Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2014 – deurtje #1

De gezellige tijd voor Kerst is gekomen! En dus ook alle mogelijke soorten adventskalenders. Bij mij thuis hangen tenminste diverse varianten – elk kind wil per slot van rekening haar/zijn eigen deurtjes (in ons geval eigenlijk zakjes) openen. Leuk toch, dat er behalve voor onze kinderen, ook voor ons, creatieve volwassenen, elke dag een verrassing achter een deurtje zit. De adventsmaand december wordt hierdoor nog spannender. Het is voor mij een hele bijzondere eer om vandaag het begin van de BERNINA adventskalender te mogen maken.

Oh Tannenbaum Adventskalender DIY Bernina 1

Oh denneboom…

Voor mij bestaat er geen tijd met meer rituelen als de advents- en kersttijd: koekjes bakken, kaarsjes aandoen, elke advent met een nieuw kaarsje begroeten, de woning feestelijk versieren en kort voor kerstavond een prachtige boom versieren. En zo zijn we al bij het thema. De kerstboom is – vooral met kleine kinderen – altijd een iet of wat moeilijke aangelegenheid. Onze kinderen helpen vol passie mee met versieren, bij sterren van stro en versieringen van vilt blijf ik altijd rustig. Maar als dan de kerstballen van dun glas aan de beurt zijn… tja, dan heb ik wel eens een paar zweetdruppels op het voorhoofd staan :-). Daarom, vond ik, moet er een “voor kinderhanden compatibele kerstboom” komen, die ze zelf kunnen versieren en die, lekker zonder naalden, glas en kaarsjes, in de kinderkamer kan blijven staan.

Een kerstboom van stof is natuurlijk niet alleen geschikt voor de kinderkamer – afhankelijk van het materiaal en de grootte is het wellicht een originele vervanging als je geen plek hebt voor een echte boom? De hier afgebeelde variant is natuurlijk in kleur, stof en uitvoering helemaal op de kamer van mijn dochters gericht. Maar kent fantasie grenzen, nee toch! Wat dacht je van versierde aanhangers van vilt? Of een boom met patchwork-techniek? Overigens, het aantal knopen dat ik aan mijn project heb genaaid is 24. Ik heb dus direct nog een leuke adventskalender ook.

Oh Tannenbaum Adventskalender DIY Bernina 3

Omdat de werkbeschrijving diverse varianten bevat, raad ik alle beginners aan eerst alles zorgvuldig door te lezen.

Materiaal

  • Stoffen voor de boom (ik heb hier halfzwaar linnen van een meubelzaak gebruikt) en restjes stof/vilt voor de versieringen
  • Vlies voor de boom (ik heb hier enkelvoudig H295 gebruikt; dit is echter afhankelijk van de grootte van de boom en hoe “stijf”, resp. hoe stevig het geheel moet zijn. Je kunt bijvoorbeeld het vlies ook dubbel leggen en een extra laag Thermolam gebruiken. Of de stofdelen met strijkvlies verstevigen. In principe is het ook mogelijk, de boom als omhulsel te naaien en met vulmateriaal te vullen)
  • Knopen (alternatief kun je ook klitteband nemen en één deel op de boom en één deel op de versiering naaien)
  • Naai- en borduurgaren
  • Naad- en biaisband voor de lusjes van de hangers
  • Wol of garen om de versiering in de boom te hangen (hier katoenen garen)
  • Papier/folie voor het maken van het voorbeeld

De boom

Oh Tannenbaum Adventskalender DIY Bernina 5

Eerst moet een voorbeeld worden gemaakt. Ik heb verschillende A3 bladen aan elkaar geplakt en uit de vrije hand een halve boom (a.h.w. in de stofvouw) getekend. Overigens: het voorbeeld van de hier afgebeelde boom en de versieringen vind je als download op mijn blog:  the blogbook. Je kunt de voorbeelden daarna uitprinten.

Met het uitgetekende voorbeeld heb ik dan een voor- en achterpand van grijs linnen en een tussenlaag van vlies geknipt. De lagen worden nu als een sandwich op elkaar gelegd: vlies – stof – stof -vlies. De stoflagen liggen met de goede kant op elkaar. Rondom wordt alles met spelden gefixeerd, aan de onderkant van de stam wordt een stukje opengelaten om de boom te keren. Daarna worden drie stukjes naadband op de gewenste lengte geknipt. Deze dienen als bevestigingslusjes en worden in de punten van de boom gestoken (één keer in de helft vouwen, naar binnen vouwen en met een speld fixeren. Na het keren zijn de lusjes bij de punten van de boom weer zichtbaar – bovenkant en zijkant). Nu wordt de boom – behalve bij de opening voor het keren – rondom aan elkaar genaaid.

Let op! Reken voldoende naadtoeslag, omdat bij zoveel lagen stof ook wel eens een laag een beetje verschuift. Als je een aanschuiftafel hebt, zou ik deze zeker gebruiken. Tip: Er zijn verschillende manieren om de boom op te hangen. Als de boom best stevig en niet heel erg breed is (zoals mijn boom), is een lusje aan de bovenkant misschien al voldoende. Je kunt de lusjes laten zoals ik ze hier laat zien, maar je kunt ook nog een ring bevestigen (bijv. sleutelring) of een oog in de stof maken. Om de boom te bevestigen, hebben wij drie spijkers in de muur geslagen en de lussen hieraan opgehangen.

Nu wordt de boom gekeerd, met het strijkijzer een beetje plat gestreken en rondom doorgestikt – nu wordt ook de opening gesloten. Als je de boom niet wilt doorstikken, kun je de opening ook met de hand dichtnaaien. 

Ik heb de boom daarna nog “nagetekend”. Ik heb met kleermakerskrijt lijnen op de stof getekend en twee keer met gekleurd garen doorgestikt. Je kunt zelfs ook de BERNINA SteekRegulator nog gebruiken en de lijnen uit de vrije hand naaien.

Oh Tannenbaum nachgemalter Baum Bernina blog

Vervolgens zijn de knopen aan de beurt. Ik heb eerst alle knopen op de boom gelegd om ongeveer te zien hoe deze het beste worden verdeeld. Ik heb van binnen naar buiten gewerkt. Dat werkt gemakkelijker, zonder dat alles verschuift. Als je met klitteband wilt werken, moet je dit al VOORDAT je de lagen aan elkaar naait, aan het voorpand hebben genaaid. TIP: Je kunt ook KamSnaps of drukknopen gebruiken!

De versieringen

Oh Tannenbaum Adventskalender DIY Bernina 4

Ik heb vijf verschillende versieringen met eenvoudige vormen gekozen: sterren, hartjes, manen, kerstballen en zuurstokken.

Oh Tannenbaum alle Baumanhänger bernina blog

STER: De sterren heb ik van wit, zacht linnen gemaakt. Twee delen uitknippen, een stukje naadband bij één punt tussen de lagen steken en met een contrastkleur gewoon links op links op elkaar naaien. Je kunt natuurlijk ook dun vlies tussen de laagjes linnen leggen of de ster opvullen – in dit geval moeten de lagen met de goede kant op elkaar worden genaaid en daarna worden gekeerd. Dit geldt voor alle boomversieringen!

MAAN: De maantjes heb ik van lichte bio-teddystof gemaakt – net als de andere versieringen snel links op links.

ZUURSTOK: Deze zijn van roze vilt gemaakt. Ik heb eerst zesvoudig borduurgaren voor het borduren genomen om de typische strepen op een zuurstof te borduren. Daarna heb ik ook deze delen met de achterkanten op elkaar snel aan elkaar genaaid – niet vergeten, steeds een stukje naadband voor het lusje tussen de lagen bevestigen.

KERSTBAL: Hiervoor heb ik grof wit linnen gebruikt. Ook hier weer twee delen voor elke kerstbal knippen. De voorkant heb ik met tweevoudig borduurgaren met de hand geborduurd. Maar als je een machine met borduurmogelijkheid hebt, kun je nóg creatiever zijn (!). Bevestig weer een stukje naad- of biaisband voor het lusje. Ik heb de delen daarna met de hand links op links met zesvoudig borduurgaren aan elkaar genaaid.

HART: Bij de hartjes heb ik twee delen met de goede kanten op elkaar genaaid, de delen gekeerd, gestreken en rondom twee keer doorgestikt. 

Oh Tannenbaum Adventskalender DIY Bernina 6

Tenslotte wordt door de lusjes een stukje garen of wol getrokken en aan elkaar geknoopt. Dat gaat overigens prima met een pincet. En dan kan het versierplezier beginnen, zonder zweetdruppels, tenminste niet van mama, hooguit van de kleintjes :-).

Ik wens jullie allemaal een mooie adventstijd en veel plezier bij het creatief bezig zijn.

Groetjes,

Carolin

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam