Creatieve berichten over naaien

Lockmachine als snijmachine!

Jullie lezen het goed! Dit keer heb ik mijn lockmachine als snijmachine gebruikt, en wat ben ik blij met mijn lock!

Exif_JPEG_PICTURENaalden eruit, en ik laat de stof langs het eerste streepje lopen op het klepje. En dan…. Haken of breien, hoe heet het op zo’n rond ding, en je kunt er een haaknaald voor gebruiken, of een ander haakje.

Ik had deze ring gekocht op de handwerkbeurt in Rijswijk, met het idee om er inderdaad een keer stof mee te gaan doen. Eerst voor mijn dochters een col gemaakt met gewone wol, ging goed, en dan met stof.
Maar je hebt dan wel heel veel strookjes nodig, en met de lock gaat het geweldig, garen en naalden eruit, en gas geven!

Daarna zet ik alle strookjes aan elkaar met de knoopaanzet steek, en mijn steekbreedte zet ik naar 5,5, en ik gebruik het standaardvoetje.

Exif_JPEG_PICTURE

 

En wat ga ik hier mee doen?

Exif_JPEG_PICTURE

 

Het wordt de kraag van een shirt/trui. Ik ben begonnen met de kraag voordat ik het patroon heb geknipt, ik heb 2 kleuren tricot, en nog een bolletje wol die ik een keer ben tegen gekomen die hier goed bij past. Dit verwerk ik allemaal in de kraag.
Als patroon voor de trui gebruik ik een standaard basic patroon voor een shirt.

Ik ga verder  niet beschrijven hoe de kol is gehaakt( of gebreid) dit staat ook allemaal op You Tube.

Ik vind de kraag zo leuk, dus eigenlijk wil ik dit haak/breiwerk ook in het shirt terug laten komen.
Het kan goed want het is een stevige tricot.

Hier heb ik het volgende op bedacht, ik ga strookjes rolzomen voetje breed van de lila tricot, en dan rolzomen met donkerpaars. In de rolzoom wil ik dan de wollendraad met die lusje mee laten lopen. Het kan niet met de koordvoet, want ik wil dat de lusjes zichtbaar blijven. Wat gaaf het gaat goed, en wat blijft dat spelen leuk!!!!!

Exif_JPEG_PICTURE

 

Om de draad netjes te laten lopen moet je de draad tussen de streepjes van de voet laten lopen, dan gaat het perfect!

Exif_JPEG_PICTURE

 

Bij het linkerpijltje is de naald, en het rechterpijltje is het mes, loopt de draad hier tussen, dan komt het helemaal goed. Ik moet af en toe wel een lusje recht leggen, want deze moeten allemaal naar links. De andere kant van het strookje wordt voetje breed gerolzoomd, ik knip het niet eerst af, maar met de lock snij ik het gelijk, krult de tricot ook niet om omdat het strookje zo smal is.

Exif_JPEG_PICTURE

 

En nu het strookje verwerken.
Ik maak een proefje, en geef knipjes in de stof van een kleine centimeter breed, en een centimeter van elkaar, en hier haak ik het strookje door.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Helemaal goed, maar nu op het shirt, ik wilde eerst een lange streep naar beneden maken, maar doe dat toch maar niet, ik wil een aantal streepjes naast elkaar.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Op de foto hierboven, is een heel klein stukje van de hals zichtbaar, ik heb de k0l eraan gestikt, met een flauwe zig – zag. Steekbreedte 0,7 een steeklengte 2.
Doorgestikt met een stikkende zig – zag, steekbreedte 6 en steeklengte 3.

Exif_JPEG_PICTURE

 

En dan wil ik dat de draden ook nog weer terug komen, dit doe ik met een platte naad in de mouwen. Voor de mouwen gebruik ik allebei de kleuren tricot. Bovenste deel donker, en ondermouw de lichtere kleur. Maar eerst maar even een proefje maken.

Ik heb de linkernaald gebruikt, en de rechter eruit, zo kan ik de maximale breedte gebruiken. Naaldspanning gaat naar 1, de bovengrijper op 4, en de ondergrijper naar 6.
Het differentieel moet aangepast naar de rekbaarheid van de tricot. En de steeklengte heb ik op 3,5 gezet.
Ik draai 3 draden om elkaar heen, en leg deze tussen de stof. De goede kanten op elkaar, en ga dan locken.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Nu kan ik de delen loshalen.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Ik ben tevreden met dit resultaat, nu de echte mouwen. Ook dit gaat goed. Dan kunnen de mouwen in de trui gelockt, en lock ik de mouw en zijnaden in een keer dicht.
En dan wil ik toch nog de mouwen doorstikken met de wollen draad. En wil ik dan de lusjes allemaal dezelfde kant op? En allebei hetzelfde?  Toch wel deze keer.

Exif_JPEG_PICTURE

 

 

Ik heb er wel even over nagedacht met welke voet ik dit het makkelijkst kon doen, en voetje 1, de standaarvoet ging het mooist. Om het recht te laten lopen loopt het linker deel van het voetje naast de naad. Het rechte deel van de draad loopt precies in het midden van de voet, onder het streepje. En doordat de voet dicht is blijven de lusje ook mooi onder de voet, af en toe moet ik een lusje wel de goede kant opleggen. Ik heb dit vast gestikt met een gewone zig-zag steek, steekbreedte en steeklengte beide 2,5.

Wat een symetrie.  Ik kreeg op het stoffenspektakel een reactie op mijn bloesje, met de biesjes het blogbericht bij het accessoire van de maand. Die mevrouw vond hem heel erg mooi, maar ze dacht dat ik het niet zelf had gemaakt omdat het allemaal symetrisch was. Ik kan dat toch wel, terwijl ik het a- symetrische ook wel heel erg leuk blijf vinden. Ik was met een demo bezig, en die was inderdaad weer a-symetrisch, hier later meer over.

En dan moet er nog wel een gekkigheidje van mijzelf.
Omdat ik de naden van de mouw al had dicht gelockt voordat ik de kop ging doorstikken, besluit ik aan een kant een hele lange draad te laten, en die laat ik los op het voorpand vallen, en ga hem dan vaststikken.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Ik ga dit vast stikken met de Bsr voet, met het schoteltje eraan, dan schuift het schoteltje mooi over de lusje zonder dat ze aan het voetje blijven haken.

Exif_JPEG_PICTURE

En dan laat ik hem ook nog een stukje op het achterpand doorlopen.

Exif_JPEG_PICTURE

 

En dan is mijn shirt klaar! En weer een uniek exemplaar, ik ga zeker nog een keer zo’n kraag maken. Of van wol, en dan kan ik de wollen draad met bijvoorbeeld voetje 43 nog wel weer op de stof stikken. Ik heb nog een paar mooie bollen wol liggen van “de jongens” die daar prima geschikt voor zijn.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht