Creatieve berichten over naaien

Nog meer creatieve mogelijkheden met doorslagvoet nr. 7

Gerda heeft 2 weken geleden al een ontzettend leuk bericht geschreven over het accessoire van de maand september, de doorslagvoet # 7 . Misschien heb je de voet zelf inmiddels al, en ben je steeds weer nieuwe toepassingen aan het uitproberen. Ook Tatjana Hobrlant die op de Duitse blog schrijft is aan het experimenteren geweest.

Tatjana schrijft:

De doorslagvoet #7 werd oorspronkelijk uitgevonden om markeringen op de stof aan te brengen, voor het naaien.

products_naehfuesse_teaser_07

Maar je kunt er zoveel meer mee doen, vooral bij decoratieve naaiwerkzaamheden.

Ik heb een beetje met deze voet zitten spelen en ik laat jullie graag mijn resultaten zien.

Met Silk Finish in Multicolor heb ik eerst een dichte zigzag genaaid. Op de foto kun je zien dat het garen over het “zwaardje” in het midden van de naaivoet genaaid wordt. Achter de naaivoet ontstaan er dan lusjes dicht op elkaar, een soort franje.

IMG_8163

Het ziet er een beetje uit als een bonte Toblerone reep 😉

IMG_8164

Denk er alsjeblieft wel aan dat je geen steek kiest die de naald in de stof steekt op de midden-naaldpositie, als je met voet #7 werkt, want dan komt de naald op het “zwaardje” in het midden van de voet. Bij BERNINA machines waarbij je op het beeldscherm de aangebrachte naaivoet kunt selecteren, zoals bijvoorbeeld bij de B880 en de B780, krijg je een waarschuwing als de gekozen steek niet geschikt is.

Mijn zigzagsteek met breedte 5 mm en steeklengte 0.8 is geschikt, dus alles OK.

IMG_8165

Is voet #7 gekozen…

IMG_8166

…en ik selecteer een rechte steek, met de naaldstand in het midden, dan waarschuwt mijn slimme BERNINA 780 me: “nee, dat gaat zo niet, deze steek is niet geschikt”.

Natuurlijk zegt ze het niet zo letterlijk tegen me, maar de gesimuleerde steek op het beeldscherm wordt rood, en zo weet ik dat dit niet mogelijk is.

Slim machientje!

IMG_8167

Ik heb nu mijn rij met lusjes met voet #7 klaar en wissel naar een naaivoet die geschikt is voor siersteken.

IMG_8168

Ik strijk de lusjes allemaal naar één kant en naai er met een siersteek zodanig overheen, dat één kant van de steek over de lusjes genaaid wordt en ze daardoor vast zet. De lusjes maken een mooie kleine franje.

IMG_8169

Mijn volgende poging begint weer met een lusjes naad, dit keer met auberginekleurig Silk Finish garen.

IMG_8170

Hier overheen heb ik met een andere siersteek met multi-color garen genaaid.

IMG_8171

De siersteek is zo dicht dat de lusjes goed vastzitten en ik deze nu zelfs kan doorknippen.

IMG_8172

Voor een volgende test heb ik twee stoffen samen genaaid, met dezelfde lusjessteek en voet #7.

IMG_8173

Ik heb de stoffen uit elkaar getrokken en de naadtoeslag aan de achterkant om gestreken.

IMG_8174

Dat ziet er op zich al mooi uit, maar hiermee kan ik nu ook een soort ajournaad maken, door er weer overheen te naaien met een siersteek.

IMG_8176

 

In deze video kun je nog eens kijken hoe deze voet precies werkt:

Lieve groet,

Tatjana

Wil je ook met lusjes, franjes en siersteken spelen? Deze doorslagvoet #7 is in de maand september 2014, extra voordelig verkrijgbaar bij deelnemende BERNINA dealers in Nederland en België. 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam