Creatieve berichten over quilten

Open Europese Quiltkampioenschappen in Veldhoven

Andrea Müller heeft een uitgebreid artikel met heel veel inspirerende foto’s geschreven over haar bezoek aan de Open Europese Quiltkampioenschappen waar ze onder andere de nieuwe BERNINA longarm quiltmachine heeft bewonderd. Ik was tijdens deze beurs en tentoonstelling ook op de BERNINA stand en heb genoten van alle bezoekers die onder andere enthousiast waren over de nieuwe BERNINA Q24 longarm en ik wil haar artikel dan ook graag met jullie delen.

Andrea schrijft:

Op een dag in februari van dit jaar veranderde ik onze eetkamer in een waar snipper-lapjes hol. En omdat mijn man mij al langer kent, vroeg hij me voordat hij met de stofzuiger door de kamer wervelde: “Is dat kunst of mag dat weg?”

Stoffschnipsel

Ik antwoordde hem dat ik dat nog niet wist. Ik wilde namelijk eerst proberen of het zo wel zou functioneren, zoals ik het me had voorgesteld. Wat wilde ik doen? In februari werden de  deelnamevoorwaarden voor de “Open European Quilt Championships 2014” bekend. Het wedstrijdthema “Oude Meesters”…

Ik had op de een of andere manier zin om daaraan deel te nemen en was lekker bezig toen mijn man me in mijn snipper-lapjes hol verraste. Hij schudde alleen maar zijn hoofd en vroeg me of ik soms te veel tijd had, toen hij mijn mini-strijkijzer, pincet en mijn stofsnippers zag.

Tijd, inderdaad dat had ik juist niet! Ik moest me haasten, want uiteindelijk moest ik 10 mei klaar zijn en bruikbare foto’s naar Nederland sturen. Ik heb het gered en hier zien jullie het resultaat. Mijn vertaling van Vermeers “Het meisje met de parel”.

Vermeer

De ondergrond heb ik met een meerkleurige batikstof als Log-Cabin genaaid. Daarbij heb ik er op gelet dat ik een kleurverloop krijg. Want ik wilde geen hele zwarte achtergrond, zo als bij het origineel. Daarop heb ik het meisjeshoofd uit micro-kleine stofsnippers gemaakt. Zie hieronder een werkfoto…

Vor_dem_netz

Omdat ik de levendige en uitdagende blik van het origineel wilde imiteren, heb ik zelfs Smokey Eyes gemaakt…

Augen

…en vochtige lippen!

Mund

maedchen

Tot september moest ik dan geduld hebben, om te weten of ik toegelaten was tot de wedstrijdtentoonstelling. En toen was het zo ver, op 29 augustus viel de brief op de mat. “Mijn meisje” mocht naar de tentoonstelling in Veldhoven. Opgewonden boekte ik een hotelkamer en kaartjes voor het “kampioenschapsdiner” op 23 oktober in Veldhoven. Op 22 oktober ‘s avonds waren op de homepage van de OEQC de eerste foto’s van de winnaars te zien. De driekoppige jury – Dijanne Cevaal (Australië), Tatiana Samsonova (België) en Verena Lenzlinger (Zwitserland) – hadden werkelijk een zeer moeilijke opgave. Ze moesten meer dan 400 quilts in 9 categorien beoordelen en hebben een goede keus gemaakt. Ada Honders leidde voor het laatst in Veldhoven de prijsuitreiking want volgend jaar vinden de OEQC plaats in Maastricht

ada_honders

…en mijn man en ik genoten die avond van prettige gesprekken, interessante tafelgenoten en waarlijk fantastische werkstukken. Het hoogtepunt van de avond was natuurlijk de prijsuitreiking aan de “Best of Show”. Een hagelnieuwe BERNINA 550QE naaimachine…

gewinnuebergabe

De volgende ochtend hebben we natuurlijk meteen de tentoonstelling bezocht en ik deel graag met jullie de winnende quilts in de verschillende categorieën. De “Best of Show” met de titel: Old clock masters was Tuula Mäkinen uit Tampere, Finland…

tuula_maekinen

De “Trophy for Art” ging naar de quilt: De bedreigde zwaan van Hilde van Schaardenburg uit Hilversum, Nederland…

hilde_van_schaardenburg

“Trophy for Design” ging naar de quilt: Countdown van Elly van Steenbeek uit Veenendaal, Nederland…

elly_van_steenbeek

“Trophy for Longarm” ging naar de quilt: My tree with crows van Claudia Scheja uit Werne, Duitsland…

claudia_scheja

“Trophy for Theme Old Masters” ging naar de quilt: Rembrandt van Marjan van der Heijden, Breda, Nederland…

Marjan_van_der_Heijden

“Trophy for Traditional” ging naar de quilt: Melinophan van Andrea Stracke, Groß Niendorf, Duitsland…

andrea_stracke

In de categorie “Novice quilts” ging de eerste prijs naar Irit Bannet uit Nahariya, Israel met de quilt: Eye of storm…

irit_bannet

de tweede prijs ging naar de quilt: aBoon van Heidi Jie uit Ridderkerk, Nederland…

heidi_jie

…en de derde prijs naar de quilt: Boeddha’s teachings van Marie-José Haagmans uit Hoensbroek, Nederland…

marie_jose_haagmans

In de categorie “Intermediate quilts” werd de eerste prijs vergeven aan: Laura Di Cera uit San Lazarro di Savena, Italië met haar quilt: St. Peter of Piazzetta…

San_Lazarro_di_savena

de tweede prijs ging naar de quilt: Universum, Kosmos 1, Kosmos 2 van Tineke Zweers van Giffen uit Alkmaar, Nederland…

tineke_zweers_van_giffen

de derde prijs ging naar de quilt: Memories van Maria de Rycke uit Wachtebeke, België…

maria_de_rycke

In de categorie “Advanced quilts” werd de eerste prijs vergeven aan de quilt: Sinfonie der Sterne van Petra Henrich uit Daaden, Duitsland…

petra_henrich

Deze fantastische quilt kreeg bovendien een “Special Award van Janome”. De tweede prijs ging naar Esther de Visser uit Capelle a/d IJssel, Nederland met de quilt: The birth of Venus…

esther_de_visser

De derde prijs ging naar de quilt: The tempest van Sylvia Kaptein uit Sijbekarspel, Nederland…

sylvia_kaptein

In de categorie “Traditional quilts” won de quilt: True lovers knot van Henk van Kooten uit Den Dolder, Nederland de eerste prijs…

henk_van_kooten

de tweede prijs werd gewonnen door de quilt: Delft blue stars van Hanneke Kwakkenbos-Schilt uit Tienhoven, Nederland…

Hanneke_Kwakkenbos

en de derde prijs ging naar de quilt: Hommage to Cervantes van Marja Matiisen uit Harjumaa, Estland…

marja_matiisen

De “Special Awards” van Quiltmania, Mettler en Janome gingen naar de quilts: Diamond are girls best friend, Sinfonie der Sterne en The tempest. De “Award of Quiltmania” ging naar de quilt: Diamonds are girls best friend van Micheline Michat, uit Balen, België…

micheline_michat

de “Award of Janome” naar de quilt: Sinfonie der Sterne van Petra Henrich…

petra_henrich

en de “Award of Mettler” naar de quilt: The tempest van Sylvia Kaptein. Deze quilt werd bovendien door Verena Lenzlingereser als “Judge’s choice” gekozen…

sylvia_kaptein

In deze categorie “Judge’s choice” koos Dijanne Cevaal de Quilt: Carice van Mary Poppelier uit Rotterdam, Nederland, die ook in de categorie “Award of merit” onderscheiden werd…

mary_poppelier

en de stem van Tatiana Samsonova ging naar de quilt: Trompe-l’oeil van Ria Varkevisser uit Hilversum, Nederland…

Ria_Varkevisser

In de categorie “Award of merit” werden de quilts: Carice van Mary Poppelier en A happy horse van de zeer jonge aankomende kunstenares Suzanne Schoon uit Delfgauw, Nederland uitgeroepen…

suzanne_schoon

Hartelijke gelukwensen aan de winnaars. Jullie hebben echt super werk gedaan. Hier nog een paar overzichtsfoto’s…

impressionen

impressionen_2

impressionen3

Er was veel te zien en natuurlijk mocht ik op de BERNINA stand ook de nieuwste baby bewonderen. De eerste longarm machine uit het huis BERNINA, de BERNINA Q 24. Daarmee gaat misschien ook wel de wens van Dijanne Cevaal in vervulling – meer quilts in de categorie Longarm…

bernina_q24

Nogmaals mijn hartelijke dank aan Aggy, die ons de Baby heeft laten zien en ik moet jullie hierover echt nog een verhaal vertellen. Mijn man is een uitgesproken techniek- en computer fan. Waarschijnlijk komt het doordat hij als offsetdrukker heer en meester is over enkele tonnen staal en hij bewonderde de machine en probeerde alles uit en hij was absoluut enthousiast. Hij was er vooral erg van onder de indruk dat men de machine van zowel de voor- als de achterkant kan bedienen. De mogelijkheid van “overtrekken” ofwel “natekenen” van patronen vond hij echt goed. Eigenlijk dacht ik er niet verder over na en verlieten we de BERNINA stand. Ik was vervolgens volledig geconcentreerd op mijn stof- en materiaalinkoop, toen mijn man plotseling verdween en zich liet informeren bij de volgende stand van een longarm producent. Toen begon ik het zo langzamerhand komisch te vinden, want tot dan had ik er nog nooit over gesproken. Hij huppelde dus rond de volgende longarm machine en kreeg die typische mannenblik. Normaal ken ik deze blik als hij praat over Dual Core, moederborden of de nieuwste ontwikkelingen in de auto-industrie. Het tweede bezoek aan de BERNINA stand was een feit want hij wilde nogmaals het nieuwe schatje bekijken.

Tijdens het avondeten moest ik hem vervolgens alles over quilten vertellen en hij zocht ook meteen op Youtube naar filmpjes. Lieve Aggy, beste BERNINA productontwikkelaars, ik weet niet wat jullie gedaan hebben – maar kijk eens naar de foto’s. We waren nog niet thuis of Emma werd in beslag genomen en hij ging proberen te quilten met behulp van Josh’s tutorial (echtgenoot van Leah Day)…

thomas1

thomas2

Hij heeft overigens de werkkamer ook al opgemeten. Mijn man! Hij wil nu echt serieus leren quilten en zoals ik hem ken zal er dan zeker ook in de toekomst een longarm bij ons komen te staan. En dat moet natuurlijk een BERNINA zijn, want die beviel hem zo goed. De vraag is of ik er dan ook nog eens mee mag spelen?

Het was voor mij een zeer aangenaam lang weekend met veel indrukken. Het was ook zeer interessant om eens aan een wedstrijd mee te doen. Ik heb er veel van geleerd en het is voor mij zeker niet de laatste wedstrijd waar ik aan mee zal doen…

Tot snel

Andrea

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam