgemeten met mijn quilt-lineaal en daar het patroon opgelegd.

spijkerrok 4

Daarna heb ik het patroon  met carbonpapier op het voorpand van de rok getekend. (je moet het flink aandrukken om het goed op de stof te krijgen, je kunt het ook nog een keer extra overtekenen zodat je zeker weet dat je alle lijnen hebt).

Onder het pand heb ik wateroplosbaar vlies geregen daardoor krijgt de stof nog meer stevigheid wat gemakkelijker borduurt.

spijkerrok 5.

Met gemêleerd garen heb ik daarna het patroon gestikt door simpelweg de lijnen te volgen.
Je kunt dit doen door het ondertransport uit te schakelen (een soort vrij quilten)  maar ik heb daar niet genoeg kracht voor in mijn handen dus heb ik de machine het werk laten doen en het transport aan laten staan.
Ik heb een borduurnaald gebruikt omdat daar het gat groter van is waardoor het garen beter doorloopt.

Heel handig is om hiervoor het open borduurvoetje te gebruiken zodat je zicht hebt waar de lijnen lopen.

Daarna heb ik de rok in elkaar gezet. Voor de zomen en en het doorstikken heb ik hetzelfde garen gebruikt. Je zou het ook dubbel kunnen stikken of een tweelingnaald kunnen gebruiken dat is ook erg leuk.

Spijkerrok 6

Ik heb ook mijn hotfixapparaat nog te voorschijn gehaald om de vlinders wat blingbling te geven. Eigenlijk is het voor mijn doen best wel een opvallende rok geworden maar dat is wel leuk voor een keertje.  Ik zie het al voor me komende herfst, een leuk shirt erop, stoere laarzen eronder en mijn eerste herfst-setje is compleet.

Met dit bericht heb ik willen laten zien dat je met een simpele A-lijnrok leuke variaties kunt maken. Niet alleen door de stofkeuzes maar ook door versieringen die je aan kunt brengen. Ik hoop jullie hiermee op ideeën te hebben gebracht.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Rianne

  Wat een leuk idee! Dat zou je volgens mij ook heel goed met de borduurmachine en Crystalwork kunnen doen. Of zelfs met Paintwork.

  • simoneannemone

   Er zijn heel veel mogelijkheden waarop je een leuke versiering op een kledingstuk kunt maken. Ik ben uitgegaan van een basis voor als je “alleen met je machine kunt werken” .

   Maar met een borduurmachine en/of het zelf ontwerpen van je patroon kun je je helemaal uitleven.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam