Creatieve berichten over naaien

Highlights BERNINA 880: Shaping

Vorige week deelde ik een artikel van Kasia Hanack over de ontdekkingen in haar nieuwe BERNINA 880. Uiteraard kan de B880 nog veel meer dan siersteken naaien; in onderstaand artikel gaan haar ontdekkingen verder.

Kasia schrijft:

Op dit moment heb ik helaas geen tijd om jullie hier iets nieuws over de BERNINA 880 te schrijven. Ik heb namelijk het “siersteekvirus” opgelopen en naai op dit moment alleen nog maar siersteken. Dus vanaf nu geen vrije hand borduren meer voor mij. Ik stap over, per direct!

Grapje…

Ik heb in mijn vorige bericht opgebiecht dat ik eigenlijk nog nooit iets met siersteken genaaid heb, maar toen ik het op de B880 uitprobeerde was ik zo enthousiast, dat ik echt niet begrijpen kon waarom ik nog nooit iets met siersteken had genaaid. Met de lap uit het vorige bericht ga ik proberen om een tasje met een wisselklep te maken. Zoals de beroemde Pipi zei: “er mag niets verloren gaan” 🙂

 L1030403

Maar: „first things first“. Toen ik het enthousiasme voor de siersteken ontdekt heb, door mijn B 880, heb ik mijn vriend “Zoekmachines” gevraagd, wat je allemaal nog meer kunt maken met siersteken. Toen kwam ik bij online cursus van Carol Ann Waugh “Stupendous Stitching”. Die heb ik meteen gekocht en was verheugd te zien dat Carol ook op een BERNINA naait. Een van de aanbevelingen in haar cursus is om een „Steekbijbel“ te maken met alle siersteken. Dat heeft eigenlijk wel zin, omdat de steken er vaak toch net iets anders uitzien als ze genaaid worden, dan dat ze in de machine getoond worden. .

Ik heb Carol geschreven en gevraagd of ik jullie hier beelden mag laten zien van haar Stekenbijbel. Ik ben helemaal onder de indruk, welke kunstwerken zij met een paar steken koordjes en handsteken kan maken.

 01

Haar Stekenbijbel ziet er zo uit:

 IMG_3777

IMG_3778

En zo ziet de eerste (kwart) pagina van mijn bijbel er uit. Ik moet nog een systeem ontwikkelen, aangezien je uit één steek, door alle veranderfuncties, er we 8 of meer kunt maken.

 L1030532

Wat ik bij het naaien van mijn bijbel nog ontdekt heb, is dat ik de machine kan vertellen, altijd maar 9 steken te naaien. Dat is voor dit project fantastisch!

Capture

Met meer dan 1700 standaardsteken, zijn het er nogal wat die ik moet naaien, om mijn referentiebijbel te maken.

Begrijpen jullie nu waarom ik op dit moment geen tijd heb?

Ik vind het een superleuk idee, om zo’n boek te maken, en zal steeds weer een pagina gaan naaien, tot ik mijn B880 Stekenbijbel klaar heb.

In mijn siersteek-koorts, heb ik ook geprobeerd, om een simpel lintje en katoenen bandje te versieren. Hah! Het functioneert super en ziet er, naar mijn mening, ook klasse uit. Zulke lintjes heeft niemand! Cool!

 L1030536

Op de verdere ontdekkingsreis in mijn nieuwe machine, kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen om de motiefplaatsingsfunctie, ook wel „Shape Designer“ genoemd uit te proberen met de siersteken. Hoe dat werkt kun je heel goed in deze video zien:

Daarvoor heb ik een paar steken in een halve cirkel gezet en aansluitend geborduurd. Uit deze halve cirkel, die een klein beetje kleiner is dan die uit mijn vorige bericht, zal ik de wisselklep voor de tas maken.

 2

3

L1030535

Over deze functie ben ik echt heel erg enthousiast. Supersnel kan ik ongeacht welke siersteken op het beeldscherm in een cirkel, vierkant, ster, etc. plaatsen en combineren met borduurmotieven uit de machine, en simpelweg gaan borduren.

De B 880 moet voor het borduren anders ingeregen worden. De bovendraad wordt gelijk ingeregen zoals bij naaien. Zodra je wilt gaan borduren, verschijnt er een animatie op het beeldscherm, die je er aan helpt denken dat de onderdraad anders ingeregen moet worden. In de video ziet het er misschien een beetje gecompliceerd uit. Je kunt er een beetje van schrikken, dat je alles met een spiegeltje moet controleren. Geen angst, wanneer je dit eenmaal een keer ingeregen hebt, dan kun je daarna het proces “blind” herhalen en heb je het spiegeltje niet meer nodig.

Ik ga hier verder met een paar (nadruk op “paar“) siersteken naaien en mijn Nina verder uit te proberen.

Tot snel en lieve groet,

Kasia

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam