Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2014 – deurtje #18

Iedereen heeft zijn lievelingsaccessoire van BERNINA. Ik heb nog lang niet alles uitgeprobeerd maar dit jaar ben ik helemaal verliefd geworden op het  Cirkelborduurapparaat. De afgelopen maanden heb ik hier al enige projecten getoond die ik met dit ongelooflijk leuke apparaat gemaakt heb en hoop dat ik enkele lezeressen enthousiast gemaakt heb om het cirkelborduurapparaat ook uit te proberen.

Misschien hebben enkele van jullie het cirkelborduurapparaat op het verlanglijstje gezet? Zo ja, dan heb ik vandaag een simpel idee voor jullie voor een mogelijk eerste project met jullie nieuwe accessoire.

L1040727

Dit schattige boomkransje is snel gemaakt.

Benodigde materialen

 • borduur- of wolvilt, 1- 2 mm dik
 • borduurgaren
 • wegscheurbaar borduurvlies
 • rips of geweven band (10 cm per kransje) om op te hangen
 • andere bandjes, knopen, belletjes ter versiering.

Een stuk borduurvlies en vilt van ca. 15 x15 cm op de pin van het cirkelborduurapparaat prikken. De pin helemaal naar rechts schuiven (kleinste instelling) en met een rechte steek een cirkel naaien.

L1040713

Andere decoratieve steken naar wens naaien. Ik heb hier slechts 2 cirkels genaaid (totale breedte 2 cm) en vond zelf deze afmeting voor een kransje precies goed. Je kunt de afmeting natuurlijk aan je eigen wens aanpassen.

L1040716

L1040717

Het vilt van de pin afhalen. 10 cm ripsband in een lus leggen en, zoals op de foto te zien is, aan de achterkant met een klein beetje schilderstape vastmaken. Daarover een stuk vilt wat de hele cirkel bedekt, ook met een stukje schilderstape vastmaken en deze “sandwich” weer op de pin bevestigen. Met een drievoudige steek een cirkel aan de buiten- en binnenkant van de cirkels naaien.

L1040718

Het project van de machine nemen en het borduurvlies verwijderen. De buitenste cirkel met een klein borduurschaartje netjes uitknippen en daarbij opletten dat je het ophanglusje niet doorknipt. De binnenste cirkel op dezelfde manier uitknippen. De krans naar wens met een strik en knoopjes versieren.

L1040721

L1040723

Je kunt zoveel maken, als je de juiste gereedschappen maar hebt.  Degenen die mijn creatieve aanvallen hier volgen, weten dat ik heel graag uit de vrije hand werk. Hier een klein project met mijn beide lievelingsaccessoires: de  BSR-voet en het  Cirkelborduurapparaat.

DSC02956-Recovered

Wat komt er bij jullie op de top van je boom?

Wij hebben twee prachtige, mondgeblazen en handbeschilderde pieken, die nog van de overgrootmoeder van mijn man zijn geweest. Helaas zijn de openingen aan de onderkant erg klein waardoor ze, afhankelijk van de boom, meestal niet passen. De laatste jaren hebben wij door onze petekinderen geknutselde engelen op de top gezet. Dit jaar is het tijd voor afwisseling. Daarom heb ik een deze mooie ster bedacht. Deze kan natuurlijk ook gewoon in de boom gehangen worden.

Materiaal:

 • restanten katoen, met bij elkaar passende dessins
 • 10 x 10 cm wol- of borduurvilt
 • wegscheurbaar borduurvlies
 • borduurgaren
 • vulmateriaal
 • verdwijnstift
 • eventueel kaneel, steranijs of een andere kerstachtige specerij
 • sjabloon Star_pattern

Het sjabloon 6 keer van stof zonder naadtoeslagen knippen

L1040737

Telkens 2 kanten met een naadtoeslag van 1 cm aan elkaar naaien. Na het stikken direct de naadtoeslagen open strijken. Wanneer van 2 helften 3 helften zijn ontstaan, worden die twee helften aan elkaar genaaid en die naden open gestreken.

L1040738

L1040740

De sneeuwvlokken op een stukje vilt tekenen en met de BSR-voet uit de vrije hand opnaaien.

L1040745

Het cirkelborduurapparaat aan de machine vastschroeven. Een stuk borduurvlies, de voorkant van de ster en een stuk vilt in het midden op de pin steken en de kleinste cirkel met een rechte steek naaien.

L1040749

De uitstekende randen van de cirkel afknippen en deze randen met een dicht op elkaar ingestelde zigzagsteek naaien. Het borduurvlies verwijderen.

L1040752

L1040755

De voorkant als sjabloon gebruiken om de achterkant de knippen. Wie (zoals ik) een beetje lui is, kan een grotere rechthoek voor de achterkant nemen en na het naaien pas uitknippen. De voor- en achterkant met de goede kanten op elkaar vastspelden en de ster rondom dichtstikken (een keeropening laten).

L1040758

Oh, bijna vergeten! Omdat ik mijn ster later aan de top van de boom wil vastbinden, heb ik in het midden van de achterkant nog een stukje ripsband genaaid.

L1040757

De naadtoeslagen tot 5 mm afknippen, de hoeken schuin afknippen en de binnenhoeken tot kort voor de naad inknippen. Keren en strijken. De ster vullen en, indien gewenst, een paar specerijen erbij doen, zodat het echt naar kerst gaat ruiken. De keeropening met de hand sluiten.

DSC02951-Recovered

Ik wens jullie heel veel plezier met het maken van (één van) beide projecten en goede adventsdagen!

Kasia

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam