Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2014 – deurtje #14

Ik ben moeder, echtgenote, huisvrouw, winkelier, kokkin, ontwerpster en jammer genoeg bij deze hoeveelheid aan taken ook af en toe een beetje vergeetachtig. Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk doorheen schiet, organiseer ik mijn leven op kleine 10 x 10 memo’s, die ik in mijn broekzak stop. Daarop bevindt zich – vanzelfsprekend voor elke taak apart uitgevoerd – alle belangrijke informatie: wat ik in elk geval nog aan inkopen moet doen, wie ik nog moet bellen, welke opdracht ik dringend moet gaan naaien, omdat deze af moet en, dat we voor de kerstviering op de kleuterschool nog een taart moeten bakken! Wanneer er voor een van mijn meiden iets erg belangrijks in het verschiet ligt, zeggen ze vaak tegen me: ‘Mama, dat kun je beter maar opschrijven!’

Terwijl ik sinds vele jaren probeer, zoals sommigen van jullie misschien wel zullen herkennen, niet de gewoonten van mijn moeder over te nemen, soms met meer, maar soms met minder succes, lijkt mijn oudste dochter daarmee nog niet te beginnen. Dus, net zoals u dat van mij kent, noteert zij alles wat op haar weg komt, op een klein papiertje….

FullSizeRender

Zo kwam ze op een dag uit school met deze notitie naar huis:

FullSizeRender

Voor een theateruitvoering hebben we dus een engeltjeskostuum nodig, met zilveren glitterdelen, bijpassende vleugels en witte turnschoenen. Waarom we de turnschoenen nodig hebben? Nou, omdat we anders geen witte schoenen hebben, volgens mijn dochter!

Maar hoe kom ik zo snel aan een passend patroon voor een lange engeltjesjurk? Midden in deze drukke kersttijd is er geen tijd voor experimenten!

Ik heb gekozen voor Schnitt Nummer 9761 van Burda Style. Met een paar kleine aanpassingen wordt dat een prima engetjeskostuum!

burda_Schnittmuster_9761

Vervolgens neem ik de patroondelen over op transparant patroontekenpapier…. voor het geval we deze engelenjurk op een dag nog eens in een andere maat nodig hebben, wil ik het patroon graag heel laten.

FullSizeRender1

De erg gladde satijnstof snijd ik met behulp van een quiltlineaal en een rolmes. Zo kunnen in een handeling twee lagen exact worden gesneden.

IMG_7481

 

De rits zit bij het originele patroon middenachter, dus op de rug. Ik heb echter bedacht, daar de vleugels te bevestigen, ik ga dus mijn rits in de zijkant naaien. Ik gebruik een blinde rits. Velen hebben echter schrik om deze te verwerken. Dit gaat echter erg eenvoudig, men heeft alleen de juiste voet nodig.   Hoe met de Blinde Ritsvoet #35 perfecte resultaten te kunnen bereiken, vinden jullie overigens in een van mijn eerdere bijdragen.

IMG_7514

De rok en de mouwzomen werk ik af met een mooie rolzoom op mijn overlockmachine. Hoe mooi dat eruitziet, is te zien op een van de volgende foto’s van de BSR.

Naast de kassa in de supermarkt ontdekte ik in een rek met kerstversieringen een pakketje met een glittersnoer.

Girlande

Deze heb ik met textiellijm op alle zomen en de uitsnijding geplakt. Nu maar hopen, dat dit de voorstelling doorstaat… De zoom en de uiteinden van de mouwen heb ik nog extra versierd uit de vrije hand met de BSR en zilvergaren.

FullSizeRender

Op een stuk zilverkleurig strijkfolie teken ik enkele sterren. Op dit folie bevindt zich een transparante beschermfolie, welke er later wordt afgetrokken. Daardoor kunnen de sterren er probleemloos met een watervaste stift worden opgetekend. Deze folie is overigens in vele kleuren verkrijgbaar bij Neptun Kreativshop of in een beter gesorteerde hobbywinkel.

1_Engelskleid

Vervolgens snijd ik de sterren allemaal uit.

2_Engelskleid

Met een beetje druk worden de sterren opgestreken, zonder deze daarbij te verschuiven. Leg een stuk bakpapier of het meegeleverde siliconenpapier tussen het strijkijzer en de sterren, zodat de stof en folie niet verbranden. Om de folie glad op de ondergrond te laten hechten, leg ik een houten snijplank onder de stof. De strijkplank was te zacht, daarmee zouden plooitjes en luchtbellen ontstaan.

3_Engelskleid

Daarna kan het transparante beschermfolie eraf worden getrokken. Er bijft een prachtige glitterster over!

4_Engelskleid

Langs enkele van de opgestreken sterren heb ik stukjes van het glitterband met textiellijm opgeplakt.

Stern

Verder heb ik nog enkele sterren uit goudfolie en tule gemaakt. Hiervoor heb ik uit gouden knutselfolie – zoals jullie vast wel van het kerstknutselen kennen – sterren geknipt en op de rok geplaatst.

Daaroverheen leg ik een extra groot stuk tule, wat ik met enkele kopspelden vastzet.

FullSizeRender (1)

Nu rijg ik de machine in met zilveren garen en fixeer het tule door met de BSR uit de vrije hand langs de rand te stikken.

FullSizeRender (2)

Het overstekende tule knip ik hierna langs de rand af.

stern-Gold

Voor het innaaien van de mouwen hebben vele beginnende naaisters respect. Het gemakkelijkst gaat dit, wanneer de mouwen rechts op rechts in het bovenstukje worden gespeld. Tijdens het naaien ligt het mouwgedeelte bovenop.  Gladde stoffen laten zich bijzonder goed verwerken met behulp van het boventransport. Dit zorgt ervoor, dat alle lagen gelijkmatig door de machine worden getransporteerd.

IMG_7506

In een verkleedwinkel heb ik een halo op een haarband bemachtigd, in een decowinkel een grote zilverkleurige ster en ook hier zien jullie weer het knutselfolie.

6_Engelskleid

De zilveren ster klem ik tussen de veren van de heiligenkrans en aan de uiteinden daarvan bevestig ik gouden sterren, welke ik aan de draadeinden prik. Ik vind dat dit het engelenkostuum tot een succes maakt!

7_Engelskleid

Omdat mijn man echter tegen mijn dochter heeft gezegd, dat mijn kunstwerk er vrij komisch uitziet op een kinderhoofd, is ze jammer genoeg niet bereid dit zelf te dragen. En voor een foto stelt ze zich helaas ook niet ter beschikking…. Daarom kan ik van dit leuke accessoire alleen de volgende engelachtige selfie aanbieden:

Selfie

Zo, nu resteren alleen nog de vleugels, welke ik ook in de verkleedwinkel heb gevonden. Voor de nodige glamour knip ik nog wat sterren uit mijn goudfolie, welke weer worden opgeplakt. De elastieken schouderbanden bekleed ik met restantje van de stof van de jurk in een royale lengte, zodat deze later niet te veel afsteken tegen de jurk. De linker band ziet er toch veel mooier uit dan de rechter, of niet?

flügel

Zo, gelukt! Klaar is mijn engelachtige kostuum. Misschien kan ik mijn dochter nog overreden, de heiligenkrans te dragen. In elk geval verheug ik me enorm op de voorstelling op 22 december. Ik moet toch zeker maar eens een stoel voor mezelf reserveren…

Engel-final

Een hele mooie adventstijd gewenst!

door

Claudia Geiser

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam