Creatieve berichten over naaien

Highlights BERNINA 880 – comfortabele functies

Kasia Hanack heeft een tijdje geleden op de Duitse blog geschreven over haar nieuwe BERNINA 880. Ik wil deze artikelen graag met jullie delen, omdat ik zelf ook zo ontzettend enthousiast ben over de BERNINA 880. Ik hou namelijk erg van comfort en dat krijg je bij de BERNINA 880 volop.

Als je straks na het lezen van het artikel van Kasia, nieuwsgierig geworden bent naar de overige highlights van de B880, dan kun je je ook registreren voor de webinar, die gegeven wordt op 23 september en 8 oktober a.s. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, maar je moet je wel even aanmelden. Heb je geen gelegenheid om deze webinar live bij te wonen? Geen probleem, we nemen onze webinars altijd op zodat je deze kunt kijken als het jou uitkomt. Deze is wel pas ná 8 oktober beschikbaar; ook dan even registreren en je wordt automatisch doorgestuurd naar de opname van de webinar.

L1030282

Kasia schrijft:

Na een eerste verkenning van de functies is het nu tijd om mijn “nieuwe baby” in te rijgen! De B 880 heeft een Jumbo-spoel, wat fantastisch is omdat ik dan langer kan naaien, zonder de onderdraad te verwisselen. Het opspoelen van de onderdraad gaat heel gemakkelijk. En ook het inrijgen van de bovendraad is super eenvoudig. Je legt de bovendraad in de gleuf bovenop de machine, hij wordt vastgehaakt en “zick, zack, bumm” – de machine rijgt zichzelf volautomatisch en helemaal zelfstandig in. Zodra je probeert om de machine in te rijgen, dan verschijnen er hulp-animaties op het beeldscherm. En bovendien zijn er video’s die je precies laten zien hoe je de machine moet voorbereiden en inrijgen. Die kun je steeds weer kijken, als je het even niet meer weet.

Mijn pedaal heb ik zo geprogrammeerd dat de machine aan- en afhecht als ik deze indruk met mijn hak; om de naaivoet omhoog en omlaag te doen, gebruik ik de kniehevel, wat een comfort!

 1

Je kunt de knoppen aan de voorzijde van de machine individueel programmeren. Voorlopig heb ik deze nog op de standaardinstellingen gelaten. Je kunt sowieso veel persoonlijke instellingen doen in de B880. Je kunt zelfs de kleur van het display aanpassen. En er is ook een naaiconsultant in de machine geïntegreerd. Kan ze misschien ook voor mij poetsen en koken? 🙂 De naaiconsultant geeft informatie en helpt je keuzes te maken bij naaiprojecten. Nadat je ingegeven hebt welk materiaal je wilt gebruiken en welke naaitechniek, krijg je advies over de te gebruiken naald, naaivoet, etc. en de bovendraadspanning en naaivoetdruk worden automatisch ingesteld, zodat deze optimaal zijn. Als je het toch anders wilt, dan kun je het natuurlijk wel weer naar wens aanpassen. Daarmee ga ik een andere keer spelen, ik wil nu eerst iets gaan naaien.

Op het beeldscherm vertel ik mijn B 880 welk soort naald, welke naaivoet en welke steekplaat ik aangebracht heb op de machine.

 2

De B 880 heeft 1764 naaisteken, waarvan 11 alfabetten. OK, enkele daarvan moet ik toch uitproberen, nietwaar? Ik moet jullie nu wel bekennen dat ik nog nooit iets met overwegend siersteken genaaid heb, ik weet eigenlijk niet waarom. Soms moet je daar, voor je eigen geluk, eens toe gedwongen worden. Ik heb besloten dat ik een clutch ga maken met deze siersteken. Voor de voorkant heb ik stuk donkerblauwe wollen stof genomen en 2 kleuren neon garen. Het patroon heb ik met krijt op de stof overgenomen en om de 2 cm verticale lijnen getekend.

L1030377

Deze had ik eigenlijk niet nodig gehad, omdat ik aan mijn dwarstransportvoet nr. 40 de kantlineaal aangebracht heb. Om iets meer stof in handen te hebben tijdens het naaien, heb ik de tas nog niet helemaal op maat geknipt.  Onder de stof heb ik wegscheurbaar verstevigingsvlies gelegd en steek 407 gekozen. Deze heb ik een beetje aangepast en hem direct als lievelingsteek opgeslagen.

 L1030378

Als eerste heb ik iedere 2e lijn genaaid. Hier heb ik de “Motiefeinde”-toets gebruikt, om de steek precies tot het einde te naaien. Bij een motief ben ik dat vergeten en ineen zag ik een “minus”-symbool op het beeldscherm verschijnen. Met de Help-functie kon ik uitvinden wat dit symbool betekent. Daarvoor hoefde ik alleen maar op het vraagteken te drukken en vervolgens op het ‘minus”-symbool en die fantastische B880 vertelde me op het beeldscherm wat dat symbool betekent. Hoe cool is dat! Geen urenlang meer bladeren in de handleiding.

L1030399

L1030400

Iets anders wat ik nog niet kende, is de naaivoet toets. Daarbij wordt de naaivoet een klein stukje naar beneden gebracht, maar niet helemaal tot op de stof, zodat je de stof perfect onder de voet kunt positioneren, voor het begin van de naad. Als je de perfecte positie gevonden hebt, dan kun je op het pedaal drukken en de voet en de naald gaan dan helemaal naar beneden.

Zien deze steken er niet super uit? Ik ben laaiend enthousiast. Waarom heb ik nog nooit siersteken genaaid? Ik moet me wel verontschuldigen voor de kwaliteit van de foto, maar de stof is heel moeilijk te fotograferen.

 L1030409

L1030403

Midden in het naaien moest ik de machine uitschakelen om mijn dochter te gaan halen. Dat was geen probleem omdat ik mijn aangepaste steek in het persoonlijke programma opgeslagen had.

Voor de 2e, 6e en 10e lijn heb ik steek 520 gekozen. Voor de overige lijnen heb ik voet 12C gebruikt om een dubbel sierkoordje op te naaien. Daarvoor heb ik het gladde koordje met een stukje plakband op de stof geplakt, zodat hij niet weg kan glijden.

 L1030394

L1030396

Ik ben echt laaiend enthousiast over de steekkwaliteit en het bedieningsgemak van de B 880. Ik dacht zojuist dat wanneer ik al zo enthousiast ben over de eenvoudige zaken, hoe zal het dan zijn als ik de echt coole nieuwe functies ga testen? Oh jé, ik krijg er helemaal klamme handen van, hahaha.

Tot binnenkort.

Kasia

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam